fbpixel

Search icon
Search
Νέες κυκλοφορίες βιβλίων Ελλήνων & ξένων συγγραφέων που θα διαβάσετε με μια ανάσα
ARTS & CULTURE

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων Ελλήνων & ξένων συγγραφέων που θα διαβάσετε με μια ανάσα

Τα βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν και πρέπει να ανακαλύψετε


Όντας και επίσημα πια στην καρδιά του καλοκαιριού, καθώς βρισκόμαστε στα μέσα του Ιουλίου, οι περισσότεροι από εμάς περνάμε πλέον τα Σαββατοκύριακα μας σε κάποια παραλία της Χαλκιδικής, προκειμένου να αποφορτιστούμε από το ασφυκτικό και φορτικό περιβάλλον της καλοκαιρινής Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι και ειδικά οι παραλίες για πολλούς από εμάς είναι η ιδανική συνθήκη, προκειμένου να βυθιστούμε ολοκληρωτικά μέσα στον γλαφυρό και παραμυθικό κόσμο ενός βιβλίου. Η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου είναι αποδεδειγμένο, ότι βοηθάει τον άνθρωπο να ξεκουράζεται και να χαλαρώνει και ειδικά με την συνοδεία του ήλιου και της θάλασσας. Αυτό φυσικά συμβαίνει, διότι διαβάζοντας ένα βιβλίο το άτομο απασχολεί έντονα το μυαλό του και κατά συνέπεια καταφέρνει με ευκολία να ξεφεύγει από την δική του ωμή και ρεαλιστική πραγματικότητα ή από τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του. 

Για όλους εσάς λοιπόν, που τα βιβλία το καλοκαίρι μετατρέπονται στους καλύτερους σας φίλους, δημιουργήσαμε μία λίστα με τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, προκειμένου να πάρετε ιδέες για τις επόμενες βιβλιοφαγικές αγορές σας.

Σοφία Νικολαΐδου, «Το χρυσό βραχιόλι»

978-618-03-2300-9-2.jpg

Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Μάϊο του 2020 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και αποτελείται από 384 σελίδες. Το βιβλίο αυτό λειτουργεί σαν ντοκουμέντο, καθώς παρουσιάζει με την μορφή παραστατικής αφήγησης τις ιστορίες κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι μέσα από τις εξιστορήσεις τους καταφέρνουν να ζωντανέψουν την Ελλάδας μιας άλλη εποχής, η οποία φαντάζει πολύ μακρινή από το δικό μας χωροχρονικό σήμερα. Οι άνθρωποι αυτοί κατόρθωσαν να διαφοροποιηθούν από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τους, καθώς ήταν οι πρώτοι που πήραν πτυχίο, οι πρώτοι που πήραν το «χρυσό βραχιόλι». Αυτό το «χρυσό βραχιόλι» έμελλε να τους αλλάξει ολόκληρη την ζωή, καθώς μέσα στο πανεπιστήμιο απέκτησαν μόρφωση και παιδεία και μετά από αυτό απέκτησαν επαγγελματικό κύρος και εξασφάλισαν μία άνετη και εύπορη ζωή. Πρόκειται για την Ελλάδα του 20ου αιώνα, που με όπλο την μόρφωση κατόρθωσε να πραγματοποιήσει μία μεγάλη κοινωνική αλλαγή. Τρεις γενιές Ελλήνων αφηγούνται τις δικές τους πολύ προσωπικές ιστορίες, παρουσιάζοντας την οπτική κάποιων ανθρώπων, που πάλεψαν πολύ σκληρά για να πετύχουν.

Annette Hess, «Η Διερμηνέας»

2-sFEkO.jpg

Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2020 από τις εκδόσεις Ψυχογιός και αποτελείται από 352 σελίδες. Μεταφερόμαστε στην Φρανκφούρτη του 1963 εκεί όπου η νεαρή Εύα Μπρουνς ζει μία ήρεμη ζωή χωρίς έγνοιες και προβλήματα, καθώς ο πόλεμος είναι πια γι’ αυτήν μία θολή ανάμνηση των παιδικών της χρόνων. Ωστόσο, τα πάντα θα ανατραπούν εντελώς, όταν θα την προσλάβουν ως διερμηνέα σε μία δίκη για τα εγκλήματα του πολέμου. Εκεί θα γνωρίσει τον μυστηριώδη και δυναμικό δικηγόρο Ντέιβιντ Μίλερ, με τον οποίο θα αναπτύξουν μία πολύ ιδιαίτερη σχέση. Όταν θα έρθει σε επαφή με τις καταθέσεις θα μάθει τα πάντα για το φρικτό παρελθόν της πατρίδας της, το οποίο αγνοούσε σχεδόν ολοκληρωτικά, διότι οι γονείς της απέφευγαν να μιλήσουν γι’ αυτό το θέμα. Έχοντας μάθει πια την αλήθεια η Εύα δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να είναι απλά μια καλή κόρη και μια καλή μέλλουσα σύζυγος, διότι η ατομική ευθύνη την καλεί να ανατρέψει την συλλογική λήθη.

Συλλογικό ανθολόγιο, «Τα διηγήματα του εγκλεισμού»

3-W5W8q.jpg

Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2020 από τις εκδόσεις Άπαρσις και αποτελείται από 352 σελίδες. Την συνολική επιμέλεια του διηγήματος την ανέλαβε η Κατερίνα Θανοπούλου. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι ζωές όλων μας μπήκαν σε μία επιβεβλημένη και απροειδοποίητη παύση, καθώς η ταχύτατη εξάπλωση του Κορωνοϊού οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση στο να μας επιβάλλει το γνωστό πλέον σε όλο τον ελληνικό λαό lock-down, κατά την διάρκεια του οποίου οι μετακινήσεις μας εκτός σπιτιού περιορίστηκαν στο ελάχιστο. Λόγω αυτού του lock-down όλοι μας αναγκαστήκαμε να περάσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας, αντιμετωπίζοντας φόβους, ανασφάλειες και ανομολόγητες σκέψεις. Το βιβλίο αυτό δημιουργήθηκε από μία ομάδα ανθρώπων, η οποία κατά την διάρκεια της καραντίνας αποφάσισε να αποτινάξει από πάνω της την σιωπή του εγκλεισμού, αποτυπώνοντας στο χαρτί τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς, που γεννιούνται μέσα από την ψυχοφθόρα αυτή κατάσταση. Άλλωστε πολλές φορές ο φόβος μπορεί να γίνει ο καμβάς μέσα από τον οποίο θα γεννηθεί ξανά η αγάπη για την ζωή και η ανάγκη για ένα καλύτερο αύριο.

Στέφανος Ξενάκης, «Το Δώρο 2»

5-8CSDu.jpg

Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2020 από τις εκδόσεις Key Books και αποτελείται από 304 σελίδες. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία του πρώτου «Δώρου» ο Στέφανος Ξενάκης επιστρέφει με το «Δώρο 2», το οποίο για ακόμα μία φορά, εφόσον το διαβάσετε, υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο που βλέπεται τα πράγματα και την ζωή γενικότερα. Το «Δώρο 2» όπως και το προηγούμενο βιβλίο αποτελείται από πολλές μικρές, καθημερινές ιστορίες, οι οποίες όντας απόλυτα ανθρώπινες και αληθοφανείς έρχονται να αποδείξουν για ακόμη μία φορά, ότι στην πραγματικότητα η ζωή από μόνη της είναι ένα ανεκτίμητο και ανυπολόγιστο δώρο. Συνεπώς, οι ιστορίες αυτές μέσα από τον ρεαλισμό και την ειλικρίνεια τους καταφέρνουν να καταστήσουν σαφές, ότι η ευτυχία βρίσκεται στα απλά και καθημερινά γεγονότα, τα οποία αν τους δώσεις την απαραίτητη σημασία είναι αρκετά για να σε καταστήσουν ψυχικά και συναισθηματικά πλήρη.

Κώστας Καβανόζης, «Τζάμπα η παράταση»

4-PiqFe.jpg

Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2020 από τις εκδόσεις Πατάκη και αποτελείται από 160 σελίδες. Ενώ ένας γιος ετοιμάζεται να κολυμπήσει στην θάλασσα, ο πατέρας του διανύει τα τελευταία του λεπτά πάνω στην γη λίγο πριν ξεψυχήσει στην παραλία. Τρεις φίλοι διασκεδάζουν όλοι μαζί χωρίς να γνωρίζουν, ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά, καθώς το χιόνι στην συνέχεια θα τα σκεπάσει όλα για πάντα. Ένας αυτοσχέδιος ποδοσφαιρικός αγώνας ξεκινά στο νησί, ενώ αξημέρωτα της ίδιας μέρας μία λεύκα κόβεται από την ρίζα της, όντας μόλις τριάντα ετών και όχι διακοσίων, όπως πίστευαν όλοι. Πρόκειται για είκοσι πολύ διαφορετικές ιστορίες, οι οποίες όμως έχουν κοινό σημείο επαφής την ονειρική αποτύπωση των συμβάντων και των γεγονότων. Το βιβλίο αυτό εστιάζει στα γεγονότα, που παρόλο που θεωρούνται εφήμερα, μπορούν εν τέλει να αλλάξουν την ζωή πολλών ανθρώπων.