fbpixel

Search icon
Search
Οι founders, Βαγγέλης Λιάκος, Αλέξης Νίκου και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, μας συστήνουν τον πλανήτη “Beetroot” μέσα από τη δική τους ματιά
MAGAZINE

Οι founders, Βαγγέλης Λιάκος, Αλέξης Νίκου και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, μας συστήνουν τον πλανήτη “Beetroot” μέσα από τη δική τους ματιά

Η πλέον δημιουργική ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει μια εξωστρέφεια που θαυμάζουμε


Η κοινή τους διαδρομή ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ήταν μαθητές στο σχολείο και οι πρώτες εμπειρίες που είχαν από τότε ήταν πολύ κοινές. Πειραματίζονταν, έκαναν σκανδαλιές, κι αυτό δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς και μια πολύ δυνατή φιλία που κρατάει στον χρόνο. Οι ίδιοι λένε ότι μεταξύ τους έχουν μια κατανόηση ιδιαίτερα βαθιά, μπορούν και συνεννοούνται χωρίς καν να χρειάζεται συζήτηση. Κάπως έτσι δομήθηκε η Βeetroot, σε μια στενή οικογενειακή συναισθηματική βάση, και έτσι συνεχίζει να πορεύεται και με όλο τον υπόλοιπο κόσμο που προσέλκυσε δίπλα της. Συναντήσαμε τον κεντρικό πυρήνα, τα τρία αγόρια που εξελίχθηκαν σε founders αυτού του πολύχρωμου και πολυβραβευμένου πλανήτη, τον οποίο όλοι σ’ αυτήν την πόλη αγαπάμε.

Έχετε δημιουργήσει έναν πολυδιάστατο δικό σας χώρο, διαμορφώνοντας ένα διατηρητέο κτίριο σε σπίτι των Beetroot, με το γραφείο σας να είναι παράλληλα καφέ, gallery, shop για τα yiayia ελληνικά προϊόντα σας και τελευταία και το εστιατόριο Poster. Κάθε επόμενο βήμα και μια επιτυχία. Πώς το καταφέρνετε αυτό; 

Η αλήθεια είναι πως ό,τι δημιουργούμε έχει να κάνει με τις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε σε σχέση με τη φιλία και την οικογένεια. Εμπνεόμαστε από μια όμορφη ελληνικότητα, προσπαθούμε να τη μεταφέρουμε σε μια σύγχρονη κατάσταση και να την αναδείξουμε. Το να δημιουργούμε υπεραξία με ό,τι καταπιανόμαστε έχει πολλή σημασία για μας, όπως και το να μην επαναπαυόμαστε με κάθε υποτιθέμενη επιτυχία.

beetroot-018-as.jpg

Τι ξεχωριστό σε σχέση με το design έχουν οι νέοι της ομάδας σας και ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες που έχετε εισαγάγει στον τρόπο εργασίας;

Η ομάδα της Βeetroot μεγαλώνει και παίρνει στην αγκαλιά της ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν άμεση σχέση με το design. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθούμε όλους να τους εντάξουμε στην ευρύτερη ιδέα της και να κατανοούν τις βασικές αξίες που μας διέπουν, δηλαδή την ομαδικότητα, την υπεραξία και την τιμιότητα. Σε όλα αυτά τα projects συμμετέχουν άνθρωποι που «δένονται» με το κάθε brand, με αποτέλεσμα εφόσον δουλεύουν για κάτι το οποίο πραγματικά αγαπούν, να θέλουν και το καλύτερο δυνατό. Στο κομμάτι του design, η προσέγγισή μας ήταν πολύ απλή, με γνώμονα οι χώροι να αναδεικνύουν κυρίως τον άνθρωπο. Δε θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα παλάτι που θα καταπίνει ή θα μικραίνει την ανθρώπινη υπόσταση. Κυρίως δημιουργούμε καμβάδες που θα αναδεικνύουν τη δουλειά της ίδιας της Beetroot.

Πώς προέκυψε ο ιδιαίτερος χαρακτήρας, το στίγμα στις δουλειές της Beetroot; 

Τι είναι αυτό που κάνει το έργο σας να ξεχωρίζει; Ο διαφορετικός χαρακτήρας έχει να κάνει και με τη στάση ζωής μας. Προσπαθούμε να βλέπουμε μια αισιόδοξη κατάσταση και αυτό θέλουμε να περνάει μέσα από τα έργα μας. Μια θετική πλευρά αντιμετώπισης των πραγμάτων και της ίδιας της ζωής. Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να λειτουργούμε για κάθε έργο σαν να αφορά ένα δικό μας project.

beetroot-026-as.jpg

Τι μέρος της ζωής σας καταλαμβάνει η Τέχνη και το design;

Το μεγαλύτερο. Λειτουργούμε έτσι κι αλλιώς σ’ αυτό το πλαίσιο χωρίς να βάζουμε ταμπέλες. Δηλαδή, ζούμε αυτό που θέλουμε να παραγάγουμε. Ούτως ή άλλως, γίνεσαι καλύτερος με αυτό που ασχολείσαι μετά τη δουλειά, οπότε σχεδόν όλη μας η μέρα περιλαμβάνει σκέψεις, δημιουργικότητα και πειραματισμό.

Μια σειρά από καταπληκτικές δουλειές, βραβεία, εκθέσεις. Ποια ήταν τα σημεία-σταθμοί στην πορεία σας; 

Ένα σημαντικό σημείο ήταν η βράβευση με το “Agency of the Year” στα Red Dot Design Awards, το οποίο μας ανέδειξε παγκοσμίως σ’ ένα από τα καλύτερα γραφεία στον χώρο του design και μας έδωσε την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε οποιοδήποτε έργο παρουσιαστεί. Έτσι, συμμετείχαμε σε εκθέσεις, δημιουργήσαμε καινούριες, μπήκαμε σε συνεργασίες οι οποίες μας έδωσαν εμπειρίες και μας άνοιξαν ορίζοντες. Επόμενο σημείο ήταν η μεταφορά των γραφείων στο Ισμαήλ Πασά χάνι, όπου δημιουργούμε ένα hub επιχειρηματικότητας το οποίο πηγάζει μέσα από τον πειραματισμό και την υπεραξία που μπορεί να δώσει η Βeetroot. Συμμετέχουμε πλέον και σε εταιρίες ως designers, υπεύθυνοι επικοινωνίας, strategists, όπου μας ζητούν να μπούμε στο οργανόγραμμά τους, για να κερδίσουν αυτήν την υπεραξία εκ των έσω.

beetroot-001-as.jpg
Βαγγέλης Λιάκος, Αλέξης Νίκου και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος

Σε μια εποχή που η εικόνα παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, πόση δύναμη έχει το design;

Είδαμε το έργο σας στην πρόσφατη τραγωδία να γίνεται viral. Είναι η Τέχνη μια σανίδα σωτηρίας; Όταν υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανάγκη για έκφραση, ο μόνος τρόπος είναι μέσω της εικόνας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν έκφραση αγανάκτησης, αλλά θα μπορούσε να γίνει σε μια μεγάλη χαρά. Δημιουργείς μια εικόνα για να μεταφέρεις το συναίσθημά σου εκείνη τη στιγμή. Γίνεται viral όταν ενδεχομένως κάποιοι το κατανοούν ή συμπίπτουν οι απόψεις τους με αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθουμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που την ίδια στιγμή έχουν το ίδιο συναίσθημα.

Πόσο το sustainability επηρεάζει το έργο σας; 

Είναι πλέον μια καθημερινή συζήτηση και καθημερινό ζήτημα. Ένας από τους λόγους που ήρθαμε και αναπαλαιώσαμε ένα παλιό κτίριο του 1900 έχει να κάνει μ’ αυτό. Δε λειτουργούμε μόνο σε σχέση με το πλαστικό ή το αλουμίνιο, αλλά οτιδήποτε αξίζει πρέπει να συντηρείται, να παίρνει καινούρια μορφή ζωής και χρήσης. Με αυτόν τον γνώμονα κινούμαστε σε καθημερινή βάση στον εργασιακό χώρο αλλά και στην προσωπική μας ζωή.

beetroot-022-as.jpg

Όταν έρχεται η μαγική στιγμή που ένα έργο ολοκληρώνεται, τι νιώθετε;

Η αλήθεια είναι ότι συνήθως πάμε γρήγορα στο επόμενο, οπότε δεν υπάρχει χρόνος να νιώσουμε κάτι διαφορετικό. Αυτό γίνεται όταν συναντήσουμε ένα έργο μας σε κάποιο σημείο που δεν το περιμένουμε. Σε μια βόλτα στον δρόμο ή στο εξωτερικό, όπου θα δεις μια συσκευασία και θα πεις ότι: «Εδώ εγώ ταξίδεψα, όχι μόνο προσωπικά, αλλά και με το πνεύμα μου».

Επιμένοντας να έχετε τη βάση σας στη Θεσσαλονίκη, τι αισθάνεστε ότι χάνετε και τι κερδίζετε; 

Αποφασίσαμε να επενδύσουμε εδώ, να δημιουργήσουμε έναν πολύ ωραίο κόσμο γύρω μας, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Με γραφεία στην Αθήνα, δημιουργώντας κι εκεί έναν ξεχωριστό αλλά παράλληλο κόσμο και επικοινωνώντας με πάρα πολλά σημεία στον πλανήτη, είτε στέλνοντας πληροφορία, είτε μαζεύοντας πίσω εικόνες και πληροφορίες, οι οποίες θα γεμίσουν ξανά τις σκέψεις και τα όνειρά μας.

Τι αγαπάτε περισσότερο στην πόλη και τι όχι; 

Ίσως αγαπάμε περισσότερο την προοπτική που μπορεί να έχει και ταυτόχρονα την ιστορία της. Απεχθανόμαστε την αδράνεια, την αδιαφορία που επικρατεί σε πολλά επίπεδα και συγχρόνως τον φόβο του καινούριου, του διαφορετικού, της εξέλιξης. Αν και πιστεύουμε ότι όλα αυτά θα αλλάξουν, γιατί η προοπτική είναι πάρα πολύ ζωντανή και έντονη, πραγματικά.

beetroot-025-as.jpg

Τι έχετε κερδίσει από την εξωστρέφεια που δημιουργήσατε σε όλο τον κόσμο;

Όταν έχεις καταφέρει τα έργα σου να έχουν ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, νιώθεις τεράστια ικανοποίηση, νιώθεις πολίτης του κόσμου. Βλέπεις ανθρώπους να εκτιμούν κάτι που έχει ξεκινήσει πολύ μικρό και τελικά μεταφέρεται παντού. Είναι συγκινητικό και μέσα από αυτό πιστεύουμε μπορούν να γίνουν θαύματα σε αυτήν τη μικρή χώρα, η οποία έχει τόσα πολλά ακόμη να δώσει, ενώ ταυτόχρονα ανακαλύπτουμε και σημεία του πλανήτη που ήταν στα όνειρά μας κάποια στιγμή να μπορέσουμε να επισκεφθούμε.

Μέσα από τις συνεργασίες σας, τι έχετε αποκομίσει μέχρι τώρα; 

Κάθε συνεργασία είναι κάτι μαγικό. Πρέπει να καταλάβεις πολύ καλά πού είναι η ανάγκη, γιατί σε έχουν καλέσει, να ανακαλύψεις τρόπους για να μεταφέρεις και να αποσπάσεις πληροφορία, ώστε να δημιουργήσουμε μαζί το καλύτερο δυνατό έργο. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με παραγωγή προϊόντων, υπηρεσιών, ακόμη και με έργα Τέχνης. Δουλεύοντας με σπουδαίους ανθρώπους και εταιρίες, μαθαίνεις πολλά σε διάφορα επίπεδα. Αυτήν την εμπειρία που έχει μεταφερθεί μέσα στην Beetroot σκοπός μας είναι να μην παραμείνει εδώ, αλλά να τη μεταλαμπαδεύσουμε και σε νέες γενιές.

beetroot-014-as.jpg

Ο ορισμός της ομορφιάς για εσάς…

Η έκπληξη της στιγμής που σε κάνει να νιώθεις κάτι πολύ διαφορετικό και μοναδικό και ταυτόχρονα σε κάνει και σένα τον ίδιο καλύτερο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ, POV STUDIO

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023