fbpixel

Search icon
Search
Oι ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας τώρα που αναδιοργανώνετε την ντουλάπα σας
STYLING TIPS

Oι ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας τώρα που αναδιοργανώνετε την ντουλάπα σας

Το φθινόπωρο είναι ήδη εδώ και είναι η καταλληλότερη εποχή για να βάλετε μία τάξη


Είναι η στιγμή της χρονιάς που τα καλοκαιρινά ρούχα δίνουν σιγά σιγά τη θέση τους στα χειμερινά. Αυτή η μεταβατική περίοδος είναι η κατάλληλη στιγμή για να οργανώσετε και να βάλετε σε τάξη την ντουλάπα σας, να ξεφορτωθείτε τα περιττά και να κρατήσετε ό,τι χρειάζεστε. Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τι θα κρατήσετε και τι όχι.

Μου χωράει;

Ένα βασικό ερώτημα που θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν θα κρατήσετε ένα ρούχο είναι το αν σας κάνει. Δοκιμάστε τα ρούχα σας, δείτε ποια εφαρμόζουν σωστά στο σώμα σας και ποια όχι, και απαλλαγείτε από όσα δε σας χωράνε πλέον. Είτε σας είναι μικρά είτε μεγάλα, πρόκειται για περιττά ρούχα από τα οποία καλό θα ήταν να απαλλαγείτε.

Με κολακεύει;

Συχνά προχωράμε σε απερίσκεπτες αγορές που σε λίγο καιρό μετανιώνουμε. Ένα ρούχο μπορεί να μοιάζει πολύ εντυπωσιακό στη βιτρίνα ή στην κρεμάστρα, φορεμένο όμως μπορεί η όψη του να αλλάζει τελείως. Πολλές φορές αγοράζουμε ρούχα που δεν ταιριάζουν στον σωματότυπο και στη σιλουέτα μας, δεν αγκαλιάζουν όμορφα το σώμα μας, με αποτέλεσμα να μένουν για πολύ καιρό αφόρετα και κρεμασμένα στην ντουλάπα μας. Αυτή είναι άλλη μία κατηγορία ενδυμάτων τα οποία μπορείτε να αποχωριστείτε.

closet.jpg

Είναι απαραίτητο κομμάτι της γκαρνταρόμπας μου;

Κάποια ρούχα είναι διαχρονικά και δεν πρέπει να λείπουν από καμία γυναικεία ντουλάπα. Ξεχωρίστε τα all time classic κομμάτια σας, όπως το little black dress, ένα λευκό πουκάμισο, ένα δερμάτινο κι ένα denim jacket και ένα κλασικό blue jeans. Αυτά τα ενδύματα είναι απαραίτητα και must – haves για κάθε γυναίκα οπότε να είστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά που θα κρατήσετε και αυτά που θα ξεφορτωθείτε.

Το έχω φορέσει τον τελευταίο χρόνο;

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ορισμένα από τα ρούχα μας απλώς καταλαμβάνουν χώρο στη ντουλάπα μας. Είτε τα έχουμε φορέσει μία ή ελάχιστες φορές, είτε είναι ακόμα με την ετικέτα, αν δεν τα έχουμε φορέσει σε ένα διάστημα 12 μηνών είναι σχεδόν απίθανο να τα φορέσουμε στο μέλλον. Αν, λοιπόν, έχετε ένα φόρεμα που το πήρατε για ειδικές περιστάσεις και έχει μείνει αφόρετο είτε αγοράσατε ένα ζευγάρι γόβες μόνο και μόνο επειδή το βρήκατε σε έκπτωση, ίσως ήρθε η ώρα να αποχωριστείτε αυτά τα κομμάτια.

Είναι στη μόδα;

Η μόδα συνεχώς αλλάζει, προχωράει αλλά κι επαναλαμβάνεται. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια ενδύματα που αγοράσαμε μόνο και μόνο επειδή ήταν in fashion και πλέον δεν αποτελούν trends με αποτέλεσμα να τα προτιμάμε για τις εμφανίσεις μας σπάνια έως ποτέ. Από αυτά μπορείτε να κρατήσετε όσα είναι ακόμα fashionable αλλά και ορισμένα κομμάτια που έχετε ξεχωρίσει.

Εκφράζει το προσωπικό μου στιλ;

Προφανώς το να είναι κάτι fashion trend δεν είναι το μόνο ούτε το σημαντικότερο κριτήριο ώστε ένα ρούχο να αποτελεί κομμάτι της προσωπικής μας συλλογής. Το βασικότερο είναι να εκφράζει και να ταιριάζει στην προσωπική αισθητική και το τωρινό μας στιλ. Μεγαλώνοντας το γούστο μας και ο τρόπος έκφρασής του μέσω της ένδυσης αλλάζει, οπότε οι πιθανότητες να κρατάμε ρούχα που πλέον δε μας εκφράζουν είναι πολύ μεγάλες. Απαλλαγείτε, λοιπόν, από όσα ρούχα δεν αποτελούν μέρος του προσωπικού σας style.

closet-GQerJ.jpg

Έχει συναισθηματική αξία;

Σίγουρα κάποια ρούχα έχουν μία ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εμάς και αυτά είναι τα πιο δύσκολα να αποχωριστούμε. Είτε ήταν δώρο, είτε ένα σπάνιο ή συλλεκτικό κομμάτι, είτε ένα ρούχο που έχουμε ανάμνηση, αυτά τα ρούχα, χωρίς αμφιβολία, δε θέλουμε να τα πετάξουμε κι αυτό είναι απολύτως θεμιτό. Ένα tip για αυτήν την περίπτωση είναι να προσπαθήσετε να μη δένεστε τόσο πολύ με ρούχα και αξεσουάρ καθώς αυτό δυσχεραίνει την όλη διαδικασία.

Θα το αγόραζα τώρα;

Ένας άλλος τρόπος να βεβαιωθείτε ότι ένα ρούχο είναι αναπόσπαστο μέρος της ντουλάπας σας ή όχι είναι να διερωτηθείτε αν το εκάστοτε ένδυμα θα το αγοράζατε τώρα. Αν η απάντηση είναι αρνητική, είτε επειδή πλέον δε σας εντυπωσιάζει, το βρίσκετε βαρετό, είτε δε σας ταιριάζει, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε.

Έχει φθαρεί;

Με το πέρασμα του χρόνου, τη συχνή χρήση ή και τη λάθος φροντίδα, αναπόφευκτα τα ρούχα μας αρχίζουν να φθείρονται. Όταν συμβεί αυτό μπείτε στη διαδικασία να σκεφτείτε αν μπορείτε και αν αξίζει να το επιδιορθώσετε ή να το μεταποιήσετε. Αν ο κόπος και το κόστος είναι μεγάλα, ίσως η καλύτερη επιλογή είναι να ξεφορτωθείτε αυτά τα ρούχα.

3-NyZ0E.jpg

Καθώς κάνετε αυτήν τη διαδικασία, χωρίστε τα ρούχα σε τρεις κατηγορίες: Αυτά που θα κρατήσετε, αυτά που θα δωρίσετε και αυτά που θα πετάξετε. Το ότι απαλλάσσεστε από κάποια κομμάτια της γκαρνταρόμπας σας, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τα αποχωριστείτε. Πολλά από αυτά, αν είναι σε καλή κατάσταση, μπορείτε να τα χαρίσετε ή να τα πουλήσετε σε ένα κατάστημα second – hand. Μία ακόμα επιλογή είναι και η ανακύκλωση ρούχων. Το να καταλήξει ένα ρούχο στα σκουπίδια θα πρέπει να είναι η τελευταία σας επιλογή.