fbpixel

Search icon
Search
Oh Paris: Αυτές είναι οι 4 ομορφότερες στοές στην Πόλη του Φωτός
ESCAPE

Oh Paris: Αυτές είναι οι 4 ομορφότερες στοές στην Πόλη του Φωτός

Τις οποίες πρέπει να επισκεφθείτε έστω μία φόρα


Οι στοές του Παρισιού άρχισαν να κατασκευάζονται στα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα και αρχικά χρησιμοποιούνταν ως ένα είδος στεγασμένης αγοράς για τους μικροπωλητές. Ο Walter Benjamin στο έργο του Αrcades Project αναφέρθηκε εκτενώς στις στοές του Παρισιού αναφέροντας ότι εκεί χτυπούσε ο σφυγμός της ανώτερης αστικής τάξης της Πόλης του Φωτός κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Ως το 1850 το Παρίσι διέθετε 150 λειτουργικές εμπορικές στοές. Μετά από τη Haussmann Renovation, ουσιαστικά την αναδιαμόρφωση της πόλης από τον βαρόνο Haussmann, αυτό άλλαξε ριζικά. 

Η αναδιαμόρφωση της πόλης του Παρισιού ήταν όραμα του Ναπολέοντα και σε αυτό οφείλεται η διαμόρφωση του αστικού τοπίου της γαλλικής πρωτεύουσας. Αυτή η αναδιαμόρφωση διήρκεσε σχεδόν είκοσι χρόνια και μεταμόρφωσε το Παρίσι σε μια σύγχρονη κι εκλεπτυσμένη πόλη με μεγάλες πλατείες, πάρκα κι επιβλητικές λεωφόρους. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό το σχέδιο, όμως, έπρεπε να κατεδαφιστεί μεγάλο μέρος του μεσαιωνικού Παρισιού, χαρακτηριστικό στοιχείο του οποίου υπήρξαν οι εμπορικές στοές της πόλης.  

Σήμερα έχουν ανακαινιστεί και χρησιμοποιούνται 18 από τις 150 στοές που υπήρχαν στην πόλη και όλες βρίσκονται στη δεξιά πλευρά του Σηκουάνα. Αποτελούν δε πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους της πόλης όσο και για τους επισκέπτες, λόγω της ιδιαίτερης αισθητικής τους. Στις στοές σήμερα μπορείτε να βρείτε υπερπολυτελείς boutique, εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, υπέροχα café, βιβλιοπωλεία με εντυπωσιακή διακόσμηση και σπάνιες εκδόσεις, αντικερί, κάβες και πολλά άλλα που σίγουρα αξίζει να αφιερώσετε κάποιες ώρες, διότι δεν πρόκειται να σας απογοητεύσουν. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι βρίσκονται κοντά σε περιοχές που ούτως ή άλλως θα επισκεφτεί κανείς όταν βρίσκεται στην γαλλική πρωτεύουσα.

1. Galerie Vivienne

shutterstock-761301010.jpg

H διάσημη Galerie Vivienne, βρίσκεται στο 2ο διαμέρισμα του Παρισιού και είναι μια από τις πιο ιστορικές στοές της γαλλικής πρωτεύουσας που θα σας εντυπωσιάσει με την απαράμιλλη γαλλική κομψότητα και την αισθητική της. Δημιουργήθηκε το 1823 με σκοπό να εξυπηρετήσει τις εμπορικές ανάγκες της γαλλικής αριστοκρατίας. Έχει μήκος 176 μέτρα και πλάτος 3 μέτρα. Το 1986 εκεί άνοιξε το πρώτο του haute couture κατάστημα ο Jean-Paul Gautier. Εκεί, μπορείτε να βρείτε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια κι εμπορικά καταστήματα του Παρισιού, όπως την κάβα Legrand Filles et Fils, με τα πιο σπάνια κρασιά του κόσμου. Αν σας αρέσει το τσάι δεν πρέπει να παραλείψετε να απολαύσετε ένα στο A Priori-Thé. Αν είστε λάτρεις της μόδας, εκεί βρίσκεται το Ludot που φημίζεται για τα πρωτοποριακά του σχέδια, αλλά και το κατάστημα υφασμάτων Wolff & Desourtis όπου θα έχετε την ευκαιρία να βρείτε υψηλής ποιότητας και αισθητικής υφάσματα.

2. Passage du Grand Cerf

shutterstock-2139911625.jpg

Στο 2ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας βρίσκεται το Passage du Grand Cerf που διακρίνεται για την εντυπωσιακή από άποψη αρχιτεκτονικής γυάλινη οροφή του, που φτάνει σε ύψος 12 μέτρων. To όνομα της στοάς προέρχεται από το Hotel du Grand Cerf που βρισκόταν στο ίδιο σημείο. Η διάχυση του φωτός από την διάφανη οροφή δημιουργεί υπέροχους ιριδισμούς πάνω στις βιτρίνες. Δημιουργήθηκε το 1825 κι έχει μήκος 117 μέτρα. Βρίσκεται πολύ κοντά στο Marais, αλλά και στο μουσείο του Λούβρου και την Place Vendôme κι έχει ανακαινιστεί αρκετά πρόσφατα. Εκεί θα βρείτε το ανθοπωλείο Rungis με τις υπέροχες ανθοδέσμες του που σίγουρα θα σας κάνει να προσφέρετε ένα μπουκέτο στον εαυτό σας ή σε όποιον/α σας συνοδεύει. Μπορείτε, επίσης, να επισκεφθείτε το κοσμηματοπωλείο Éric et Lydie, το κατάστημα La Corbeille με πολύ ιδιαίτερα είδη σπιτιού, το Pour Vos Veaux Yeux με  vintage οπτικά, αλλά και το wine bar Le Pas Sage για να απολαύσετε ένα χαλαρωτικό after shopping κρασί.

4. Passage Molière

passage-moliere-visuel-hero-1.jpg

Έχει πάρει το όνομά της από τον μεγάλο Γάλλο δραματουργό, καθώς εκεί λειτουργούσε για πολλά χρόνια το θέατρο του Μολιέρου στο οποίο ανέβηκαν πολλά έργα του. Σήμερά το θέατρο έχει μετονομαστεί σε La Maison De La Poésie. Αν είστε cinephile σίγουρα θα ξέρετε ότι εκεί βρίσκεται η πολύ γνωστή Librairie Scaramouche, την οποία λάτρεις του είδους από όλον τον κόσμο επισκέπτονται προκειμένου να βρουν σπάνιες και συνήθως πολύ παλιές κινηματογραφικές αφίσες. Αν, επίσης, αγαπάτε τα παπούτσια στην Passage Moliere βρίσκεται το κατάστημα-εργαστήριο του διάσημου Ιάπωνα υποδηματοποιού,  Tamano Nagashima, ο οποίος κατασκευάζει χειροποίητα παπούτσια, με έμφαση στην άριστη ποιότητα.

3. Cour Du Bel air

cour-du-bel-air-paris-12-20.jpg

Πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες στοές του Παρισιού είναι το Cour Du Bel air. Πρόκειται στην ουσία για ένα πανέμορφο μικρό πολύχρωμο χωριό κρυμμένο στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Είναι γεμάτη με φυτά και πολύχρωμα λουλούδια, που αναρριχώνται στα μπαλκόνια και δίνουν μια αίσθηση πολύ εξωτική. Βρίσκεται στην trendy περιοχή του Faubourg. Αξίζει να την επισκεφτείτε για το πόσο ξεχωριστή είναι, αλλά και για το βιβλιοπωλείο L' Arbre à Lettres, αν ανήκετε στους λάτρεις της τέχνης, διότι εκεί θα βρείτε πολλά σχετικά βιβλία.