fbpixel

Search icon
Search
Οι άγνωστες σε πολλούς, βιταμίνες που ενισχύουν τη νεότητα και τη γονιμότητα
MAGAZINE

Οι άγνωστες σε πολλούς, βιταμίνες που ενισχύουν τη νεότητα και τη γονιμότητα

Θα σας γεμίσουν με ενέργεια asap!


Υπάρχουν πολλές βιταμίνες, συμπληρώματα και προσαρμογόνα βότανα στην αγορά για κάθε στόχο, αλλά οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα βασικά: τις βιταμίνες Α, Β, C, D, και κάποια θρεπτικά στοιχεία, όπως ο σίδηρος το ασβέστιο και το μαγνήσιο. 

Όμως, στη φαρέτρα των συμπληρωμάτων έχουν προστεθεί πια νέα συστατικά, που  ενισχύουν πιο αποτελεσματικά τη γονιμότητά σας, απογειώνουν την ενέργειά σας και καταπολεμούν τη γήρανση. Η πλειονότητα των βιταμινών μπορούν να ληφθούν μέσω της διατροφής, αλλά, όταν αυτή είναι κακή και οι απαιτήσεις πολλές, δεν μπορούν να βοηθήσουν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, προτού πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, πρέπει να το συζητήσετε πρώτα με τον θεράποντα γιατρό σας.

Βάλτε τέλος στη γήρανση

time-50-healthiest-foods-oranges.jpg

Το δινουκλεοτίδιο αδενίνης-νικοτιναμίδης, ένα συνένζυμο και φυσική μορφή της βιταμίνης Β3, γνωστό ως NAD+, εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA και είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό των κυττάρων. Ως συμπλήρωμα καταπολεμά την αύξηση βάρους που σχετίζεται με την ηλικία, βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών, επιδιορθώνει το κατεστραμμένο DNA και βελτιώνει τη γνωστική αλλά και τη μυϊκή λειτουργία. Τα επίπεδά του μειώνονται όσο μεγαλώνουμε, και αυτή η πτώση οφείλεται στη γήρανση και στην εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Μελέτες σε ποντίκια και σε άτομα ηλικίας 45-60 ετών διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα με το συνένζυμοNAD+ επιμήκυναν σημαντικά το μήκος των τελομερών σε κάθε ομάδα, η βράχυνση των οποίων παίζει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία γήρανσης.

Κροκίνη

Η ουσία που δίνει το κίτρινο χρώμα στον κρόκο (σαφράν) ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών και, σύμφωνα με μελέτες σε ανθρώπους και ζώα, έχει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, αγχολυτικές, αντικαταθλιπτικές και αντιδιαβητικές επιδράσεις. Φαίνεται ότι προστατεύει από τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία, αναστέλλει την παραγωγή των Τελικών Προϊόντων Προηγμένης Γλυκοζυλίωσης (AGEs) και των δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS), τα οποία συμβάλλουν στη διαδικασία γήρανσης. Η κροκίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότισυμβάλλει στην πρόληψη της γήρανσης στα δερματικά κύτταρα, μειώνοντας τη φλεγμονή και προστατεύοντας από την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Αυξήστε τη γονιμότητά σας

shutterstock-1148454926.jpg

Επιλέξτε φολικό και όχι φυλλικό οξύ

Είναι σύνηθες για τις γυναίκες να παίρνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος (folic acid) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο. Αλλά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει και τα ποσοστά γονιμότητας. Στην ουσία πρόκειται για τη συνθετική μορφή της Β9, και όταν λαμβάνεται (βρίσκεται σε συμπληρώματα), προτού εισέλθει στην κυκλοφορία, πρέπει να μετατραπεί στο εντεροκύτταρο σε ενεργή Β9, περνώντας από μια διαδικασία τεσσάρων σταδίων και πολλών ενζύμων, ώστε το σώμα σας να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτήν τη θρεπτική ουσία. Το φολικό οξύ (folate), από την άλλη, είναι η ενεργή μορφή της Β9. Μπορεί να ληφθεί χωριστά ή ως προγεννητική βιταμίνη, και βρίσκεται κυρίως φυσικά σε τροφές όπως οι φακές, τα ρεβίθια, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια και το μπρόκολο. Μπορείτε να πάρετε και συμπληρώματα βιταμινών που περιέχουν φολικό οξύ (αναζητήστε στην ετικέτα το 5-MTHF) αντί για φυλλικό, αλλά είναι λιγότερο συχνά και συνήθως πιο ακριβά. Η λήψη τους μπορεί να αυξήσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και να ενισχύσει τη γονιμότητά σας.

Αντιοξειδωτικά

Βρίσκονται στα περισσότερα συμπληρώματα γονιμότητας, και ένα από αυτά είναι η βιταμίνη C. Άλλα συστατικά με αντιοξειδωτική δράση είναι το πράσινο τσάι, η μελατονίνη και η ουμπικινόλη (η δραστική μορφή του συνενζύμου Q10). Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι έχουν θετική επίδραση στην υγεία του σπέρματος και στην ποιότητα των ωαρίων.

Αμινοξέα

Αποτελούν τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης και είναι απαραίτητα για τη ζωή του ανθρώπου. Υπάρχουν εκατοντάδες από αυτά, αλλά μόλις 20 είναι τα βασικά για την παραγωγή πρωτεΐνης, τα οποία ονομάζονται «πρωτεϊνικά» και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα απαραίτητα και στα μη απαραίτητα. Τα πρώτα δεν μπορούν να συντεθούν από το σώμα, επομένως λαμβάνονται από τη διατροφή, ενώ τα άλλα συντίθενται φυσιολογικά. Δύο αμινοξέα που προστίθενται συνήθως στα συμπληρώματα γονιμότητας είναι η L-αργινίνη, που βελτιώνει τη ροή του αίματος στη μήτρα και τις ωοθήκες, και η L-καρνιτίνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα του σπέρματος και τη μορφολογία του.

Βρείτε ξανά τη χαμένη σας ενέργεια

shutterstock-1041373417.jpg

Ashwagandha

Αυτό το προσαρμογόνο βότανο συμβάλλει στην εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων του άγχους στον οργανισμό, αυξάνει την ενέργεια, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα του σώματός σας στο σωματικό και ψυχικό στρες. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι όσοι έλαβαν εκχύλισμα ashwagandha είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ μέτρησης του στρες, του άγχους και της κόπωσης.

Κιτρουλίνη

Το όνομα προέρχεται από το Citrullus vulgaris, τη λατινική λέξη για το καρπούζι, που την περιέχει. Αυξάνει το μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα (μία ένωση που παράγεται από πολλά κύτταρα του οργανισμού), το οποίο διαστέλλει τις αρτηρίες και τις φλέβες, αυξάνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος. Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρονται οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα, ενώ μειώνεται η κόπωση. Όταν, όμως, η παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου είναι περιορισμένη, μπορεί να εμφανιστεί σωματική αδυναμία και έλλειψη ενέργειας, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα συμπληρώματα κιτρουλίνης.

Τυροσίνη

Αυτό το αμινοξύ παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας. Βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι σημαντικό για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι μειώνονται όταν οι σωματικές και ψυχικές απαιτήσεις είναι αυξημένες και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη συγκέντρωση και τα επίπεδα ενέργειας. Σε πολλές μελέτες, τα συμπληρώματα τυροσίνης έχει βρεθεί ότι συμβάλλουν στην αύξηση της εγρήγορσης και των επιπέδων ενέργειας. Μπορούν επίσης, να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της μνήμης και της διαύγειας σε άτομα που στερούνται ύπνου.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022