fbpixel

Search icon
Search
Όλη η αλήθεια για τον καφέ: Η ιδανική ποσότητα και τα pros & cons
HEALTH

Όλη η αλήθεια για τον καφέ: Η ιδανική ποσότητα και τα pros & cons

Τελικά πόσες κούπες την ημέρα πρέπει να καταναλώνουμε;


Είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα, μυρίζει υπέροχα και σας κάνει ανά πάσα στιγμή  να αισθάνεστε πως μπορείτε να κατακτήσετε τον κόσμο. Ο αγαπημένος σας καφές είναι ίσως ένα από τα signature στοιχεία που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά σας. Εάν ανήκετε σε αυτούς τους ανθρώπους που δε διανοούνται να ξεκινήσουν την ημέρα τους χωρίς το απαραίτητο booster μετά από ένα υγιεινό πρωινό ή μετά από την πρωινή γυμναστική τότε αναμφίβολα μπορείτε να μας καταλάβετε. 

Παρόλα αυτά, έφτασε η στιγμή να σκεφτείτε ξανά τα refills που κάνετε μέσα στην ημέρα και να αναλογιστείτε εάν οι μεγάλες ποσότητες τελικά δε φέρνουν μόνο ενέργεια για ατελείωτες ώρες δουλειάς, αλλά έχουν αντίκτυπο και στον οργανισμό. 

katanalosi-kafe.jpg

The negative side

Ζεστός το χειμώνα, κρύος το καλοκαίρι, γλυκός για κάποιους, σκέτος για άλλους όπως και αν τον προτιμάτε είναι βέβαιο πως ορισμένες φορές θα έχετε αναρωτηθεί αν τελικά το παρακάνετε με την κατανάλωσή του. 

 • Μιλώντας με νούμερα: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition -και η οποία έγινε σε 347.077 άτομα- βρέθηκε πως οι άνθρωποι που πίνουν πάνω από 6 κούπες την ημέρα, μπορεί να αυξήσουν το ρίσκο για καρδιοπάθειες έως και στο 22%. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μια μεγάλη κούπα καφέ περιέχει περίπου 150mg καφεΐνης. 
 • H ώρα της επίδρασης: Η ποσότητα της καφεΐνης που λαμβάνετε πέφτει στο σώμα σας στο μισό, μετά από περίπου 5 ώρες. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όλους καθώς κάποιοι έχουν την ικανότητα να τη μεταβολίζουν πολύ πιο γρήγορα. 
 • Πρόκληση αϋπνίας: Συνέπεια του προηγούμενου point είναι πως είναι πολύ πιθανό να οδηγηθείτε σε αϋπνία. Έτσι, οφείλετε να καταναλώνετε το αγαπημένο σας ρόφημα -τελευταία φορά μέσα στη μέρα- αρκετές ώρες πριν πέσετε για ύπνο.
 • Μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση: Οι γιατροί συνιστούν στους ανθρώπους με καρδιαγγειακά προβλήματα να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ. Αυτό, συμβαίνει καθώς αποδείχτηκε πως σε ασθενείς με υπέρταση που έλαβαν 250mg αυξήθηκε η αρτηριακή πίεση μέσα στις επόμενες 2-3 ώρες. 
 • Ενίσχυση πονοκεφάλων: Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα -για ορισμένους τύπους κεφαλαλγιών- τα οποία περιέχουν ποσότητες καφεΐνης. Παρόλα αυτά, έρευνες έχουν αποδείξει πως η κατάχρηση της συγκεκριμένης ουσίας είναι δυνατόν να οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν λοιπόν επιθυμείτε να πείτε "αντίο" στις ημικρανίες οφείλετε να κάνετε μια μικρή θυσία από την καθημερινότητά σας.
 • Πρόβλημα στην εμμηνόπαυση: Αν και δεν ισχύει για το σύνολο των γυναικών, η καφεΐνη είναι δυνατόν να ενισχύσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Αυτό, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of The North American Menopause Society.
posotita-kafe.jpg

The good news: Ποια είναι τα οφέλη του καφέ;

 • Βελτιώνει την ποιότητα της μνήμης: Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν αποδείξει πως ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές σας λειτουργίες. Ενισχύει τη μνήμη, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνει τη διάθεση.
 • Βοηθάει στην καύση λίπους: Θα ανακαλύψετε την καφεΐνη σε κάθε άρθρο που αναφέρεται στη μείωση του λίπους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, ο μεταβολικός σας ρυθμός μπορεί να ανέβει από 3 έως και 11%.
 • Αυξάνει τη φυσική αντοχή: Με την κατανάλωση καφέ τα επίπεδα της αδρεναλίνης στο σώμα σας ανεβαίνουν. Έτσι, οφείλετε να εκμεταλλευτείτε αυτό το απόλυτο must και να πείτε το "ναι" σε μια κούπα μισή ώρα πριν το γυμναστήριο. Φυσικά, δεν θα πρέπει να το παρακάνετε καθώς σε περίπτωση υπερκατανάλωσης τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αρνητικά.
katanalosi-kafe-2
 • Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη: Αναφερόμαστε φυσικά στο διαβήτη τύπου 2. Αποτελώντας ένα μείζον ιατρικό πρόβλημα για το σύγχρονο δυτικό κόσμο, η συγκεκριμένη ασθένεια επηρεάζεται από τα αυξημένα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα, λόγω της μειωμένης ικανότητας για έκκριση ινσουλίνης. Οι έρευνες αποκάλυψαν πως όσοι πίνουν καφέ έχουν περίπου 23% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.
 • Υπάρχει συσχέτιση με τη νόσο του Alzheimer: Το Alzheimer αποτελεί στις μέρες μας την πιο κοινή νευροεκφυλιστική νόσο σε άτομα άνω των 65. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, ένα από τα μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να την προλάβετε είναι η κατανάλωση καφέ.
 • Αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών: Για τους ανθρώπους του δυτικού κόσμου και σύμφωνα με τις επικρατούσες διατροφικές συνήθειες ο καφές αποτελεί μια από τις κύριες πηγές αντιοξειδωτικών. 
Μην περιμένετε στιγμή, απολαύστε υπεύθυνα το αγαπημένο σας ρόφημα και ξεκινήστε την κάθε ημέρα σας με τον πιο απολαυστικό τρόπο. Άλλωστε, μερικές όμορφες συνήθειες είναι αυτές που κάνουν την κάθε στιγμή να μοιάζει η ιδανική για να πετύχετε όλους σας τους στόχους!