fbpixel

Search icon
Search
New Year's getaway: Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί δίπλα στη Θεσσαλονίκη για να απολαύσουμε το τριήμερο
TRAVEL

New Year's getaway: Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί δίπλα στη Θεσσαλονίκη για να απολαύσουμε το τριήμερο

Έφτασε η στιγμή για τις πρώτες αποδράσεις του 2023


Κάθε καινούργιο έτος μηδενίζει το κοντέρ και μας συστήνει ακόμη πιο ουσιαστικά με τον εαυτό μας και τις βαθύτερες ανάγκες μας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε από που ξεκινήσαμε και που επιδιώκουμε να φτάσουμε. Μικροί επιτεύξιμοι στόχοι μπορούν να μας οδηγήσουν βήμα - βήμα στην προσωπική και επαγγελματική μας επιτυχία. Ας δώσουμε χρόνο και χώρο στους εαυτούς μας, αφήνοντάς τους ελεύθερους να επιλέξουν όσα πραγματικά επιθυμούν. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε αυτό το εσωτερικό ταξίδι είναι να έρθουμε κοντά στη φύση και στην ξεχωριστή ατμόσφαιρα αρμονίας που μας χαρίζει. 

Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή, καθώς περιλαμβάνει ποικίλα γοητευτικά και γραφικά μέρη για να εξερευνήσουμε, ειδικά αυτές τις γιορτινές ημέρες του χειμώνα. Ξεχωριστά «θαύματα» της φύσης, ντόπιοι κάτοικοι «γεμάτοι» με όρεξη να μας αφηγηθούν αγαπημένες ιστορίες του τόπου, απολαυστικοί περίπατοι, αλλά και παραδοσιακά μικρά ταβερνάκια μας υποδέχονται «θερμά» μαθαίνοντάς μας τι σημαίνει απλότητα και ηρεμία. Αν το τριήμερο των Φώτων που πλησιάζει σκοπεύουμε να επισκεφθούμε έναν διαφορετικό προορισμό σε κοντινή απόσταση από την Θεσσαλονίκη και δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη το ιδανικό μέρος που μπορούμε να «αποδράσουμε», υπάρχουν αυτές οι σωτήριες «last minute» επιλογές που θα μας λύσουν τα χέρια, προσφέροντάς μας ταυτόχρονα την ξεκούραση που επιθυμούμε!

Ας τις εξερευνήσουμε μαζί! 

Δράμα

shutterstock-275321147.jpg

Στους πρόποδες του επιβλητικού όρους Φαλακρό, δεσπόζει μια γοητευτική γη, στην οποία το σταφύλι ταυτίζεται αιώνες με κάτι το ιερό. Η περιοχή της Δράμας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αμπελουργική παράδοση και την οινική κουλτούρα. Ο αρχαίος μύθος αναφέρει ότι ο ίδιος ο Θεός Διόνυσος μύησε τους τοπικούς άρχοντες της περιοχής στα μυστικά του αμπελιού και εκείνοι, μετά, τα διέδωσαν στην υπόλοιπη χώρα.

To do

Αξίζει να περπατήσουμε στο καταπράσινο πάρκο της Αγίας βαρβάρας, που ξεχωρίζει για τα τεράστια πλατάνια και τις μικρές λίμνες. Αποτελεί το ορόσημο του οικισμού, που έχει δημιουργήσει μια γοητευτική όαση στον αστικό ιστό της πόλης. Μπορούμε να ταϊσουμε τις πανέμορφες πάπιες, αλλά και τους κομψούς κύκνους και να χαλαρώσουμε, ακούγοντας το γλυκό φθινοπωρινό αεράκι. Μια ιδανική ευκαιρία για επίσκεψη είναι το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο φιλοξενεί σπάνια ευρήματα από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή. Στη συνέχεια, μπορούμε να κάνουμε μια ενδιαφέρουσα στάση στο σπήλαιο Αγγίτη, το οποίο βρίσκεται 25 χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας και θεωρείται μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα. Ιδανικός γαστρονομικός προορισμό με εκλεκτή πρώτη ύλη, που μας ταξιδεύει στην τοπική παράδοση είναι το "Φιλέτο restaurant" δίπλα στη φυσική ομορφιά του πάρκου.

To stay

Το εκλεπτυσμένο Hydrama Grand Hotel 5 αστέρων στεγάζεται στην καπνοβιομηχανία Spierer, ένα κτίριο που διασώθηκε και σχεδιάστηκε με τον πιο κομψό τρόπο. Ένα περιβάλλον απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς μας περιμένει για να γνωρίσουμε την ιστορία αυτού του τόπου. 

Info: "Φιλέτο restaurant", Παπαδιαμάντη 9, Δράμα, 2521 106100, @fileto.restaurant

Hydrama Grand Hotel, Αγίας Βαρβάρας 11, Δράμα, 2521 033322, @hydramagrandhote

Καστοριά 

shutterstock-740957026-1.jpg

Η γοητευτική γωνιά της Δυτικής Μακεδονίας που μας προσφέρει άφθονη την χαλάρωση που αναζητούμε. Χτισμένη πάνω σε χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας, σε υψόμετρο 703 μ., ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο, κλέβει τις εντυπώσεις από τα πρώτα λεπτά, χάρη στην εντυπωσιακή πανοραμική της θέα. Η πόλη της Καστοριάς μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και στις αρχές της πολυτάραχης ιστορίας της και μας διδάσκει από την αρχή τη μακρά παράδοσή της. Αυτός ο τόπος έχει το ιδιαίτερο χάρισμα να μας συντροφεύει όλες τις εποχές του χρόνου, κάνοντας μας να αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας. 

To do

Πρωταγωνιστικό στοιχείο, που σαγηνεύει κάθε φορά τα βλέμματα, αποτελεί η λίμνη Ορεστιάδα. Μπορούμε να κάνουμε τον γύρο της με το τουριστικό σκάφος «Ορεστειάς» και να απολαύσουμε τις εκπληκτικές αποχρώσεις του φυσικού τοπίου. Επόμενος σταθμός στην εξόρμηση αυτή είναι το Μουσείο των Κέρινων Ομοιομάτων, το οποίο θα είναι ανοιχτό μέσα στο σαββατοκύριακο. Αποτελεί μια ενδιαφέρουσα γνωριμία με την αισθητική φιλοσοφία της περιοχής, αλλά και το διαχρονικό παραδοσιακό στοιχείο. Στον λιµναίο οικισµό του Δισπηλιού, μπορούμε να κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο, ξεκινώντας από τη Νεολιθική Εποχή, και να ανακαλύψουμε σπάνια αξεσουάρ και εργαλεία των πρώτων φυλών, που κατοικούσαν στην περιοχή. Για να μυηθούμε στα μυστικά της ντόπιας κουζίνας, μια επίσκεψη στο "Αλλοτινό" θα μας πείσει. Εκλεπτυσμένοι ουζοτσιπουρομεζέδες και πιάτα με κυρίαρχη την αγνή πρώτη ύλη θα μας δώσουν την πιο γλυκιά υπόσχεση, για να επιστρέψουμε μέσα στη χρονιά. 

To stay 

Ιδανική επιλογή για να περάσουμε τα βράδια μας με τον πιο ξεκούραστο και cozy τρόπο είναι το Limneon Resort & Spa. "Λίγο πιο πάνω από την λίμνη...λίγο πιο κάτω από τον ουρανό" αποτελεί το κεντρικό του motto, το οποίο μας εισάγει στην ξεχωριστή του ατμόσφαιρα. Δωμάτια υψηλής αισθητικής και ποιότητας, όπως και exclusive σουίτες δίπλα στη λίμνη επιβεβαιώνουν τον πολυτελή χαρακτήρα του. 

Info: Limneon Resort & Spa, 4χλμ. Καστοριάς - Αθηνών, +302467085111, @limneonresortkastoria

Λίμνη Κερκίνη

shutterstock-1482675530.jpg

Αποτελεί έναν σπάνιο υδροβιότοπο της Βόρειας Ελλάδας με πλούσια βιοποικιλότητα και απέχει μια «ανάσα» από την Θεσσαλονίκη. Ένα τοπίο φυσικής ομορφιάς και απόλυτης ηρεμίας, το οποίο καταφέρνει κάθε φορά να μας κερδίζει.

To do

Η εμπειρία συνεχίζει να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέσα από μια σειρά ομαδικών δραστηριοτήτων. Πεζοπορία, περιήγηση με βάρκα, Ιππασία, παρατήρηση πουλιών, ποδήλατο, επίσκεψη σε ιαματικά λουτρά είναι μερικές από τις δραστηριότητες, τις οποίες μπορούμε να δοκιμάσουμε.

Για να απολαύσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της περιοχής πριν ξεκινήσουμε την επιστροφή μας, μια καλή ευκαιρία είναι να επισκεφθούμε το «Kerkini's Meat», ένας χώρος Delicatessen με τοπικά προϊόντα από την περιοχή της Κερκίνης και κυρίως Βουβαλίσια προϊόντα από την ιδιόκτητη μονάδα δύο νέων ανδρών, του Λευτέρη και Αδάμ Ξανθόπουλου, οι οποίοι αποτελούν την νέα γενιά παραγωγών βουβαλίσιου κρέατος. Μπορούμε να τους βρούμε στην περιοχή του Θρακικού, η οποία βρίσκεται δίπλα στην παραδοσιακή Βυρώνεια Σερρών. Ο χώρος τους περιλαμβάνει και το εργαστήριό τους, όπου κατασκευάζουν χειροποίητα ζυμαρικά και κους κους, όπως και κρεατοσκευάσματα, τα οποία είναι όλα πιστοποιημένα. Η επίσκεψή μας θα συνοδευτεί από τα εκλεπτυσμένα τοπικά κεράσματά τους. Μεζές καπνιστού καβουρμά, σαλάμι από βουβαλίσιο κρέας και καζάν ντιπί, θα μας κάνουν να θέλουμε οπωσδήποτε να το επισκεφθούμε ξανά! Βασική τους πρόταση είναι και ένας περίπατος στην περιοχή του Ακριτοχωρίου, όπου βρίσκεται το γραφικό μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου.

To stay 

Μια υπέροχη επιλογή για να μπορέσουμε να διαμείνουμε αποτελεί το μοναδικό ξενοδοχείο «Ερωδιός», στην περιοχή του Λιθότοπου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα μπαλκόνι στη λίμνη Κερκίνη, προσφέροντας μια ειδυλλιακή θέα. Όλα τα δωμάτιά του είναι χτισμένα σε πλαγιά και έχουν μεγάλα παράθυρα, ώστε οι επισκέπτες, μόλις ξυπνούν, να αντικρίζουν τη θέα της λίμνης και τον κάμπο των Σερρών, ο οποίος απλώνεται από το όρος Μπέλες ως το Παγγαίο, χαρίζοντας μια άνετη διαμονή. Όμως, δεν μένουμε μόνο εδώ! Το εστιατόριο του ξενοδοχείου τιμά την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής, παρέχοντας μία πραγματικά εξαιρετική εμπειρία τοπικών γεύσεων, σε μια χαλαρή αλλά εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα. Βουβαλίσια προϊόντα, όπως και τα ξακουστά λουκάνικα Ηράκλειας (Τζουμαγιάς) και το βραβευμένο καζάν ντιπί με βουβαλίσιο γάλα δημιουργούν γευστικές «εκρήξεις»!

Info: Hotel Ερωδιός, Λιθότοπος, 2325 028070, @hotel.erodios

Kerkini's Meat, Θρακικό, Δήμος Σιντικής, 2323 071310, @kerkinismeat

Παλαιός Παντελεήμονας

shutterstock-661523746.jpg

Στο βουνό των θεών του Ολύμπου και σε υψόμετρο 500 μέτρων, είναι κρυμμένο ένα πανέμορφο ησυχαστήριο, ιδανικό για χαλαρές βόλτες στη φύση. Στις απότομες πλαγιές του Παλαιού Παντελεήμονα κυριαρχούν πέτρινα παραδοσιακά σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, που μας προσκαλούν να απολαύσουμε ελληνικό καφέ και γλυκό του κουταλιού. Αυτή η εποχή ταιριάζει άρτια στο κινηματογραφικό σκηνικό του τόπου αυτού, με το ηλιοβασίλεμα να "ντύνει" όμορφα την μαγική εικόνα.

To do

Μπορούμε να γνωρίσουμε την ομώνυμη αναπαλαιωμένη εκκλησία και να χαζέψουμε την πανοραμική θέα. Περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια, θαυμάζουμε την αριστοκρατική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Το μεσημέρι, κάνουμε μια στάση για ξεκούραση και νόστιμο φαγητό στην παραδοσιακή ταβέρνα Όλυμπος και ακολουθούμε ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι, που θα συναρπάσει τους γευστικούς μας κάλυκες.

To stay

Ένας ιδιαίτερος προορισμός, που θα μας χαρίσει ξεχωριστές στιγμές χαλάρωσης είναι ο Ξενώνας Πολυτελείας "Πάνθεον", ένα πανέμορφο, αναπαλαιωμένο, παραδοσιακό οικισμό στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700μ., με μοναδική θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας. Ένα πλούσιο δάσος από καστανιές, οξιές και κουμαριές, καθώς και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του Κάτω Ολύμπου κοσμούν την μαγευτική ατμόσφαιρα. 

Info: Ξενώνας Πολυτελείας "Πάνθεον", Παραδοσιακός Οικισμός, Παλαιός Παντελεήμονας, 2352 022717, @Ξενώνας Πολυτελείας "Πανθεον" / Luxury Guesthouse "Pantheon"

Φλώρινα

shutterstock-1020943171.jpg

Στο βορειοδυτικό άκρο της Μακεδονίας, πρωταγωνιστεί ένας ημιορεινός οικισμός με πλούσια φυσική γοητεία. Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε κάθε γωνιά της Φλώρινας, που κάθε φορά μοιάζει με έναν επίγειο Παράδεισο. Περίπου 33 χιλιόμετρα από την πόλη της, κυριαρχεί το Αμύνταιο, ένας αγαπημένος προορισμός, ο οποίος μας οδηγεί στην απόλυτη χαλάρωση.

To do

Κάνουμε μια όμορφη στάση στο Κέντρο Προστασίας λύκου και λύγκα ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, μια ξενάγηση που θα μας διδάξει πολλά για τη σημασία της αγάπης και της φροντίδας προς τη σωματική ακεραιότητα της άγριας πανίδας. Η Φλώρινα αποκαλείται η γη των λιμνών. Μπορούμε να κάνουμε μια βαρκάδα σε μερικές από αυτές και να έρθουμε πιο κοντά στη φύση, όπως η Βεγορίτιδα, η Χειμαδίτιδα, η λίμνη των Πετρών, η Ζάζαρη και φυσικά η Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Δεν παραλείπουμε να δοκιμάσουμε τις υπέροχες γεύσεις στην ταβέρνα Θωμάς. Μια vintage αρχοντική ατμόσφαιρα θα σας καλωσορίσει και οι άνθρωποί του θα σας φιλέψουν ελίτ εδέσματα και λιχουδιές της περιοχής, με πρωταγωνιστή το κρέας και το ξινόμαυρο.


To stay

Αποτελεί την κατάλληλη επιλογή μιας άνετης και πολλά υποσχόμενης διαμονής. ένα υπερσύγχρονο mountain resort στην καρδιά της φύσης. Το ξενοδοχείο The Lynx Mountain Resort βρίσκεται στην καρδιά της φύσης και κάνει πράξη την πεντάστερη φιλοξενία. Αυτή η εποχή είναι η κατάλληλη για να ξεκινήσουμε τις εξορμήσεις μας, απολαμβάνοντας τα μυστικά natural "θαύματα". 

Info: The Lynx Mountain Resort, Λόφος Αγίου Παντελεήμονος, 23854 40900, @thelynx_mountain_resort

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ Κέντρο Προστασίας Λύκου & Λύγκα, Αγραπιδιές, 

Ταβέρνα Θωμάς, 18ο χλμ Αμύνταιου-Καστοριάς, Σκλήθρο, 2386 031206, Ταβέρνα ΘΩΜΑΣ

Καλό τριήμερο!