fbpixel

Search icon
Search
Ο Dior φέρνει μια ρομαντική, gothic cruise συλλογή στη Σκωτία
TRENDS & CATWALKS

Ο Dior φέρνει μια ρομαντική, gothic cruise συλλογή στη Σκωτία

Αναμνήσεις από το ιστορικό παρελθόν του οίκου, υλικά από αρχειακές συλλογές και διαχρονικές ιστορίες ενσωματώθηκαν άψογα στο catwalk


Με φόντο τους καταπράσινους κήπους του Drummond Castle Gardens στο Perthshire της Σκωτίας, ο Dior παρουσίασε μια συλλογή Cruise 2025 που αναφερόταν στον ρομαντισμό, το σκοτάδι και τους μύθους. Υπήρχαν κιλτ, μαύρα δερμάτινα γάντια - και αναφορές σε εκείνες τις εμβληματικές μεσαιωνικές ταπισερί με μονόκερους που έχουν μαγέψει τόσο πολύ τη δημιουργική διευθύντρια Maria Grazia Chiuri.

Η τελευταία φορά που ο Dior παρουσίασε μια συλλογή στη Σκωτία ήταν πριν από σχεδόν 70 χρόνια. Το ήθος αυτή τη φορά ήταν ξεκάθαρο: να αποτίσουμε φόρο τιμής στην κληρονομιά και την ιστορία της Σκωτίας, διατηρώντας παράλληλα τους κώδικες του οίκου Dior ζωντανούς. Εδώ, είδαμε 89 εμφανίσεις πλαισιωμένες ως «μια ποιητική πρόσκληση όπου το παρελθόν και το μέλλον συναντιούνται, γιορτάζοντας τους μοναδικούς, ισχυρούς δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν από τις απαρχές του οίκου, για το ντεφιλέ φθινόπωρο-χειμώνας 1947», σύμφωνα με το brand. Οι κλασικές σιλουέτες του Dior επανασχεδιάστηκαν σε μοντέρνες παραλλαγές.

ale0105.webp
ale0040.webp

Το αποτέλεσμα ήταν μια συλλογή που επανέφερε την αίσθηση του ρομαντισμού που τόσο απεγνωσμένα αναζητά η μόδα τις τελευταίες σεζόν. Οι εμφανίσεις με διάφανη δαντέλα αναμείχθηκαν με δερμάτινους κορσέδες και κολιέ τσόκερ, ενώ τα φορέματα μέχρι το πάτωμα σάρωσαν την επική πέτρινη σκάλα. Ένα στοιχείο τυπικότητας διαπέρασε τον αέρα, καθώς multi-layering από κολιέ συνδυάστηκαν με μακριά μαύρα καρό φορέματα, μικρές παραδοσιακές κρεμαστές τσάντες και στιβαρές μπότες. Αν δεν ήταν αιθέρια και λευκά, ήταν ελαφρώς gothic: ταρτάν, γλυπτικές φούστες, μεσαιωνικά φουσκωτά μανίκια, μαύρες δαντέλες και ζώνες από hardware έμοιαζαν με μια διαφορετική πλευρά της Chiuri που οι οπαδοί του Dior δεν έχουν ξαναδεί.

ale0223.webp
ale0065.webp

Μια σειρά από βασιλικά μοβ και μαύρα ταρτάν άνοιξε το σόου, που μετατράπηκαν σε πανκ φορέματα και φούστες. Ακολούθησαν τα κατακόκκινα ταρτάν και τα δομημένα μικρά μίνι φορέματα με ακραία μανίκια. Πιστή στο πνεύμα της σχεδιάστριας να παίζει με την αντιληπτή ιδέα του φεμινισμού μέσω των ρούχων με συνθήματα, η Chiuri έβαλε σε στρώσεις κομμάτια που καλύπτονταν με φράσεις όπως «γκρίνια», «συναισθηματική», «αυταρχική», «ζωηρή», «κυκλοθυμική» και «υστερική» - όλες οι λέξεις με τις οποίες οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να ταυτιστούν, αφού πιθανότατα έχουν περιγραφεί έτσι τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα την αίσθηση του παιχνιδιού, υπήρχε επίσης ένα ιδιόρρυθμο είδος μαξιμαλισμού που εμφανίστηκε μέσω των αξεσουάρ. Τα μοντέλα φορούσαν μαργαριταρένια τσόκερ (και μαργαριτάρια στα μαλλιά τους), ζώνες, ιμάντες, κουκούλες, βραχιόλια, έντονα στολισμένες τσάντες, μπερέδες και πέπλα.

ale0474.webp
ale0551.webp

Η αντιπαράθεση ήταν μια διαχρονική γραμμή στη συλλογή: βαριά παλτό, διάφανα looks, δερμάτινα μπουφάν με ανοιχτό φερμουάρ, μακριά ρέοντα φορέματα, ψηλά-χαμηλά κοψίματα με ουρά, φορέματα με ένθετη δαντέλα και πέπλα με πέρλες τροφοδοτούσαν την αφήγηση του ρομαντισμού με μια σκοτεινή πλευρά. Η Σκωτσέζα σχεδιάστρια Samantha McCoach της μάρκας Le Kilt συνεργάστηκε με τον Dior για ορισμένα από τα κιλτ της συλλογής, ενώ χρησιμοποιήθηκαν τοπικά υλικά όπως Harris Tweed, Esk Cashmere και νήματα Shetland. Ο σκωτσέζικος οίκος Robert Mackie συνεισέφερε τα συνεργατικά τελετουργικά καλύμματα κεφαλής.

ale1017.webp

Είναι η εποχή των πολυτελών θερινών επιδείξεων, για τις οποίες τα brands μεταφέρουν τους καλεσμένους τους σε όλο τον κόσμο - και η αποστολή του Dior στη Σκωτία έμοιαζε με μια πραγματική γιορτή του τόπου. Το ίδιο το σκηνικό ήταν κινηματογραφικό. Για να ολοκληρώσουν το σόου, Σκωτσέζοι γκάιντες παρέλασαν στην πασαρέλα του κήπου με παραδοσιακές ενδυμασίες, παίζοντας μια ατμοσφαιρική μελωδία. 

Παρακολουθήστε ολόκληρο το show:

Images courtesy of: Dior