fbpixel

Search icon
Search
Μπορούν τα προϊόντα φροντίδας δέρματος με νευροπεπτίδια να μιμηθούν πραγματικά τις επιδράσεις του Botox;
FACE & BODY

Μπορούν τα προϊόντα φροντίδας δέρματος με νευροπεπτίδια να μιμηθούν πραγματικά τις επιδράσεις του Botox;

Η άποψη των δερματολόγων


Δεν είναι ασυνήθιστο για ένα προϊόν φροντίδας του δέρματος να περιέχει πεπτίδια. Αν και η κατηγορία των συστατικών δεν είναι πρόσφατη ανακάλυψη, ούτε καινούργια όσον αφορά τη σύνθεση της φροντίδας του δέρματος, τα προϊόντα με πεπτίδια είναι αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες τάσεις ομορφιάς του 2024. Συχνά εμφανίζονται σε κρέμες, ορούς, μάσκες και άλλα για να βοηθήσουν στην προώθηση της πιο σφριγηλής όψης του δέρματος και στην ελαχιστοποίηση άλλων σημείων γήρανσης, όπως η χαλάρωση και η ανομοιόμορφη υφή. Το ενδιαφέρον για τα πεπτίδια δεν φαίνεται να επιβραδύνεται ούτε και αυτό, με τα νευροπεπτίδια (μια συγκεκριμένη κατηγορία πεπτιδίων) να κερδίζουν όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας.

Όπως μπορεί να σας έχει υποδείξει το πρόθεμα «νεύρο», τα νευροπεπτίδια είναι μια ομάδα πεπτιδίων που παίζουν ρόλο στη σηματοδότηση της παραγωγής πρωτεϊνών στο σώμα. Προωθούνται γενικά από τις μάρκες ομορφιάς ως συστατικό που βοηθά στη χαλάρωση και την απαλότητα των λεπτών γραμμών και ρυτίδων, αλλά ίσως έχετε ακούσει ότι προσφέρουν και ένα αποτέλεσμα που μοιάζει με το Botox.

Στη συνέχεια, οι experts εξηγούν την αυξανόμενη διαφημιστική εκστρατεία πίσω από τα νευροπεπτίδια, τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν, και αν ο ισχυρισμός «το Botox της φύσης» είναι αληθινός
f4b1ab280e0d2371cf97ef8db7e6bfb4.jpg

Τι είναι τα νευροπεπτίδια;

"Τα νευροπεπτίδια είναι μικρές αλυσίδες αμινοξέων που δρουν ως χημικοί αγγελιοφόροι", εξηγεί η Dr. Melanie Palm, M.D. στο TZR, πιστοποιημένη δερματολόγος και αισθητικός χειρουργός στο Art of Skin MD στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. "Όταν εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα, τα νευροπεπτίδια έχει αποδειχθεί ότι διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος, γι' αυτό και συχνά διατίθενται στην αγορά ως τοπική εναλλακτική λύση σε νευροτοξίνες όπως το Botox".

Προσθέτει ότι μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα νευροπεπτίδια μπορούν να περιορίσουν την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών που προκαλούν μυϊκές συσπάσεις - εξ ου και ο ισχυρισμός ότι τα νευροπεπτίδια μιμούνται ένα αποτέλεσμα που μοιάζει με το Botox. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της εφαρμογής ενός ορού εμπλουτισμένου με νευροπεπτίδια και εκείνα μιας ισχυρής και μακράς διάρκειας ενέσιμης νευροτοξίνης δεν μπορούν να συγκριθούν ... περισσότερα γι' αυτό παρακάτω.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι νευροπεπτιδίων;

7bc46d04632e8d82fe3a029600ff657b.jpg

Σύμφωνα με την Palm, τα πιο αποτελεσματικά νευροπεπτίδια που χρησιμοποιούνται στα σκευάσματα περιποίησης της επιδερμίδας είναι το Matrixyl, η Argireline, το παλμιτοϋλο ολιγοπεπτίδιο και το παλμιτοϋλο τετραπεπτίδιο-7. "Κάθε νευροπεπτίδιο έχει διαφορετική λειτουργία, από τη διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου έως την προστασία από τις βλάβες του ήλιου", σημειώνει.

Η Dr. Jeannette Graf, M.D., πιστοποιημένη δερματολόγος και βοηθός κλινικός καθηγητής δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Mt. Sinai, λέει στο TZR ότι, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι νευροπεπτιδίων, απαιτούν δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι όντως παραδίδονται στο δέρμα και, επομένως, είναι αποτελεσματικά. "Η λειτουργία τους εξαρτάται από το ποιους συγκεκριμένους κυτταρικούς υποδοχείς αναγνωρίζουν προκειμένου να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα", λέει. "Ορισμένοι διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενώ άλλοι εμποδίζουν την αποικοδόμησή τους για να διατηρήσουν το δέρμα σε νεότερη όψη".

Γιατί χρησιμοποιούνται τα νευροπεπτίδια σε προϊόντα φροντίδας δέρματος;

Υπάρχουν μερικά πιθανά οφέλη από τη χρήση των νευροπεπτιδίων σε τοπικά προϊόντα. "Η ιδέα πίσω από τη χρήση των νευροπεπτιδίων στη φροντίδα του δέρματος είναι να αξιοποιήσουμε την ικανότητά τους να επικοινωνούν με τα κύτταρα του δέρματος και να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο, το οποίο προέρχεται από την τοπική εφαρμογή", εξηγεί η Graf. "Τα σήματα που αποστέλλονται μέσα στο δέρμα θα είναι χρήσιμα στην προώθηση διαδικασιών όπως η χαλάρωση των μυών του προσώπου, η παραγωγή κολλαγόνου, καθώς και η ενίσχυση του δερματικού φραγμού και η βελτίωση της συνολικής εμφάνισής του".

Σύμφωνα με την Palm, δεδομένου ότι τα νευροπεπτίδια μιμούνται τη σηματοδότηση που επηρεάζει τα νεύρα, μπορούν να επηρεάσουν τα αισθητήρια νεύρα και, ως εκ τούτου, να ελαχιστοποιήσουν δυνητικά τη δυσφορία ή τις παρενέργειες που αισθάνονται μετά από ορισμένες διαδικασίες.

"Για παράδειγμα, τα νευροπεπτίδια που βρίσκονται σε νεότερες κρέμες μετά την επέμβαση έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν αξιοσημείωτα τη δυσφορία, την ερυθρότητα και το πρήξιμο, μετά από επεμβάσεις στο ιατρείο, όπως το microneedling ή συσκευές με βάση την ενέργεια ή συσκευές λέιζερ", εξηγεί.

Μπορούν τα νευροπεπτίδια να προσφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα με το Botox;

7f55c0af02eb0edd92b09d0db2c881d1.jpg


Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Αν και θα ήταν σίγουρα βολικό για μια ενυδατική κρέμα να προσφέρει το ίδιο αποτέλεσμα κατάψυξης των μυών με το Botox, τα συστατικά δεν αντικαθιστούν τις ενέσιμες νευροτοξίνες. Απλώς δεν προσφέρουν τα ίδια δραματικά και μακροχρόνια αποτελέσματα.

Ο Dr. David Kim, M.D., πιστοποιημένος δερματολόγος στο Idriss Dermatology στη Νέα Υόρκη, λέει στο TZR ότι η βοτουλινική τοξίνη (το ενεργό συστατικό του Botox) λειτουργεί εμποδίζοντας την απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη (ACh). "Η ACh είναι ένα σήμα που λέει σε έναν μυ να συσπαστεί", λέει. "Έτσι, σταματώντας αυτό το σήμα, η τοξίνη διακόπτει την επικοινωνία μεταξύ του νεύρου και ενός μυός". Προσθέτει ότι η αργιρελίνη, ένα νευροπεπτίδιο γνωστό και ως ακετυλοεξαπεπτίδιο-8, προτείνεται να λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο. Αλλά και πάλι, τα αποτελέσματα δεν είναι συγκρίσιμα.

Ένας τρόπος για να αξιοποιηθούν ενδεχομένως τα αποτελέσματα των νευροπεπτιδίων είναι η χρήση τους σε συνδυασμό με ενέσιμες νευροτοξίνες. H Dr. Graf λέει ότι τα νευροπεπτίδια μπορούν να "ενισχύσουν το αντιγηραντικό αποτέλεσμα, καθώς βελτιώνουν επίσης την παραγωγή κολλαγόνου".

Έτσι, ενώ τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος που είναι εμπλουτισμένα με νευροπεπτίδια σίγουρα δεν είναι Botox σε μπουκάλι, ανάλογα με τη σύνθεση, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ευεργετική προσθήκη στη ρουτίνα σας. Το καλύτερο στοίχημά σας; Συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο για να βεβαιωθείτε ότι το συστατικό (ή ακόμη και μια ενέσιμη θεραπεία) είναι κατάλληλο για εσάς.