fbpixel

Search icon
Search
Η Παναγία των Παρισίων θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει τελικά στο τέλος του 2024
ARTS & CULTURE

Η Παναγία των Παρισίων θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει τελικά στο τέλος του 2024

Η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού διήρκεσε πέντε χρόνια, μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά το 2019


Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Γαλλίας επανέρχεται σιγά σιγά στη ζωή μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον Απρίλιο του 2019 όταν μεγάλο μέρος του ιστορικού Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων κάηκε, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οροφή και το καμπαναριό του. Έκτοτε έχει περάσει από μια 5ετή αποκατάσταση, η οποία έχει πολλά σκαμπανεβάσματα, από καθυστερήσεις λόγω πανδημίας μέχρι την αποχώρηση του επικεφαλής του έργου. Τώρα όμως όλα δείχνουν ότι το έργο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων της αποκατάστασης:

shutterstock-1370949875.jpg

Απρίλιος 2019

Καταρρέει η οροφή και το καμπαναριό της και καταστρέφεται το εσωτερικό της, εξαπολύοντας ένα παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης. Ξεκινά μια μνημειώδης προσπάθεια για την αποκατάσταση του μεγαλείου του καθεδρικού ναού και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δεσμεύεται να την ολοκληρώσει μέσα σε πέντε χρόνια.

Ιούνιος 2020

Η πανδημία καθυστερεί τις εργασίες στον καθεδρικό ναό, αλλά η αφαίρεση των απανθρακωμένων σκαλωσιών που είχαν περικλείσει την κορυφή εν μέσω προηγούμενων εργασιών αποκατάστασης σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα.

Αύγουστος 2020 

Ξεκινούν οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του εκκλησιαστικού οργάνου που κάποτε βροντοφώναζε στον καθεδρικό ναό - το μεγαλύτερο μουσικό όργανο της Γαλλίας. Το όργανο με τις 8.000 πίπες επέζησε της πυρκαγιάς, αλλά ήταν καλυμμένο με τοξική σκόνη μολύβδου. Η αποσυναρμολόγηση, ο καθαρισμός και η επανασυναρμολόγησή του αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.

Μάρτιος 2021

Επιλέγονται οι πρώτες από τις αναμενόμενες 1.000 ιστορικές γαλλικές βελανιδιές που προορίζονται για την ανοικοδόμηση του καμπαναριού από το δάσος Bercé στην περιοχή του γαλλικού Λίγηρα.

Σεπτέμβριος 2021

Οι εργασίες για την εξασφάλιση της κατασκευής ολοκληρώνονται τελικά, αφού ξυλουργοί, ειδικοί σε σκαλωσιές, αναρριχητές και άλλοι βοηθούν στην κατασκευή προσωρινών κατασκευών και μιας ειδικής τεράστιας «ομπρέλας» για την προστασία των πύργων, των θόλων και των τοίχων του κτιρίου χωρίς στέγη. Ξεκινούν οι δημοπρασίες για την υπόλοιπη ανοικοδόμηση.

Άνοιξη 2022

Εργαστήρια από αρχιτεχνίτες υαλουργούς και κλειδαράδες από όλη τη Γαλλία ξεκινούν την επίπονη διαδικασία καθαρισμού και αποκατάστασης των περίφημων βιτρό παραθύρων του καθεδρικού ναού. Η βοήθεια έρχεται και από το εξωτερικό: Ο καθεδρικός ναός της Κολωνίας στη Γερμανία αποκαθιστά τέσσερα παράθυρα.

shutterstock-2298391857.jpg

Ιούλιος 2023

Τεράστια δρύινα ζευκτά υψώνονται στην Παναγία των Παρισίων, προσελκύοντας τους Παριζιάνους να παρακολουθήσουν αυτό που περιγράφεται ως μια μαγική στιγμή, συνυφασμένη με τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Αύγουστος 2023

Η Γαλλία θρηνεί τον αιφνίδιο θάνατο του στρατηγού Jean-Louis Georgelin, του Γάλλου στρατηγού του στρατού που είχε διοριστεί να επιβλέπει την αποκατάσταση. Ο πρόεδρος Μακρόν τον χαιρετίζει ως τον "μεγαλύτερο στρατιώτη" που αφιερώθηκε στην αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων «πέτρα προς πέτρα».

Δεκέμβριος 2023

Ένας χρυσός κόκορας, επαναπροσδιορισμένος ως φοίνικας, επιστρέφει στην κορυφή της καμπάνας του καθεδρικού ναού, συμβολίζοντας την αναγέννηση της Παναγίας των Παρισίων. Θρησκευτικά κειμήλια, συμπεριλαμβανομένων κομματιών από αυτό που λέγεται ότι είναι το αγκάθινο στέμμα του Ιησού Χριστού, τοποθετούνται σε μια χρονοκάψουλα μέσα στο χρυσό πουλί.

Φεβρουάριος 2024

Αφαιρούνται οι σκαλωσιές για να αποκαλυφθεί η νέα κορυφή του καθεδρικού ναού, η οποία κοσμείται από τον χρυσό κόκορα και έναν σταυρό. Προσφέρει μια ματιά στο μέλλον, καθώς η Παναγία των Παρισίων πλησιάζει στη μεγάλη επαναλειτουργία της.

Μάρτιος 2024

Οι αναστηλωτές λένε ότι ελπίζουν ότι ο καθεδρικός ναός θα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους.