fbpixel

Search icon
Search
Beauty & Brain: Τα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και το δέρμα σας ταυτόχρονα
HEALTH

Beauty & Brain: Τα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και το δέρμα σας ταυτόχρονα

Δοκιμάστε τα και δείτε τη διαφορά εις διπλούν!


Υπάρχει μια παλιά θεωρία που υπονοεί ότι είτε πρέπει να διαλέξουμε την ομορφιά είτε το μυαλό - ότι κατά κάποιο τρόπο δεν μπορούμε να έχουμε και τα δύο. Λοιπόν, σύμφωνα με την επιστήμη μπορούμε! Μέσω του άξονα έντερο-δέρμα-εγκέφαλος, τα θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο είναι επίσης χρήσιμα για την επιδερμίδα και το αντίστροφο.

Η σύνδεση αυτή έχει μελετηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με τους ερευνητές να εντοπίζουν το περίγραμμα όλων των τρόπων με τους οποίους τα τρία όργανα επηρεάζουν το ένα το άλλο. Για παράδειγμα, το άγχος έχει βαθιά επίδραση τόσο στο δέρμα όσο και στο έντερο.

Και το τι προσφέρουμε στο έντερο μας μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο τόσο στη γνωστική όσο και στην υγεία του δέρματος μας - καθώς έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα σωστά θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της γνωστικής παρακμής και της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Και ίσως όχι τόσο συμπτωματικά, αποδεικνύεται ότι αρκετά θρεπτικά συστατικά που είναι καλά για την υγεία του εγκεφάλου είναι επίσης ευεργετικά για το δέρμα. Πιο συγκεκριμένα, τα 3 πιο σημαντικά είναι τα παρακάτω...

Ρεσβερατρόλη

shutterstock-2341197057-1.jpg

Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη, μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που έχουν πολλά οφέλη για τη μακροζωία. Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι σε θέση να απαλλάξει το σώμα από τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου και άλλες ελεύθερες ρίζες για την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες.

Σύμφωνα με μια επιστημονική ανασκόπηση από το British Journal of Pharmacology, η ικανότητα της ρεσβερατρόλης να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες δεν οφείλεται στις άμεσες ικανότητές της για απορρύπανση (όπως λειτουργούν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά), αλλά μάλλον στο ρόλο της στη γονιδιακή διαμόρφωση, δρώντας στο επίπεδο του DNA.

Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική για τη μακροζωία: Η έρευνα δείχνει ότι ρυθμίζει και προστατεύει την υγεία και τη βιογένεση των μιτοχονδρίων, η οποία είναι σημαντική τόσο για τα κύτταρα του εγκεφάλου όσο και για τα κύτταρα του δέρματος. 

Όσον αφορά τον εγκέφαλο, εκεί είναι που αυτό το θρεπτικό συστατικό πραγματικά λάμπει: Η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τη μνήμη, τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία και αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Για να εισάγετε περισσότερη ρεσβερατρόλη στη διατροφή σας, προτιμήστε αυτές τις τροφές:

1. Σταφύλια
2. Σμέουρα
3. Φιστίκια
4. Βατόμουρα
5. Φιστίκια

Ωμέγα-3

shutterstock-2068689386.jpg

Η λήψη επαρκών υγιεινών λιπαρών είναι απαραίτητη τόσο για το δέρμα όσο και για τον εγκέφαλο. Το φυτικής προέλευσης ωμέγα-3 είναι απαραίτητο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ημερήσια διατροφική απαίτηση και πρέπει να το λαμβάνετε είτε από τα τρόφιμα είτε από συμπληρώματα, επειδή ο οργανισμός δεν μπορεί να το παράγει μόνος του.

Αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν επίσης αποδειχθεί ότι προάγουν τη νόηση καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, παρέχοντας προστατευτική δράση έναντι φλεγμονωδών νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Όσον αφορά το δέρμα, το θρεπτικό συστατικό έχει αντιοξειδωτική δράση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και στη μείωση της φλεγμονής. Είναι επίσης απαραίτητο για την αποκατάσταση του δερματικού φραγμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να υποστηρίξει την ενυδάτωση του δέρματος.

Τα ωμέγα-3 μπορούν να βρεθούν τόσο σε φυτικές όσο και σε θαλάσσιες πηγές, όπως οι παρακάτω:

1. Σολομός
2. Τόνος
3. Πέστροφα
4. Σκουμπρί
5. Σαρδέλες
6. Αβοκάντο
7. Φύκια
8. Καρύδια

Βιταμίνη D

shutterstock-2280653921.jpg

Είναι πιο γνωστή για το ρόλο της στην υγεία των οστών, αλλά αποδεικνύεται ότι η θρεπτική ουσία παίζει πολλούς άλλους ρόλους στο σώμα -συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και του δέρματος. 

Για το δέρμα, η βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος - και η έλλειψή της μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει ξηρότητα. Η επάρκεια βιταμίνης D συνδέεται επίσης στενά με τη γνωστική υγεία. Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη εργασίας, ακόμη και τη διάθεση. 

Στην πραγματικότητα συνθέτουμε τη βιταμίνη D μέσω του δέρματός μας από τον ήλιο, αλλά υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα σε αυτό - συγκεκριμένα η βλάβη από τις υπεριώδεις ακτίνες UV. Τα τρόφιμα είναι επίσης μια επιλογή, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να καταναλώσετε αρκετή βιταμίνη D μέσω της διατροφής. 

Για να εισάγετε περισσότερη ρεσβερατρόλη στη διατροφή σας, προτιμήστε τα παρακάτω:

1. Γαλακτοκομικά προϊόντα
2. Κρόκος αυγού
3. Τυρί
4. Μανιτάρια