fbpixel

Search icon
Search
Olympics 2024: Ένας Θεσσαλονικιός βρίσκεται πίσω από την σπουδαιότερη αθλητική διοργάνωση του κόσμου
PEOPLE & MOMENTS

Olympics 2024: Ένας Θεσσαλονικιός βρίσκεται πίσω από την σπουδαιότερη αθλητική διοργάνωση του κόσμου

Ποιος είναι ο Λάμπης Κωνσταντινίδης;


Διανύοντας τους πρώτες μήνες του 2024, οι λάτρεις του αθλητισμού κι όχι μόνο, στρέφουν σταδιακά την προσοχή τους στην μεγάλη και πολύ-πολύ σπουδαία διοργάνωση, που θα ακολουθήσει το ερχόμενο καλοκαίρι. Τα βλέμματα όλων στρέφεται στο Παρίσι και η γαλλική πρωτεύουσα θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη λάμψη, με φόντο τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για A-listers και top-level αθλητές. 

Ο Λάμπης Κωνσταντινίδης, ο Διευθυντής Οργάνωσης και Συντονισμού για το «Παρίσι 2024» είναι από τα κεντρικά πρόσωπα αυτό το διάστημα και διαδραματίζει κι αυτός το δικό του ρόλο, με φόντο ένα σπουδαίο ραντεβού στη Γαλλία κι εμείς, σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι΄αυτόν...

Ένας σπουδαίος θεσμός, ένας σπουδαίος άνθρωπος!

Who is who

c87fb7bbfceafbb34c32e047e87d29fa-xl.jpg
Φωτογραφία: Κολλέγιο Ανατόλια

Είναι απόφοιτος του Anatolia High School της τάξης ’97 και σπούδασε International Relations and Affairs στο Grinnell College, για να συνεχίσει με το μεταπτυχιακό του στο Johns Hopkins University. Πλέον, είναι μόνιμος κάτοικος Παρισιού κι έχει αναλάβει τη θέση του Διευθυντή Σχεδιασμού και Συντονισμού στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι το ερχόμενο καλοκαίρι. Πρόκειται για έναν ακόμη Έλληνα που μεγαλουργεί στο εξωτερικό και έχει να επιδείξει το δικό του έργο, με φόντο έναν θεσμό με σπουδαία ιστορία. Η Γαλλία στοχεύει σε κάτι μοναδικό, σε κάτι πρωτοποριακό, που όμοιό του δεν έχει δει ποτέ ξανά κανείς και πέρα από τον αθλητισμό, βάζει σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

«Ακόμη κι αν οι άνθρωποι είναι καμιά φορά κυνικοί με τον θεσμό, εγώ διαπίστωσα πως μπορούμε ν’ αφήσουμε πίσω μας μια κληρονομιά, ν’ αλλάξουμε τις νοοτροπίες κι αφενός μέσω αυτών να φέρουμε τον κόσμο κοντά στον αθλητισμό, κι αφετέρου, μέσω των Παρολυμπιακών, να συμβάλουμε στην αναγνώριση της αξίας των συνανθρώπων μας με αναπηρία και των μοναδικών δυνατοτήτων που διαθέτουν. Αυτές είναι οι δύο πλευρές που με κρατούν ακόμα σ’ αυτή τη διαδικασία», έχει πει ο Λάμπης Κωνσταντινίδης, μιλώντας για όλα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν το καλοκαίρι, για να συνεχίσει: 

«Όσοι Έλληνες είμαστε πίσω από αυτό θεωρούμε πάντα πως προασπίζουμε την εθνική μας κληρονομιά. Από την άλλη, όμως, είμαστε και θεματοφύλακες μιας ιδέας ως προς την εμπορευματοποίησή της, ως προς τον τρόπο που πρέπει να την υπερασπιστούμε και να μην ξεφεύγει από τις αρχές της άμιλλας, της φιλίας, της αριστείας. Όταν μια ιδέα είναι οικουμενική, σκοπός δεν είναι να τη «βάφεις» αποκλειστικά «ελληνική». Είναι ένα δώρο του πολιτισμού μας στον κόσμο κι ως τέτοιο εμείς το αντιμετωπίζουμε. Δε μας ανήκει, γι’ αυτό και μιλάμε ως θεματοφύλακες και όχι ως ιδιοκτήτες». Είναι μία σπουδαία στιγμή για ολόκληρη τη Γαλλία, είναι μία σπουδαία στιγμή για όλους όσους βρίσκονται πίσω από τη διοργάνωση ενός μοναδικού θεσμού και σίγουρα, είναι μία σπουδαία στιγμή και για τη δική μας χώρα, καθώς ένας Έλληνας που έχει ζήσει κι έχει μεγαλώσει εδώ, πρωταγωνιστεί με φόντο το μεγάλο «ραντεβού».

The Olympics

shutterstock-760206067.jpg

Η γαλλική πρωτεύουσα βλέπει ήδη τα βλέμματα όλων να στρέφονται σε αυτήν, καθώς σε μερικούς μήνες αναμένεται να υποδεχτεί αθλητές και αθλήτριες από κάθε γωνιά του κόσμου, που από τις 26 Ιουλίου έως τις τις 11 Αυγούστου, θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ από τις 28 Αυγούστου έως και τις 8 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στον Σηκουάνα, ενώ τα κορυφαία γήπεδα της πόλης θα έχουν στο φόντο τους ιστορικά μνημεία της χώρας, με τον μοναδικό αέρα του Παρισιού και τις μεθυστικές εικόνες να συνθέτουν ένα σκηνικό σπάνιας ομορφιάς.

«Αν το καλοσκεφτούμε, κι αν όλα πάνε καλά, οι Ολυμπιακοί του Παρισιού θα είναι οι πρώτοι στους οποίους έπειτα από έξι χρόνια θα έχουμε θεατές. Ένα από τα βασικά στα οποία εστιάσαμε είναι αυτό: η λαϊκή συμμετοχή. Εμείς θέλουμε οι Αγώνες που θα διεξαχθούν στη γαλλική πρωτεύουσα να μην αφορούν τους λίγους, αυτούς που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο, αλλά να είναι «κτήμα» του κάθε Γάλλου, του καθενός που θα βρεθεί εδώ εκείνες τις μέρες. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Βγάζοντας τα αθλήματα από τα στάδια και φτιάχνοντας πολλές εγκαταστάσεις που θα είναι προσωρινές μέσα στην πόλη, οπότε οι Αγώνες θα είναι παρόντες παντού. Θα έχουμε αγωνίσματα στους Κήπους των Βερσαλλιών, κάτω από τον Πύργο του Άιφελ θα βρίσκεται το beach volley και η τοξοβολία μπροστά από το Μέγαρο των Απομάχων. Θα χρησιμοποιήσουμε ό,τι εικόνα γνωρίζετε από την Πόλη του Φωτός ως φόντο της διοργάνωσης», εξηγεί, αναφερόμενος στην ιστορική διοργάνωση και καταλήγει:

«Θέλουμε οι πολίτες να συμμετέχουν, να μην είναι απλώς θεατές, οπότε θα έχουμε και τον πρώτο μαραθώνιο ανοιχτό στο κοινό. Όποιος θέλει να τρέξει θα μπορέσει να δοκιμάσει τις αντοχές του στον ίδιο αγώνα στον οποίο νωρίτερα θα συμμετάσχουν οι αθλητές. Έτσι, για πρώτη φορά ο κόσμος θα μπορεί να πάρει μέρος σ’ έναν πραγματικό ολυμπιακό μαραθώνιο - μία εμπειρία ζωής. Ένα τρίτο και ιδιαίτερο που ετοιμάζουμε είναι η τελετή έναρξης, που «βγαίνει» από το στάδιο. Δε θα συμβεί στο Stade de France, αλλά στον Σηκουάνα. Οι ομάδες των χωρών δε θα κάνουν την παρέλαση στον στίβο, αλλά θα βρίσκονται πάνω σε πλοιάρια, τα οποία θα τους περάσουν μέσα από το Παρίσι. Και στις προκυμαίες, οι θεατές, αρκετοί από αυτούς ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο, θα μπορούν να δουν το show, το οποίο θα καταλήξει μετά στον Πύργο του Άιφελ. Υπολογίζουμε πως γύρω στα 600.000 άτομα θα μπορέσουν να ζήσουν αυτή την εμπειρία. Περάσαμε νύχτες αξημέρωτες με τις αρχές ασφαλείας, για να είμαστε σίγουροι ότι μπορούν να υποστηρίξουν μια τέτοια εκδήλωση». Η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες που ακολουθούν και ο Λάμπης Κωνσταντινίδης -με τη δική του σειρά- μετράει αντίστροφα για ένα καλοκαίρι, που θα μείνει αξέχαστο σε όλους...