fbpixel

Search icon
Search
Ό,τι νέο κεντρίζει το ενδιαφέρον μας αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα
ARTS & CULTURE

Ό,τι νέο κεντρίζει το ενδιαφέρον μας αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα

Η πιο updated ατζέντα είναι εδώ


Η Αθήνα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μια μίνι απόδραση, καθώς οι φθινοπωρινές ημέρες εκεί είναι γεμάτες με τις πιο updated προτάσεις για κάθε στιγμή και για όλα τα γούστα. Η αθηναϊκή σκηνή εμπλουτίζεται με γεγονότα κι εμπειρίες που δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής σας, είτε είστε κάτοικοι είτε απλώς επισκέπτες στην πρωτεύουσα.

Κρατήστε σημειώσεις...

For Theater Lovers


«Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο στο Θέατρο Κνωσσός - 3ος Χρόνος

miaallethebavivasomeimage500x500.jpg

Ένας συγγραφέας ενδιαφέρεται να γράψει και να ανεβάσει στη σκηνή την ιστορία ενός νέου που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για πατροκτονία. Όσο συνεχίζονται όμως οι συναντήσεις τους σ' ένα μικρό περιφραγμένο γήπεδο μπάσκετ στην αυλή της φυλακής, η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους σημαδεύει τη ζωή του νέου άντρα και δοκιμάζει τις βεβαιότητες του μεγαλύτερου. Ένα περίτεχνο σπιράλ από την πραγματικότητα στην καλλιτεχνική της μετάπλαση. Ένα πολυβραβευμένο έργο για τις σχέσεις πατέρα – γιου, για την αντρική ταυτότητα, για την ψυχική ασθένεια, για τον ερωτισμό. Ένα έργο αινιγματικό, συγκινητικό, όσο και διασκεδαστικό. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Παίζουν: Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Καπουράνης.

Info: Θέατρο Κνωσσός (Κνωσού 11 και Πατησίων 195), Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

«Σοφία Βέμπο - Μια ζωή Ελλάδα» του Δημήτρη Αδάμη στο Θέατρο Βρετάνια

b9be70da23fa40efadcf12d4de05f859.webp

Μια μουσικοθεατρική παράσταση-ντοκουμέντο αφιερωμένη στη θρυλική «τραγουδίστρια της νίκης» με τίτλο «Σοφία Βέμπο – Μια ζωή Ελλάδα», θα παρουσιαστεί από τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θέατρο Βρετάνια, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη, με τη Θεοφανία Παπαθωμά στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο της Βέμπο. Η παράσταση αντλεί υλικό από το βιβλίο του ανιψιού του Μίμη Τραϊφόρου, Βασίλη Τραϊφόρου, «Της Ελλάδος παιδιά...», που βασίζεται σε μνήμες του συγγραφέα από τον αείμνηστο θείο του και τη Σοφία Βέμπο, ο οποίος εμφανίζεται επί σκηνής στον ρόλο του αφηγητή. Τα τραγούδια ερμηνεύει ζωντανά η Σοφία Μάνου συνοδεία μουσικού συνόλου. Μουσική διεύθυνση, πιάνο, ενορχηστρωτική επιμέλεια η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια. Παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί: Άγγελος Κυριακόπουλος, Κωνσταντίνος Μητράκας, Πηνελόπη Χαλκιά, που ενσαρκώνουν πάρα πολλούς ρόλους - πρόσωπα της ζωής της Βέμπο.

Info: Θέατρο Βρετάνια (Πανεπιστημίου 7), 28 Οκτωβρίου στις 20:00.

«Άνθρωπος Χωρίς Όνομα» του Ονόρε Ντε Μπαλζάκ στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων

anthropos1.jpg

Σε πανελλήνια θεατρική πρώτη θα παρουσιαστεί το σπουδαίο έργο του πολυγραφότατου Γάλλου μυθοπλάστη Ονόρε ντε Μπαλζάκ «Άνθρωπος Χωρίς Όνομα» (πρωτότυπος τίτλος «Ο Συνταγματάρχης Σαμπέρ») από τον Οκτώβριο στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής. Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, ενώ τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί Θανάσης Κουρλαμπάς, Ορέστης Τρίκας, Έρρικα Μπίγιου και Τάσος Τυρογαλάς.

Info: Θέατρο Οδού Κυκλάδων (Kυκλάδων 11 και Kεφαλληνίας, Κυψέλη), Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15.

«Αμφιβολία» του John Patrick Shanley στο Θέατρο Δημήτρης Χορν

amfivolia.jpg

Ένα από τα πλέον συζητημένα θεατρικά έργα των τελευταίων ετών, η «Αμφιβολία» (Doubt: a parable) του John Patrick Shanley, παίζεται στο Θέατρο Δημήτρης Χορν. Το έργο έχει βραβευτεί με τα βραβεία Pulitzer και Tony το 2005. Το 2008 έγινε κινηματογραφική ταινία με την Μέριλ Στριπ και τον Φίλιπ Σέιμορ Χόφμαν και απέσπασε πολλές υποψηφιότητες για Όσκαρ. Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου. Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Νικόλας Χανακούλας, Χριστίνα Χριστοδούλου, Ξένια Ντάνια.

Info: Θέατρο Δημήτρης Χορν (Αμερικής 10), Δευτέρα και Τρίτη στις 20:00, Κυριακή στις 21:00.


Music Nights


Νίκος Πορτοκάλογλου Mέντα Live στην Τεχνόπολη

portokaloglou-3-full.webp

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου, θα μοιραστεί με το κοινό στη συναυλία του Μέντα 88 μερικές από τις πιο δυνατές ιστορίες της ζωής του και θα τις ντύσει με κορυφαία τραγούδια της σπουδαίας καριέρας του – στην πιο λιτή και παρεΐστικη μορφή τους. 

Info: Τεχνόπολις (Πειραιώς 100, Γκάζι), 29 Οκτωβρίου στις 21:00.

«Τα τραγούδια της Σωτηρίας» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου - 4ος Χρόνος

swtiria.jpg

«Τα τραγούδια της Σωτηρίας» ξεπερνούν τα όρια της σκηνής και του πάλκου και κινούνται ανάμεσα στη θεατρική παράσταση και τη μουσική βραδιά. Η Χριστίνα Μαξούρη ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια που σφράγισε με τη φωνή της η Μπέλλου και ανάμεσα σε αυτά μας αφηγείται μικρές ιστορίες και σύντομα περιστατικά από τη ζωή της ερμηνεύτριας. Οι σκοποί του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, του Μητσάκη, του Καλδάρα, του Σαββόπουλου, του Μούτση, του Ανδριόπουλου και του Λάγιου, μπλέκονται με μαρτυρίες για τη ζωή της Μπέλλου, μέσα από λόγια της ίδιας αλλά και ανθρώπων που τη γνώρισαν.

Info: Θέατρο του Νέου Κόσμου - Κεντρική Σκηνή (Αντισθένους 7 και Θαρύπου), Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» - «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Κρίστοφ Βίλλιμπαλντ Γκλουκ στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ

iphignie-entauride-festival-daix-en-provence-2024-2.jpg

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει τη σεζόν 2024/25 με μια μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή, η οποία επαναπροσδιορίζει τα όρια του λυρικού θεάτρου. Ο κορυφαίος Ρώσος σκηνοθέτης Ντμίτρι Τσερνιακόφ παρουσιάζει τις δύο Ιφιγένειες του Γκλουκ σε μία ενιαία παράσταση, η οποία ξεκινά από τη σκηνή του κορυφαίου ευρωπαϊκού φεστιβάλ όπερας του Αιξ αν Προβάνς, έρχεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Όπερα του Παρισιού. Στους βασικούς ρόλους της Ιφιγένειας εν Αυλίδι οι Κορίν Γουίντερς, Βερονίκ Ζανς, Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Στους βασικούς ρόλους της Ιφιγένειας εν Ταύροις οι Κορίν Γουίντερς, Αλεξάντρ Ντυαμέλ, Διονύσης Σούρμπης, Στανισλάς ντε Μπαρμπεράκ.

Info: Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ - Αιθ. «Σταύρος Νιάρχος» (Λ. Συγγρού κι Ευριπίδου, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), 30 Οκτωβρίου στις 18:00.

Οι Θεατές τραγουδούν - Συμμετοχική όπερα: Γνωρίζοντας την όπερα μέσα από τον μύθο Μαρία Κάλλας

893582.jpg

Οι Θεατές τραγουδούν - Συμμετοχική Όπερα: Γνωρίζοντας την όπερα μέσα από το μύθο Μαρία Κάλλας by the Katia Paschou Project. Η Συμμετοχική Όπερα προσκαλεί το κοινό σε μια μοναδική μουσική εμπειρία Όπερας, για όσους θέλουν να γνωρίσουν την όπερα για πρώτη φορά, μέσα από το μύθο Μαρία Κάλλας, δηλαδή μέσα από τη ζωή και το έργο της.

Info: Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1), 31 Οκτωβρίου 20:30 - 22:00.

Δημήτρης Παπαδημητρίου – Κ. Π. Καβάφης «...που γι' Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

papadimitriou-2024width-1280-icuul9bm8jiokhvk.jpg

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, το έργο του Κ. Π. Καβάφη θα ζωντανέψει ξανά μέσα από τις μελωδίες του Δημήτρη Παπαδημητρίου σαν «μια παλιά έξις» ή «ένας εφηβικός έρωτας», σε κάθε γωνιά της Κεντρικής Σκηνής της Στέγης.

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Λ. Συγγρού 107-109, Ν. Κόσμος - Κουκάκι), 2 Νοεμβρίου στις 20:30.

Ελεωνόρα Ζουγανέλη «Σε άλλα μονοπάτια» στο Θέατρο Παλλάς

feab79e0e7d94fb193a7bce5ec85db9b.webp

Όλα ξεκίνησαν από μια σκέψη της Λήδας Ρουμάνη να ταξιδέψουμε στον χρόνο με αφορμή τα τραγούδια και να διαλέξουμε μικρά διαμάντια της ελληνικής μουσικής που έζησαν μέσα στις δεκαετίες. Πρώτος σταθμός υπήρξε το θέατρο της Μικρής Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στα τέλη Ιουλίου, το οποίο γέμισε ασφυκτικά και τις δύο βραδιές με χαμογελαστά πρόσωπα που τραγούδησαν μαζί μας, συγκινήθηκαν μαζί μας και ένιωσα ότι περπατήσαμε μαζί στα μονοπάτια των διαλεχτών μας τραγουδιών ακούγοντας το γενναιόδωρο χειροκρότημά τους στο τέλος. Στη συνέχεια την μυσταγωγία αυτή μοιραστήκαμε με το κοινό στα Αισχύλεια και τον ιδιαίτερα φορτισμένο χώρο της Ελευσίνας. Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη θα συνεχίσει να παρουσιάζει τα μουσικά της μονοπάτια που κάνουν στάσεις σε πολλές δεκαετίες ελληνικού τραγουδιού και σε λίγο θα ανέβει στη σκηνή του Παλλάς, στις 4 Νοεμβρίου.

Info: Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5), 4 Νοεμβρίου στις 21:00.


E is for Exhibitions


The power of art

898664.jpg

Η Gallery Art Prisma και ο φιλόξενος χώρος του art caffe Upper House Athens, διοργανώνουν, στον 6ο όροφο του πολυκαταστήματος attica στο citylink, ομαδική έκθεση, με την επιμέλεια της ιστορικού Τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη. Η τέχνη στους δημόσιους χώρους αναβαθμίζει την αισθητική, καλλιεργεί το πνεύμα, μαθαίνει τον άνθρωπο να ζει με το ωραίο. 24 εικαστικοί συνομιλούν για την «Δύναμη της Τέχνης» σε δημόσιο χώρο.

Info: The Upper House Athens (6ος όροφος attica, Είσοδος και από Βουκουρεστίου 3), Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 21:00, Σάββατο 10:00 - 20:00.

Οι αρχαίοι πολιτισμοί της Basilicata. Θησαυροί που έρχονται στο φως 1ος – 6ος αι. π.Χ.

898649.jpg

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση «Οι αρχαίοι πολιτισμοί της Basilicata. Θησαυροί που έρχονται στο φως» στην Αίθουσα των Περιοδικών του Εκθέσεων. Πρόκειται για τον καρπό συνεργασίας πολλών επιστημόνων που εδώ και χρόνια προσπαθούν να αναδείξουν τον πολιτισμό μιας περιοχής στη νότια άκρη της Ιταλίας, στο κέντρο του κόλπου του Τάραντα, της Οινωτρίας γης, της σημερινής Basilicata. Μέσα από αυτή την έκθεση, ο επισκέπτης θα γνωρίσει τον πολιτισμό που συνάντησαν οι Έλληνες από την Πελοπόννησο και τη νησιωτική αρχαία Ελλάδα στα μεγάλα ταξίδια τους για εγκατάσταση στη γη της Ιταλίας και της Σικελίας, κυρίως στο μέρος αυτό που ονομάστηκε αργότερα Μεγάλη Ελλάδα.

Info: Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15), Δευτέρα 09:00 - 17:00, Τρίτη - Πέμπτη, Σάββατο & Κυριακή 09:00 - 20:00, Παρασκευή 09:00 - 22:00.

Μαρία Γιαννακάκη - Beauty

898391.jpg

Η Γκαλερί Σκουφά με μεγάλη χαρά παρουσιάζει την καινούργια ατομική έκθεση της Μαρίας Γιαννακάκη, με τίτλο "Beauty". Στην τρίτη ατομική της έκθεση στην Γκαλερί Σκουφά η καλλιτέχνιδα παρουσιάζει μια νέα σειρά έργων βαθιά ριζωμένη σε προσωπικά βιώματα και μνήμες από την ενδελεχή μαθητεία της στην κινεζική τέχνη. Αυτήν τη φορά η τεχνογνωσία της συναντά εύθυμους τόπους, όπου μπορεί κανείς να περιπλανηθεί στη ομορφιά που κρύβεται ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα.

Info: Skoufa Gallery (Σκουφά 4), Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο 10:00 - 16:00, Τρίτη και Πέμπτη 10:00 - 21:00, Παρασκευή 10:00 - 20:00.