fbpixel

Search icon
Search
Οδοιπορικό στην άλλη πλευρά της Χαλκιδικής:  4 ημέρες σε μια ευλογημένη γη
TRAVEL

Οδοιπορικό στην άλλη πλευρά της Χαλκιδικής: 4 ημέρες σε μια ευλογημένη γη

Το ξεχωριστό ταξίδι - πρόσκληση "Taste Halkidiki" των Chef Stories και Επιμελητηρίου Χαλκιδικής


Η άλλη πλευρά της Χαλκιδικής. Ιερή και σιωπηλή. Με καταπράσινα τοπία και γλυκές μυρωδιές κρασιού και μελιού. Φρέσκος αέρας, αμπελώνες και ελαιόδεντρα, ρυάκια που κυλάνε αρμονικά στις πλαγιές και δημιουργούν χαριτωμένες μελωδίες το σούρουπο. Αλλά και θάλασσα. Κρυστάλλινη και δροσερή που σε καλωσορίζει με "ζεστό" φως νωρίς το πρωί. Αυτή η γη αποκαλύπτει σιγά - σιγά την διαχρονικά φυσική ομορφιά της. Ένας επίγειος παράδεισος που λίγοι γνωρίζουν καλά. Όταν περπατήσεις στα γραφικά μονοπάτια της αντικρύζεις μια σπάνια αλήθεια: Την απλότητα.

Το ταξίδι Taste Halkidiki μας προσκάλεσε στην δεύτερη χρονιά αυτής της ξεχωριστής διαδρομής χάρη στην δημιουργική συνέργεια του Chef Stories με το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Από την Πέμπτη 2 Ιουνίου μέχρι την Κυριακή 5 Ιουνίου είχαμε την ενδιαφέρουσα ευκαιρία να ανακαλύψουμε τόπους, ανθρώπινες ιστορίες, γεύσεις και μυρωδιές αυτής της ευλογημένης γης.

Ένα οδοιπορικό γεμάτο χρώματα και αντιθέσεις. Αυτός ο τόπος ανοίγει τις πόρτες του και σε καλωσορίζει θερμά. Σε κάνει να νιώθεις από την πρώτη στιγμή ότι είσαι κάτοικός του.

Αρναία

4-ufeNe.jpg

Πέτρα και φύση "παντρεύονται" μοναδικά και δομούν ένα φυσικό θαύμα. Ένας από τους πιο παραδοσιακούς οικισμούς της ορεινής Χαλκιδικής μας υποδέχεται και μας κερνάει χαμόγελα και θυμαρίσιο μέλι. Γραφικά στενάκια, σπίτια με έντονα χρώματα και παντού γιασεμιά και τριαντάφυλλα. Στην πλατεία, κάτω από τον μεγάλο πλάτανο, οι άνθρωποι απολαμβάνουν την παρέα και τις χαλαρές συζητήσεις με ένα ποτήρι τσίπουρο, ακούγοντας τους ήχους της παλιάς πέτρινης βρύσης.

Ιερισσός

-poQk4.jpg

Αποπνέει την ιερότητα της γης, καθώς βρίσκεται στην αρχή της χερσονήσου του Άθω. Αμπελώνες σε τεράστιες εκτάσεις δίπλα στην θάλασσα μας καλούν σε μια ατμοσφαιρική γιορτή αισθήσεων, απολαμβάνοντας τοπική σπανακόπιτα με δεκαέξι φύλλα, συνοδευόμενη από ένα ερυθρό cabernet sauvignon. Στον Θρόνο του Ξέρξη, ένα θεματικό πάρκο στην "Τράπεζο" θαυμάζουμε την αριστοτεχνία της κατασκευής του από ανακυκλώσιμα υλικά των αμπελουργών.


Κασσάνδρεια

-jcPVv.jpg


Η φύση κυριαρχεί ξανά. Στην Κρυοπηγή της Κασσάνδρας, ένα γραφικό χωριουδάκι μαθαίνουμε πως είναι η γευστική απόλαυση από την παραγωγή στην κατανάλωση. Στον μεγάλο λαχανόκηπο της Ανθούλας γνωρίζουμε τη φρέσκια πρώτη ύλη και μετά στο εστιατόριό της, στο κέντρο του χωριού, τα απολαμβάνουμε παρέα με κόκκινο τοπικό κρασί και καυτές χυλοπίτες με μανιτάρια. Στην Κασσάνδρεια δοκιμάζουμε τις πολύτιμες μικροζυθοποιίες και τα τοπικά οινοποιεία και εξασκούμαστε στην ποιοτική γευσιγνωσία της περιοχής.

Μεγάλη Παναγιά

panaghia-2.jpg

Μεταξύ της Σιθωνίας και του Άγιου Όρους, ξεπροβάλλει ένας μικρός ορεινός θησαυρός που μυρίζει αγιόκλημα. Οι κάτοικοι και τα μέλη του Συλλόγου μας υποδέχονται με μια φροντισμένη τραπεζαρία γεμάτη με καλούδια. Πρωταγωνιστής των τοπικών εδεσμάτων η γλυκιά "πασπαλόπιτα". Ανεβαίνοντας προς το υψηλότερο σημείο του οικισμού, ανακαλύπτουμε ρυάκια και σπάνια λουλούδια. Φτάνουμε στην Παναγούδα, τον πιο παλιό ναό προς την Παναγία που κτίστηκε το 1007. Γαλήνη κυριαρχεί και η πανοραμική θέα της περιοχής μας κάνει να μην θέλουμε να κατέβουμε.


Νέα Γωνιά

screenshot-20220611-182712-comhuaweihimovieoverseas-01-Zxuph.jpeg

Η εύπορη γη του είναι ταυτισμένη με το σταφύλι. Αυτός ο τόπος έχει περίπου πεντακόσιους κατοίκους. Αρχοντικές κατοικίες δίπλα σε καταπράσινες πεδιάδες μας καλωσορίζουν με σπιτικά αμπελόφυλλα, πίτα και μοναδικά αποστάγματα οίνου. Οι άνθρωποι εδώ αγαπούν και φροντίζουν την γη. Τα προϊόντα τους σέβονται την ατόφια ταυτότητά της και κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Νικήτη

-Jqrfa.jpg


Ένας αρχαίος οικισμός που έχει μεταμορφωθεί σε ένα παραλιακό θέρετρο. Αποτελεί τον κατάλληλο προορισμό για ξεκούραση, διασκέδαση και λαχταριστό φαγητό με εξωτική ατμόσφαιρα δίπλα στην θάλασσα. Το εστιατόριο Αρσανάς, ένας χώρος που επισκεύαζαν τα πλοία τους οι καλόγεροι του Αγίου Όρους, δημιούργησε τον δικό του θρύλο, στολίζοντας τις θάλασσες της Χαλκιδικής και της Πελοποννήσου με μοναδικά ξύλινα ψαροκάικα. Χαλαρή μουσική και εκλεπτυσμένο menu "ανεβάζουν" την διάθεση στα ύψη. Αρκεί μια δοκιμή του ζεστού ορεκτικού με κανταϊφι γεμιστό με τυρί, μέλι και ξηρούς καρπούς, αλλά και της ζουμερής πάβλοβα με δροσερές φράουλες. 

Ορμύλια

44.jpg

Μια μικρή πόλη 3200 κατοίκων που βρίσκεται ανάμεσα στην Κασσάνδρα και τη Σιθωνία της Χαλκιδικής. Ο πιο ευλογημένος προορισμός είναι μια ξενάγηση στο Ιερό Κοινόβιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ένας άγιος τόπος γεμάτος με γλυκά κελαϊδίσματα πουλιών, βότανα, ελιές και φρέσκα φρούτα. Οι μοναχές μας καλωσορίζουν στο Αρχονταρίκι με ένα παραδοσιακό ελληνικό καφέ και έναν χειροποίητο κουραμπιέ. Μια μοναδική εμπειρία που μας μαθαίνει την αξία της ηρεμίας. 


Πολύγυρος

3-DDPEo.jpg
Η παράδοση είναι "φίλη" αυτού του τόπου. Μικρές στάσεις απόλαυσης μας φέρνουν πιο κοντά στην ιστορία και στην φυσική του γοητεία. Στην περιοχή "Βράσταμα", ο"Βίραγγας", ένας μικρός παραδοσιακός ξενώνας, μας ξεναγεί στην Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και μας φιλεύει εκλεκτά χειροποίητα κεράσματα στην αυλή του που είναι γεμάτη με λευκές πεταλούδες και λεβάντες. Στις Καλύβες ερχόμαστε πιο κοντά με τα προϊόντα της ελιάς και την αυθεντική της ποιότητα υψηλής αισθητικής. Ένα διάλειμμα για μπάνιο στα ψακούδια είναι η απαραίτητη επιλογή για την συνέχεια.Το βράδυ, η γευστική εμπειρία ακολουθεί μέσα από την κουζίνα του "Οινομαγειρείου Μαριγούλα", στο κέντρο της πόλης του Πολυγύρου. Ελληνική παράδοση και κοσμοπολίτικη διάθεση μας παρασέρνουν σε ένα γαστρονομικό ταξίδι.


Σάρτη

3-UYA7v.jpg

Μια γη που είναι συνώνυμη της προσφυγιάς και του νόστου. Ο παλιός οικισμός της Νέας Αφησιάς τιμά την Μικρασιάτικη κληρονομιά της και είμαστε όλοι καλεσμένοι σε ένα συγκινητικό φεστιβάλ που υμνεί τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Παραδοσιακά εδέσματα και φορεσιές μας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο. Μελωδίες πόνου και στοργής μας μαθαίνουν τί σημαίνει οικογένεια.


Ταξιάρχης

bee-2.jpg
Κτισμένος στο όρος Χολομώντος σε μια δασώδη περιοχή αποτελεί την ιδανική εξόρμηση για όλες τις εποχές. Στην "Απολυμένη Πέτρα", την ουρανόπεφτη, με την κορυφή της να διακρίνεται για την ξεχωριστή θέα από τον Άθω μέχρι το ραντάρ του Χορτιάτη. Στο μεγάλο κιόσκι απολαμβάνουμε εκλεκτά κρασιά και ντόπια πιάτα με πρωταγωνιστή το κρέας. Στο συγκρότημα φιλοξενείται η δραστηριότητα "Μελισσοκόμος για μια μέρα", μια ψυχαγωγική και εκπαιδευτική δραστηριότητα, μέσα από την οποία ανακαλύπτουμε νέες πληροφορίες για την μέλισσα. 

Όμως και άλλες μικρές στάσεις της διαδρομής μας ξενάγησαν "ζεστά" στα χώματα αυτού του τόπου και έμειναν αξέχαστες στις μνήμες μας. Αμπελώνες στην γενέτειρα του Αριστοτέλη και του "Ακάνθιου Οίνου" στις πλαγιές του Χολομώντα, Πορταριά, Μαραθούσα και Ξηροπόταμος με τους οίνους που σε μαγεύουν και ο παραδοσιακός Στανός, χάρισαν στιγμές χαράς χωρίς να σκέφτεσαι το αύριο. 

Αυτή είναι η διαφορετική πλευρά της Χαλκιδικής που λατρέψαμε