fbpixel

Search icon
Search
Ο Jeff Koons στέλνει την τέχνη του στο διάστημα
PEOPLE & MOMENTS

Ο Jeff Koons στέλνει την τέχνη του στο διάστημα

Τα γλυπτά του σπουδαίου καλλιτέχνη έφυγαν τελικά για το φεγγάρι στις 15 Φεβρουαρίου


Μετά από πολλές καθυστερήσεις, τα 125 γλυπτά του Jeff Koons στάλθηκαν τελικά στο φεγγάρι το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ του Διαστημικού Κέντρου Kennedy της NASA στη Φλόριντα. Η πρωτοβουλία, γνωστή ως "The Moon Phases Project", ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2022 και επικεντρώνεται σε μια συλλογή από NFT. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την προσεδάφιση των φυσικών έργων στο φεγγάρι τον Ιούλιο του ίδιου έτους, με τα NFTs να διατίθενται μέσω του Pace Verso, της πλατφόρμας NFT της Pace Gallery.

Μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα, τα γλυπτά "Moons" του Koons ήταν τελικά προγραμματισμένο να εκτοξευθούν με έναν πύραυλο Falcon 9 σε μια σεληνιακή προσεδάφιση στις 14 Φεβρουαρίου.

1-lXeM2.jpg

«Η προσεδάφιση θα μεταφέρει τα 125 μικροσκοπικά γλυπτά του Koons, μινιατούρες που θυμίζουν το φεγγάρι, το καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει μια φάση της Σελήνης και το καθένα σχετίζεται με ανθρώπους από διάφορους τομείς και χρονικές περιόδους που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή του ανθρώπου στη Γη, όπως ο Μότσαρτ, ο Γαλιλαίος, η Κλεοπάτρα και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι», και σύμφωνα με δήλωση του προγράμματος. «Αυτά τα γλυπτά θα είναι τα πρώτα εγκεκριμένα έργα τέχνης που θα τοποθετηθούν στη Σελήνη.» Ωστόσο, η εκτόξευση καθυστέρησε αφού οι επιστήμονες παρατήρησαν ένα πρόβλημα με το προωθητικό μεθανίου του πυραύλου, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ο πύραυλος Falcon 9 κατασκευάζεται από την SpaceX, την εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Elon Musk το 2002. Τα φυσικά γλυπτά βρίσκονταν πάνω στον πύραυλο σε ένα σεληνιακό σκάφος προσεδάφισης γνωστό ως Nova C (Οδυσσέας). Η προσεδάφιση αναπτύχθηκε από την Intuitive Machines, μια ιδιωτική αμερικανική εταιρεία αεροδιαστημικής, και έχει σχεδιαστεί για να διαχωρίζεται από τον πύραυλο Falcon 9 μετά την απογείωση.

moon.jpg

Στις 13 Φεβρουαρίου, ο Koons δημοσίευσε posts σχετικά με την εκτόξευση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter), συμπεριλαμβανομένων εικόνων του σεληνιακού προσεδαφιστή και των σεληνιακών γλυπτών του που τοποθετούνται στον πύραυλο Falcon 9. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η σεληνιακή προσεδάφιση με τα έργα τέχνης του καλλιτέχνη και τον εξοπλισμό της NASA θα φτάσει στο φεγγάρι σε εννέα ημέρες.

«Μεγάλωσα ακούγοντας τον πρόεδρο Kennedy να μιλάει για την αποστολή στο φεγγάρι», δήλωσε ο Koons στους New York Times πριν από την απογείωση του πυραύλου. «Έδωσε στην κοινωνία μας ένα όραμα και μια ώθηση ότι μπορούσαμε να πιστέψουμε στους εαυτούς μας και να πετύχουμε πράγματα.» 

Τα δύο άλλα στοιχεία του Moon Phases Project -τα αντίστοιχα NFTs που δείχνουν την εγκατάσταση της σεληνιακής προσγείωσης και μια μεγαλύτερη έκδοση κάθε γλυπτού της σελήνης που περικλείεται σε γυαλί και φέρει τα ονόματα ιστορικών προσωπικοτήτων- θα παραμείνουν διαθέσιμα για συλλέκτες στον πλανήτη Γη!