fbpixel

Search icon
Search
Οι τροφές που συμβάλλουν στη σωστή θερμοκρασία του σώματος τώρα τον χειμώνα
HEALTH

Οι τροφές που συμβάλλουν στη σωστή θερμοκρασία του σώματος τώρα τον χειμώνα

Οι επιλογές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αυτήν την περίοδο για να κρατηθείτε ζεστοί


Είτε είστε λάτρεις του χειμώνα είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι ψάχνουμε τους τρόπους με τους οποίους θα παραμείνουμε ζεστές ακόμα και τις πιο κρύες μέρες αυτής της εποχής. Ήδη έχουμε αρχίσει να νιώθουμε έντονα αυτήν την ανάγκη τον τελευταίο καιρό, διότι η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά.

Κι ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα ρούχα που θα επιλέξουμε να φορέσουμε είναι αυτά που κατέχουν τον πιο σημαντικό ρόλο, εμείς έχουμε να σας προτείνουμε κι άλλους τρόπους που μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της απαραίτητης θερμοκρασίας αλλά και της σωστής λειτουργίας του οργανισμού μας. Ο κυριότερος είναι χωρίς δεύτερη σκέψη, τα τρόφιμα. Υπάρχουν τροφές που μπορούν να καταναλωθούν προκειμένου να βοηθήσουμε το σώμα μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα να ανεβάσει την θερμοκρασία του. Η διαδικασία θέρμανσης του σώματος μέσω της κατανάλωσης τροφής, είναι γνωστή ως θερμογένεση.

Συνεχίστε να διαβάζετε, γνωρίστε αυτές τις τροφές και εντάξτε τες όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην καθημερινότητά σας!

Ζεστά γεύματα

hot-foods-4.jpg

Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο από πολλές μελέτες ότι τα κρύα τρόφιμα ή ροφήματα είναι αυτά που χρειάζονται για να διατηρήσουμε μία υψηλή θερμοκρασία κατά τις κρύες μέρες του χειμώνα. Παρόλα αυτά αν νιώσετε την ανάγκη για άμεση θερμότητα, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να καταναλώσετε ζεστά φαγητά για την προσωρινή σας ανακούφιση. Πρώτο σ’ αυτή τη λίστα, χωρίς δεύτερη σκέψη είναι οι σούπες. Πλέον, οι σύγχρονες συνταγές σας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσετε σούπες από πλήθος υλικών, με στόχο να βρείτε αυτήν που ταιριάζει περισσότερο στη γευστική σας «παλέτα» και να την εντάξετε στη διατροφή σας.

Πράσινο τσάι

hot-foods-2.jpg

Όσον αφορά τα ροφήματα, το πράσινο τσάι είναι η σίγουρη λύση. Χάρη στο υψηλό επίπεδο καφεΐνης, μία κούπα πράσινου τσαγιού είναι ικανή να ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματος. Μαζί με τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, δηλαδή τις κατεχίνες, η καφεΐνη δίνει επίσης και θερμογενείς ιδιότητες. Εκτός όμως από τα παραπάνω, αυτό το είδος τσαγιού συμβάλει στην ενίσχυση και στην σωστή λειτουργία του οργανισμού, οπότε καλό θα ήταν να το επιλέγετε ανεξαρτήτου εποχής.

Ριζώδη λαχανικά

hot-foods-1.jpg

Σ΄αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, οι πατάτες κι άλλα. Χρειάζεται να καταναλώσουμε περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της πέψης τους. Ακριβώς γι αυτό το λόγο, το σώμα λειτουργεί για να τα «σπάσει», δημιουργείται ενέργεια, η οποία αυξάνει τη σωματική θερμοκρασία. Είναι τα πιο αποτελεσματικά λαχανικά για τη συγκεκριμένη διαδικασία, οπότε μη χάνετε χρόνο και δοκιμάστε τα.

Ginger 

hot-foods-5.jpg

Η ωφέλιμες ιδιότητες του ginger στον οργανισμό μας αλλά και στη σωστή λειτουργία αυτού είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό. Αυτό που ίσως δεν είναι τόσο διαδεδομένο, είναι ο τρόπος με τον οποίο συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός μας. Η πιπερόριζα παίρνει την πικάντικη γεύση και τη θερμογενετική του ποιότητα από το συνδυασμό δύο πικάντικων ενώσεων, ginger και σουγκάολ. Plus, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μειώνει το αίσθημα της πείνας, οπότε σας βοηθάει και να κρατήσετε το περιττό βάρος μακριά.

Πρωτεΐνες

hot-foods-6.jpg

Τα τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες είναι απαραίτητα αν θέλετε να έχετε μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Το κοτόπουλο, το φρέσκο ψάρι, το άπαχο κρέας και τα αυγά ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία. Θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε και ζεστές αλλά και υγιείς καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, γι’ αυτό να μην τα παραλείπετε.

Καυτερές πιπεριές

hot-foods-3.jpg

Πιπεριές, όπως οι chilly, είναι από τα πιο γνωστά καρυκεύματα που αυξάνουν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Καθώς αυτά τα μπαχαρικά καταναλώνονται, διεγείρεται το κυκλοφορικό σύστημα και αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν καταναλώνουμε καυτερές πιπεριές, ιδιαίτερα αν δεν είμαστε συνηθισμένοι σ’ αυτά, καθώς ορισμένες από αυτές μπορεί πραγματικά να κάψουν το εσωτερικό του στόματος και του οισοφάγου.