fbpixel

Search icon
Search
Οι αρχαίες τραγωδίες που θα απολαύσετε φέτος το καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
ARTS & CULTURE

Οι αρχαίες τραγωδίες που θα απολαύσετε φέτος το καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Μεγάλες παραγωγές, υπέροχοι ηθοποιοί υπόσχονται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό


Κάθε καλοκαίρι στον ιερό χώρο της Επιδαύρου παρουσιάζονται οι καλύτερες θεατρικές παραγωγές που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στη χώρα μας. Το αρχαίο θέατρο εμπνέει σε όποιον το επισκεφτεί τον ύψιστο σεβασμό και θαυμασμό αφού σηματοδότησε την αρχή της ιστορίας του θεάματος και των οπτικοακουστικών τεχνών.

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική δομή του -ωδή στον αμφιθεατρικό σχεδιασμό-, χτίζονται θέατρα σε όλο τον κόσμο μέχρι και σήμερα. Έτσι λοιπόν και φέτος, ταλαντούχοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συντελεστές δημιουργούν μοναδικές παραστάσεις, έχοντας ως κύριο στόχο να τιμήσουν τον χώρο αλλά και να ευχαριστήσουν όλους τους θεατές.

Αν θέλετε κι εσείς να νιώσετε το ιδιαίτερο αυτό συναίσθημα μέσα στην Επίδαυρο, δεν έχετε παρά μόνο να κλείσετε τα εισιτήριά σας. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις παραστάσεις με χρονολογική σειρά, δράματα και κωμωδίες, που θα παιχτούν από εδώ και πέρα!

Ικέτιδες του Ευριπίδη

stathis-livathinos-iketides-site-03.jpg

Δύο σημαντικοί κρατικοί οργανισμοί το Εθνικό Θέατρο και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, ενώνονται και ανεβάζουν ένα εμβληματικό έργο. Μια τραγωδία για τον πόλεμο, τους νεκρούς αλλά και την υπαρξιακή αγωνία, την αξιοπρέπεια, την πίστη και την αντοχή, σε σύγχρονη  μετάφραση του Γιώργου Κοροπούλη. Η τραγωδία είναι γραμμένη το 422 π.Χ., φέρνοντας τον απόηχο της μάχης στο Δήλιο δύο χρόνια πριν, το 424 π.Χ., όταν οι Θηβαίοι −σύμμαχοι της Σπάρτης− νίκησαν τους Αθηναίους και δεν τους άφησαν για μέρες να πάρουν και να θάψουν τους νεκρούς τους. Η εξαιρετική σκηνοθεσία έγινε από τον Στάθη Λιβαθινό και οι κάποιοι από τους σπουδαίους ηθοποιούς που παίρνουν μέρος είναι η Κάτια Δανδουλάκη, η Τάνια Τρύπη, η Άνδρη Θεοδότου, η Μαρία Σαββίδου, ο Άκης Σακελλαρίου και πολλοί άλλοι!

Info: 5-6 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 21:00

Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή

konstantinos-markoulakis-oidipus-tyrannos-press-03-photo-patroklos-skafidas.jpg
Όταν η πόλη της Θήβας πλήττεται από λοιμό, ο βασιλιάς Οιδίποδας ζητά να εξακριβώσει τον λόγο. Ο χρησμός του Απόλλωνα λέει ότι, για να καθαρίσει η πόλη πρέπει πρώτα να τιμωρηθεί ο φόνος του Λάιου. Ο βασιλιάς αποφασίζει να εξιχνιάσει το αίνιγμα και ξετυλίγει ένα κουβάρι φρικτών αποκαλύψεων. Θεωρείται το τελειότερο έργο του Σοφοκλή αλλά και η πλέον υποδειγματική αρχαία τραγωδία. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους επιλέχθηκαν σπουδαίοι ηθοποιοί όπως ο Δημήτρης Λιγνάδης, η Αμαλία Μουτούση, ο Νίκος Χατζόπουλος, ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, ο Γιώργος Ζιόβας, ο Γιώργος Ψυχογιός και ο Νικόλας Χανακούλας.

Info: 12-13 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 21:00

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη

kthve-giannis-kalavrianos-ifigeneia-press-11-photo-tasos-thomoglou.jpg

Η Ιφιγένεια η εν Αυλίδι Αποτελεί μία από τις πέντε τραγωδίες με θέμα τον Τρωικό κύκλο και μαζί με τις Βάκχες είναι τα δύο τελευταία δράματα του Ευριπίδη. Η τραγωδία εστιάζει στην απόφαση του Αγαμέμνονα, αρχιστράτηγου των Αχαιών, να θυσιάσει την κόρη του την Ιφιγένεια, ώστε να μπορέσει να σαλπάρει για την Τροία ο ελληνικός στόλος, που έχει ακινητοποιηθεί λόγω άπνοιας στην Αυλίδα. Ένα συγκλονιστικό έργο που κορυφώνεται με τη σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού και τη μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα. Πρωταγωνιστούν ο Γιώργος Γλάστρας, η Ανθή Ευστρατιάδου, ο Γιώργος Καύκας, ο Νικόλας Μαραγκόπουλος, ο Θανάσης Ραφτόπουλος, ο Χρίστος Στυλιανού και η Μαρία Τσιμά.

Info: 19-20 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 21:00 

Ηλέκτρα / Ορέστης του Ευριπίδη

ilektra-orestis-ivo-van-hove-press-02-1.jpg

Σε αυτή την παράσταση έχει συμβεί κάτι μαγικό, ο πιο παλιός θίασος εν ενεργεία στον κόσμο, Comédie-Française συνεργάζεται με το φεστιβάλ Αθηνών και παρουσιάζει στο μοναδικό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την παράσταση Ηλέκτρα/Ορέστης. Οι τυχεροί θεατές θα παρακολουθήσουν, τα δύο αδέρφια, που είναι νέοι, πληγωμένοι, εύθραυστοι και ευάλωτοι να μετατρέπονται σιγά σιγά σε άγρια ζώα. Στην πραγματικότητα δεν γνώρισαν
ποτέ τον πατέρα τους, που είχε φύγει ως αρχιστράτηγος του στρατού των Αργείων στον πόλεμο της Τροίας. Η απουσία του τον καθιστά ήρωα στα μάτια τους. Η μητέρα τους, η Κλυταιμνήστρα, είναι ο εχθρός. Το σπίτι, το πεδίο της μάχης. Αποδιωγμένοι, η Ηλέκτρα και ο Ορέστης γίνονται, από παιδιά βασιλέων, πρόσφυγες στην ίδια τους την οικογένεια, στην ίδια τους την πατρίδα. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Ivo van Hove ενώ η μετάφραση στα γαλλικά στην Marie Delcourt-Curvers. Σπουδαίοι ηθοποιοί, από τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, θα ενσαρκώσουν τους κλασικούς ρόλους: η Claude Mathieu, ο Éric Génovèse, ο Bruno Raffaelli, ο Denis Podalydès, η Elsa Lepoivre, ο Loïc Corbery κ.ά.

Info: 26-27 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 21:00

Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου

promitheas-desmotis-press-16.jpg

Τέλος, στο έργο του Αισχύλου, ο Προμηθέας τιμωρείται από τον Δία επειδή έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους. Ο Ήφαιστος έχει αναλάβει να τον δέσει σφιχτά με αλυσίδες πάνω σε απόκρημνους βράχους. Το Κράτος και η Βία επιθεωρούν τον απρόθυμο Ήφαιστο. Στον βράχο καταφθάνουν οι κόρες του Ωκεανού, οι Ωκεανίδες, θρηνώντας για το μαρτύριο του ήρωα. Κι ενώ ο Προμηθέας και ο Ωκεανός μιλούν για τη σκληρότητα του Δία, επί σκηνής εμφανίζεται ένα ακόμη πλάσμα που υποφέρει από την εκδικητικότητα των θεών... Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σταύρος Τσακίρης ενώ πρωταγωνιστούν Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Kathryn Hunter, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς κ.ά.

Info: 9-10 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 21:00

More Info

1. Διαβάστε εδώ για όλα τα καλοκαιρινά φεστιβάλ της Ελλάδας

2. Για περισσότερες πληροφορίες και την κράτηση εισιτηρίων επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου