fbpixel

Search icon
Search
Ο Manolo Blahnik γιόρτασε τα 50 χρόνια δημιουργίας με μία ολόχρυση capsule collection και λαμπερούς καλεσμένους
FASHION NEWS

Ο Manolo Blahnik γιόρτασε τα 50 χρόνια δημιουργίας με μία ολόχρυση capsule collection και λαμπερούς καλεσμένους

Όλο το παρασκήνιο από το tea party του οίκου στη Νέα Υόρκη


Όταν η θρυλική Diane Vreeland συνάντησε το νεαρό Manolo Blahnik το 1969 αναγνώρισε αμέσως το ταλέντο του και το ξεχωριστό όραμα που είχε για το χώρο της υπόδησης και ήταν η ίδια που τον παρότρυνε να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό. Σήμερα, το όνομα του Ισπανού σχεδιαστή έχει ταυτιστεί με τα πιο εντυπωσιακά και σικάτα γυναικεία παπούτσια και η πορεία του οίκου καλύπτει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της μόδας. 

Η αγάπη του Manolo Blahnik για το σχέδιο και τα υποδήματα ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Μεγαλωμένος στην ύπαιθρο των Κανάριων Νήσων, ο ίδιος θυμάται να σχεδιάζει μικροσκοπικά παπούτσια για τα ερπετά που συναντούσε μέσα στις φυτείες της οικογένειας του χρησιμοποιώντας το περιτύλιγμα των ζαχαρωτών του. Το 1965 ταξίδεψε στο Παρίσι για να μελετήσει τις τέχνες και να ασχοληθεί με το σχέδιο και λίγα χρόνια αργότερα, το 1971, είδε τα όνειρα του να γίνονται πραγματικότητα, όταν οι δημιουργίες του εμφανίστηκαν στις πασαρέλες των μεγαλύτερων αγγλικών οίκων μόδας της εποχής, όπως τους Ossie Clark και Zandra Rhodes. Την ίδια χρονιά άνοιξε το πρώτο κατάστημα του οίκου με έδρα το Λονδίνο, όπου βρίσκονται μέχρι και σήμερα τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης.

manolo.jpg

Ο οίκος γνώρισε σύντομα μεγάλη επιτυχία χάρη στην υψηλή αισθητική και την αυθεντικότητα του Blahnik, αλλά και τις δεξιότητες που απέκτησε ο ίδιος δίπλα στους καλύτερους τεχνίτες της Ιταλίας. Αν και τα αρχικά του sketches ήταν ανδρικά, ο shoe designer επέλεξε τελικά να ασχοληθεί κυρίως με τη γυναικεία υπόδηση, διότι είχε περισσότερα περιθώρια να εξελιχθεί και να πειραματιστεί. Οι δημιουργίες του είναι ένας άρτιος συνδυασμός της τέχνης με τη μόδα και αναδεικνύουν τη θηλυκότητα κάθε γυναίκας. Τη δεκαετία του ‘80 η ακτινοβολία του οίκου έγινε παγκόσμια χάρη στη στήριξη σπουδαίων γυναικών από την αμερικανική βιομηχανία της μόδας και του θεάματος, όπως την Anna Wintour και τη Bianca Jagger. Έκτοτε ο Manolo Blahnik έχει συνεργαστεί με μεγάλους οίκους μόδας, μεταξύ αυτών ο Oscar de la Renta και ο Calvin Klein, ενώ η επιρροή του φτάνει μέχρι τον κινηματογράφο, καθώς τα σχέδια του εμφανίζονται στη βραβευμένη ταινία της Sofia Coppola “Marie Antoinette”.

Ο Manolo Blahnik σχεδιάζει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των κομματιών του από το γραφείο του στο Marylebone του Λονδίνου, με τη βοήθεια της ανιψιάς του, Kristina, και επισκέπτεται τακτικά τις βιομηχανίες του οίκου στην Ιταλία, για να επιβλέπει και να συμμετέχει στην προετοιμασία των παπουτσιών του.

manolo-2.jpg

Φέτος ο οίκος τιμά τα 50 χρόνια παρουσίας του μέσα από μια συλλεκτική ολόχρυση συλλογή. Η capsule collection αποτελείται κυρίως από τα διαχρονικά γυαλιστερά pumps και τα κλασικά mules διακοσμημένα με χρυσούς λίθους και λεπτομέρειες και δημιουργεί την αίσθηση του απόλυτου luxury. Στο ίδιο πλαίσιο, ο σχεδιαστής δημοσίευσε μία virtual έκθεση με τίτλο «A New Way of Walking», η οποία παρουσιάζει την εξέλιξη του οίκου μέσα από τα original σχέδια των πιο χαρακτηριστικών Blahnik κομματιών, αλλά και όσων φορέθηκαν από τις αγαπημένες φίλες του σχεδιαστή, Paloma Picasso και Bianca Jagger.

manolo-3.jpg
Brianna Lance and Jacquelyn Jablonski, at 50 years of Manolo Blahnik

O οίκος Blahnik γιόρτασε το μισό αιώνα δημιουργίας μέσα από ένα λαμπερό event γεμάτο εκλεκτές καλεσμένες, που είναι πιστές πελάτισσες του σχεδιαστή, στο ξενοδοχείο Carlyle της Νέας Υόρκης. Οι A-list guests, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν η ηθοποιός της σειράς Riverdale Erinn Westbrook, η ζωγράφος Brianna Lance και η επιχειρηματίας και μοντέλο Nicky Hilton Rothschild, απόλαυσαν το τσάι τους, ενώ η ηθοποιός Krysta Rodriguez, που υποδύεται τη Liza Minnelli στη σειρά του Netflix “Halston”, ψυχαγωγούσε το κοινό ερμηνεύοντας κλασικές επιτυχίες, δίνοντας ένα cabaret mood στην εκδήλωση.