fbpixel

Search icon
Search
Οι 10 πόλεις με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους το 2024
LIFE & CAREER

Οι 10 πόλεις με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους το 2024

Ανακαλύψτε που επιλέγουν να ζουν οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου


Τη φετινή χρονιά υπάρχει ένα ρεκόρ δισεκατομμυριούχων που αγγίζει τον αριθμό 2.781, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Forbes. Όπως μάλιστα λέει το ρεπορτάζ αυτοί βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο, σε μέρη τόσο απομακρυσμένα όσο το Isle of Man και το Manantiales -ένα μικρό ψαροχώρι και θέρετρο στην Ουρουγουάη. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι στην πλειοψηφία τους κατοικούν κυρίως σε μία συγκεκριμένη λίστα κοσμοπολίτικων πόλεων.

Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 1/4 των δισεκατομμυριούχων, που οι περιουσίες τους αξίζουν συνολικά τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ζουν σε μία από τις δέκα πόλεις, σύμφωνα με την τελευταία λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου. Η Νέα Υόρκη λοιπόν, φιλοξενεί και πάλι τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο: Είναι η κύρια κατοικία 110 δισεκατομμυριούχων που υπολογίζεται ότι αξίζουν συνολικά 694 δισ. Το λεγόμενο Big Apple κυριαρχεί εδώ και καιρό στην κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 1η θέση για όλα τα τελευταία 11 χρόνια, εκτός από ένα. (Το Πεκίνο πήρε για λίγο μόνο την πρώτη θέση το 2021.) Οι δισεκατομμυριούχοι της Νέας Υόρκης περιλαμβάνουν περίπου 62 μεγιστάνες της Wall Street και άλλους μεγιστάνες του χρηματοπιστωτικού και επενδυτικού τομέα, 14 της ακίνητης περιουσίας και 12 της μόδας και του λιανικού εμπορίου.

Το Χονγκ Κονγκ και η Μόσχα ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση, με 74 δισεκατομμυριούχους η κάθε μία. Η Βομβάη έκανε επίσης μεγάλο άλμα, από την 7η στην 4η θέση, αφού πρόσθεσε 13 επιπλέον δισεκατομμυριούχους από πέρυσι. Μια πόλη που έχασε τη θέση της στην πρώτη 10άδα είναι η Σεντζέν. Η κινεζική πόλη, η οποία πέρυσι κατείχε την 8η θέση, υπέστη καθαρή απώλεια 17 δισεκατομμυριούχων και τώρα κατατάσσεται στη θέση 12η. Δύο άλλες δημοφιλείς πόλεις ήταν το Πεκίνο και η Σαγκάη, οι οποίες βρέθηκαν και οι δύο στην πρώτη δεκάδα αλλά υποχώρησαν φέτος στη λίστα. Τόσο το Σαν Φρανσίσκο όσο και το Λος Άντζελες ανέβηκαν, εν μέρει επειδή το Forbes συμπεριέλαβε πόλεις και κωμοπόλεις της κομητείας τους, όπως η Σάντα Μόνικα και η Γκλεντόρα.

Αυτές είναι οι 10 πόλεις με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους

1. Νέα Υόρκη

shutterstock-301418195.jpg

Σύνολο δισεκατομμυριούχων: 110 | Πλουσιότερος κάτοικος: Michael Bloomberg

Με 110 δισεκατομμυριούχους -9 περισσότερους από πέρυσι- η Νέα Υόρκη διατηρεί την ιδιότητά της ως πρωτεύουσα των billionaires. Οι δύο πλουσιότεροι κάτοικοι της πόλης αποτελούν το 1/4 του πλούτου των δισεκατομμυριούχων: ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και πρώην δήμαρχος Michael Bloomberg και η κληρονόμος της Koch Industries Julia Koch.

2. Μόσχα

shutterstock-1201075660.jpg

Σύνολο δισεκατομμυριούχων: 74 | Πλουσιότερος κάτοικος: Vagit Alekperov

Ενώ ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι υπερπλούσιοι της Μόσχας μόλις έγιναν πλουσιότεροι κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτοξεύοντας την πρωτεύουσα της χώρας από το Νο 6 στην ισοβαθμία για το Νο 2 της λίστας. Η πόλη απέκτησε επίσης 12 νεοεισερχόμενους που έσπασαν το δεκαψήφιο νούμερο φέτος, ορισμένοι από τους οποίους αφού επωφελούνται (είτε άμεσα είτε έμμεσα) από τον συνεχιζόμενο πόλεμο. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο Vladimir Melnikov (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια), του οποίου η εταιρεία fast fashion Gloria Jeans είδε τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 28% στα 875 εκατ. δολ. τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέρει χάρη στους ξένους αντιπάλους H&M και Zara που έκλεισαν σχεδόν 650 καταστήματα ταυτόχρονα στη Μόσχα.

3. Χονγκ Κονγκ

shutterstock-693729124.jpg

Σύνολο δισεκατομμυριούχων: 74 | Πλουσιότερος κάτοικος: Li Ka-shing

Το Χονγκ Κονγκ ήρθε δεύτερο και φέτος, αυτή τη φορά σε ισοβαθμία με τη Μόσχα, μετά από μια μέτρια καθαρή αύξηση σε 74 δισεκατομμυριούχους. Μεταξύ αυτών είναι οκτώ νεοεισερχόμενοι, όπως ο Jean-Louis van der Velde (3,9 δισ. δολάρια), συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος των επιχειρήσεων κρυπτογράφησης Tether και Bitfinex, και η Solina Chau (3,1 δισ. δολάρια), της οποίας το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων, Horizons Ventures, ήταν μεταξύ των πρώτων επενδυτών σε εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook, το Spotify, το Zoom.

4. Βομβάη

shutterstock-749994316.jpg

Σύνολο δισεκατομμυριούχων: 69 | Πλουσιότερος κάτοικος: Mukesh Ambani

Ανεβαίνοντας κατά τρεις θέσεις στο Νο 4, οι πλουσιότεροι κάτοικοι της Βομβάης όχι μόνο κέρδισαν συνολικά 100 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά καλωσόρισαν επίσης 11 νέους. Η πόλη φιλοξενεί τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας, τον Mukesh Ambani (116 δισεκατομμύρια δολάρια), καθώς και τον Shapoor Mistry (9,9 δισεκατομμύρια δολάρια), έναν Ιρλανδό πολίτη που ελέγχει τον κολοσσό μηχανικών κατασκευών Shapoorji Pallonji Group που έχει έδρα τη Βομβάη.

5. Πεκίνο

shutterstock-476423215.jpg

Σύνολο δισεκατομμυριούχων: 63 | Πλουσιότερος κάτοικος: Zhang Yiming

Η πρωτεύουσα της Κίνας έχασε 32 δισεκατομμυριούχους από τη σύντομη παραμονή της στην κορυφή της λίστας το 2021, όταν 100 άτομα της λίστας Forbes αποκαλούσαν την πόλη «σπίτι» τους. Ο αριθμός των 63 δισεκατομμυριούχων κατοίκων είναι σταθερός σε σχέση με πέρυσι, αν και η συνολική καθαρή τους αξία μειώθηκε κατά 14%. Παρ' όλα αυτά, δύο νεοεισερχόμενοι εμφανίστηκαν φέτος στο Πεκίνο: Ο Dai Wenyuan (1,6 δισ. δολάρια), ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης 4Paradigm, και ο Zheng Fan (1,5 δισ. δολάρια), independent director της Li Auto, μιας εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων με έδρα το Πεκίνο.

6. Λονδίνο

shutterstock-1408766060.jpg

Σύνολο δισεκατομμυριούχων: 62 | Πλουσιότερος κάτοικος: Len Blavatnik

Ανεβαίνοντας κατά μία θέση κάθε χρόνο, το Λονδίνο έχει πέσει από το Νο 4 της λίστας το 2022 στη σημερινή του θέση στο Νο 6. Έχασε έναν από τους πιο εμβληματικούς κατοίκους του, τον Mohamed Al Fayed, γνωστό ως τον άλλοτε ιδιοκτήτη του λονδρέζικου πολυκαταστήματος Harrod's και πατέρα του Dodi Fayed, ο οποίος πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μαζί με την πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1997. Ο ηλικιωμένος Al Fayed απεβίωσε τον Αύγουστο, σε ηλικία 94 ετών.

7. Σαγκάη

shutterstock-503061271.jpg

Σύνολο δισεκατομμυριούχων: 54 | Πλουσιότερος κάτοικος: Colin Huang

Η Σαγκάη έχασε τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους μεταξύ των δέκα πρώτων φέτος, μειώνοντάς τους από 65 σε 54. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που παραμένουν στη λίστα αξίζουν λιγότερο από ό,τι το 2023, αντικατοπτρίζοντας τις μειώσεις σε άλλες κινεζικές πόλεις, όπως το Πεκίνο. Παρόλα αυτά, η πόλη καλωσόρισε 8 νέα μέλη στο club των δεκάδων εκατομμυριούχων, οι περισσότεροι από τους οποίους έκαναν την περιουσία τους στον κλάδο της τεχνολογίας, και είδε τον πλουσιότερο κάτοικο της πόλης, τον Colin Huang (38,9 δισ. δολάρια), ιδρυτή του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου PPD Holdings, να γίνεται πλουσιότερος κατά 8,7 δισ. δολάρια.

8. Λος Άντζελες

shutterstock-2311877229.jpg

Σύνολο δισεκατομμυριούχων: 53 | Πλουσιότερος κάτοικος: John Tu

Η έκρηξη των δισεκατομμυριούχων διασημοτήτων δίνει ώθηση στο Λος Άντζελες, το οποίο ανεβαίνει στην πρώτη 10άδα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο σπουδαίος NBA LeBron James (1,2 δισ. δολάρια), η reality star και μεγιστάνας των shapewear Kim Kardashian (1,7 δισ. δολάρια) και η τραγουδίστρια Rihanna (1,4 δισ. δολάρια).

9. Σιγκαπούρη

shutterstock-378537619.jpg

Σύνολο δισεκατομμυριούχων: 52 | Πλουσιότερος κάτοικος: Eduardo Saverin

Η Σιγκαπούρη συνεχίζει την ανοδική της πορεία ως μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις για τους υπερπλούσιους. Από τότε που η πόλη-κράτος μπήκε στη λίστα στο Νο. 9 πέρυσι, κέρδισε καθαρά 6 δισεκατομμυριούχους, ανεβαίνοντας στο Νο. 8. Στη Σιγκαπούρη κατοικούν ο Eduardo Saverin (28 δισ. δολ.), ο οποίος είναι συνιδρυτής του Facebook, και τα αδέρφια Bachtiar Karim, Burhan Karim και Bahari Karim, οι οποίοι διευθύνουν από κοινού την εταιρεία φοινικέλαιου Musim Mas.

10. Σαν Φρανσίσκο

shutterstock-160968266.jpg

Σύνολο δισεκατομμυριούχων: 50 | Πλουσιότερος κάτοικος: Dustin Moskovitz

Από τις ρίζες της Silicon Valley έχουν ξεπηδήσει πολλοί δισεκατομμυριούχοι, μεταξύ των οποίων ο πλουσιότερος κάτοικος του Σαν Φρανσίσκο, ο συνιδρυτής του Facebook και της Asana Dustin Moskovitz (18,3 δισ. δολάρια) και έξι νεοεισερχόμενοι, μεταξύ των οποίων ο Ivan Zhao (1,5 δισ. δολάρια), συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του λογισμικού παραγωγικότητας και εφαρμογών εργασίας Notion, η Michelle Zatlyn (1,2 δισ. δολάρια), συνιδρύτρια, πρόεδρος και COO της εταιρείας υποδομών διαδικτύου και ασφάλειας Cloudflare και ο επικεφαλής της OpenAI και επενδυτής τεχνολογίας Sam Altman (1 δισ. δολάρια).