fbpixel

Search icon
Search
Ο κορυφαίος Tom Dixon σχεδίασε έναν χώρο που συνδυάζει αριστοτεχνικά design και γεύση
DESIGN NEWS

Ο κορυφαίος Tom Dixon σχεδίασε έναν χώρο που συνδυάζει αριστοτεχνικά design και γεύση

Πρόκειται για τη νέα προσθήκη στο κτίριο The Coal Office του σχεδιαστή στο Λονδίνο


Πολυμήχανος, δημιουργικός και πάντα με στόχο να προσφέρει στην παγκόσμια σκηνή του design κάτι νέο, ο Tom Dixon απασχόλησε ξανά τα διεθνή μέσα, αυτή τη φορά με το ολοκαίνουριο εστιατόριό του, το οποίο βρίσκεται στο The Coal Office, το κτίριο που φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία του στο King's Cross του Λονδίνου. Φυσικά, όπως και κάθε άλλο χώρος, κι εδώ κανείς συναντά συγκλονιστικές δημιουργίες που φέρουν την υπογραφή του. Ο λόγος λοιπόν, για το The Coal Office Restaurant, το οποίο αν και άνοιξε μόλις πριν από λίγο καιρό θεωρείται ήδη ανερχόμενο spot των Λονδρέζων. Έτσι, μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα σχεδιασμένο και γεμάτο έμπνευση συγκρότημα, δίνεται πλέον η δυνατότητα στους επισκέπτες να δειπνήσουν και να απολαύσουν τον καφέ ή τα cocktails τους, σ'ένα περιβάλλον που αποπνέει τη μοναδική αισθητική του Dixon, για την οποία είναι διάσημος σε όλον τον κόσμο.1-coal-office-restaurant-glow-design.jpgΤο μενού είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ του designer και του ισραηλινού εστιάτορα Assaf Granit, ιδιοκτήτη μιας ταχέως αναπτυσσόμενης αλυσίδας με ξακουστά και βραβευμένα εστιατόρια στην Ιερουσαλήμ και στο Λονδίνο. Σχεδιαστικά, συνεργάστηκε με τους DRS Architects και David Morley Architects και μαζί έδωσαν κυριολεκτικά ζωή σε αυτόν τον υπέροχο χώρο, διατηρώντας βέβαια πολλά από τα πρωταρχικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των βικτωριανών παραθύρων.2-coal-office-restaurant-glow-design.jpgΟ Dixon χρησιμοποίησε τη βιομηχανική του «σφραγίδα» από το χώρο της τραπεζαρίας στο ισόγειο μέχρι και το μπαρ του τελευταίου ορόφου, ενώ ανάμεσα στα μελλοντικά σχέδια είναι η δημιουργία ενός chef’s table στο θολωτό υπόγειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που επιθυμείτε να εμπνευστείτε για τη διακόσμηση του σπιτιού σας ή θέλετε να επενδύσετε σε κάποιο Tom Dixon φωτιστικό, το μόνο σίγουρο είναι ότι, εδώ θα βρείτε αμέτρητα παραδείγματα προς μίμηση και μοναδικές επιλογές!3-coal-office-restaurant-glow-design.jpgΣτον πρώτο χώρο του εστιατορίου, οι δημοφιλείς κρεμαστοί λαμπτήρες Melt που αιωρούνται πάνω από τα υπέροχα σκαμπό Fat καλωσορίζουν όμορφα τους επισκέπτες, ενώ παράλληλα τα ψηλά μαρμάρινα τραπέζια που βρίσκονται κατά μήκος του μπαρ δίνουν μια πιο εκλεπτυσμένη χροιά στο design. Μεταξύ άλλων, θα δείτε αρκετά κομμάτια από τη γεωμετρική συλλογή Top, καθώς και τα φωτιστικά Mirror Ball και Curve Ball που είναι άμεσα αναγνωρίσιμα.4-coal-office-restaurant-glow-design.jpgΣτο δεύτερο δωμάτιο τα καθίσματα είναι τοποθετημένα σε χαμηλότερο επίπεδο δημιουργώντας έτσι μια πιο ήρεμη και χαλαρή αίσθηση. Περνώντας μέσα στον καμπυλωτό χώρο, τα μαρμάρινα τραπέζια σε διάφορες αποχρώσεις έχουν επάνω επιτραπέζια σκεύη Dixon που, από ό,τι φαίνεται, περιλαμβάνουν μαχαιροπίρουνα και σερβίτσια από οξειδωμένο ασήμι, δίνοντας ένα πιο industrial αλλά συγχρόνως μοντέρνο look.5-coal-office-restaurant-glow-design.jpg«Η ιδέα του σεφ Assaf Granit ήταν εξαρχής να δημιουργήσει μια κουζίνα μέσα στην οποία θα είχαν πρόσβαση όλοι –από τους σερβιτόρους μέχρι και τους ίδιους τους επισκέπτες– ώστε να προετοιμάζονται και να μαγειρεύονται όλα τα φαγητά μπροστά τους» δήλωσε σχετικά ο Dixon.6-coal-office-restaurant-glow-design.jpgΤο μενού του Granit περιλαμβάνει πιάτα εμπνευσμένα από τη μεσογειακή κουζίνα και τα πάντα ετοιμάζονται και σερβίρονται απευθείας από μια open kitchen. Η Ιερουσαλήμ έχει έντονη παρουσία, αλλά οι γεύσεις βασίζονται επίσης και σε πολλές, παραδοσιακές νότες και υφές, που εκτείνονται από τη Βόρεια Αφρική μέχρι και την Ανατολή. Σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών, από τα ορεκτικά ξεχωρίζει με διαφορά το πιάτο Grandma Lea’s Chiga που συνδυάζει εκπληκτικά καραμελωμένο βούτυρο, ρόδι και πιπεριά. Ένα ακόμη must-try είναι το Machneyuda Polenta το οποίο έχει πάρει το όνομά του από το εστιατόριο του Granit στην Ιερουσαλήμ και σερβίρεται σε ένα μικρό χάλκινο τηγάνι μαζί με σπαράγγια, μανιτάρια, παρμεζάνα και τριμμένη μαύρη τρούφα. Όσον αφορά στα κυρίως πιάτα, το highlight είναι το Seafood Chraime, μία ιδιαίτερη δημιουργία του σεφ με θαλασσινά, που σερβίρεται με ντομάτες και πιπεριές ενώ συνοδεύεται από τηγανίτες Υεμένης. Τέλος, εάν θέλετε να γλυκαθείτε, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά τους επιδόρπια και πιο συγκεκριμένα την πολύχρωμη Μαλιμπού πανακότα ή το παγωτό με τα σύκα.7-coal-office-restaurant-glow-design.jpg

Περισσότερες πληροφορίες: www.tomdixon.net