fbpixel

Search icon
Search
Μπορούμε να αδυνατίσουμε τρώγοντας πατάτες;
WELLNESS

Μπορούμε να αδυνατίσουμε τρώγοντας πατάτες;

Αν είστε λάτρεις, η απάντηση στο ερώτημα θα σας ανταμείψει


Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι πατάτες μαζί με τα ζυμαρικά, δεν αποτελούν τροφές τις οποίες μπορούμε να καταναλώνουμε όταν επιθυμούμε να χάσουμε κιλά, καθώς περιέχουν υδατάνθρακες. Η αλήθεια είναι πως στη σκέψη της πατάτας, στο μυαλό μας έρχονται κατευθείαν λιχουδιές όπως τηγανητές ή πατατάκια. Δεν είναι περίεργο που τις συνδέουμε με όλα τα ανθυγιεινά πράγματα. Πιθανότατα εξαιτίας αυτού οι πατάτες έχουν αποκτήσει τη φήμη της παχυντικής τροφής. Η υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ο γλυκαιμικός δείκτης συχνά επισκιάζουν τα οφέλη της. Η αλήθεια είναι ότι η πατάτα δεν είναι και τόσο κακή αν καταναλώνεται με τον σωστό τρόπο.

Όλα λοιπόν έχουν να κάνουν με τον τρόπο που θα τις μαγειρέψουμε. Έχουμε συνηθίσει να τις γευόμαστε με τους πιο παχυντικούς κι αυτό δεν μας αφήνει το περιθώριο να εξερευνήσουμε τη δυνατότητα να τις δοκιμάσουμε με τους πιο υγιεινούς, όπως το ψήσιμο, το βράσιμο ή το τηγάνισμα στον αέρα, με το διάσημο πλέον air fryer. 

shutterstock-1914688687.jpg
Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και βρείτε τις απαντήσεις στο ερώτημα, αν μπορούμε να αδυνατίσουμε, τρώγοντας πατάτες!

Πώς οι πατάτες μπορούν να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής

Στην πραγματικότητα, η πατάτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που την καθιστούν ιδανική τροφή για απώλεια βάρους. Η διαιτολόγος Garima Goyal δήλωσε στο HT Digital ότι είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες καθώς και σε ανθεκτικό άμυλο και μπορούν να δημιουργήσουν κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής. 

«Όταν μένετε χορτάτοι, τρώτε στην πραγματικότητα λιγότερες θερμίδες, κάτι που φαίνεται άμεσα στη ζυγαριά», λέει η Goyal.

Οι πατάτες ενισχύουν το μεταβολισμό 

Η διατροφολόγος λέει ότι οι πατάτες βρίσκονται επίσης πλούσιες σε αναστολείς πρωτεάσης πατάτας- 2, οι οποίοι δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού με την απελευθέρωση της ορμόνης χολοκυστοκινίνης.

«Επιπλέον, οι πατάτες είναι επίσης πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό σας διασπώντας τα σάκχαρα με υψηλότερο ρυθμό», συμπληρώνει η διατροφολόγος. 

shutterstock-2143194721.jpg

Πώς οι πατάτες βοηθούν στην απώλεια βάρους; 

Το υψηλό κάλιο στις πατάτες βοηθά στην πρόληψη της κατακράτησης νερού και παίζει σημαντικό ρόλο στην υποβοήθηση της απώλειας βάρους. Έχουν υπάρξει μελέτες που δείχνουν ότι οι πατάτες μπορούν ακόμη και να οδηγήσουν στη συρρίκνωση των λιποκυττάρων σας. Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε ή να πάρουμε βάρος από μόνου. Αυτό σχετίζεται με το υπόλοιπο διατροφολόγιο, τις θερμίδες που καταναλώνουμε συνολικά και τον τρόπο που το μαγειρεύουμε. 

Καταναλώνοντας τις πατάτες με το σωστό τρόπο

Φυσικά και είναι δυνατόν να αντικαταστήσουμε τα ανθυγιεινά snacks πατάτες με πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις. Μπορείτε να φάτε ψημένα πατατάκια και να τα συνδυάσετε με ελαιόλαδο αντί για τα συνηθισμένα επεξεργασμένα τηγανητά ή να δημιουργήσετε τα δικά σας, χειροποίητα στο σπίτι. Από την άλλη η πατατόσουπα είναι τέλεια επιλογή και για τις ημέρες με πολύ κρύο. 

Με λίγα λόγια, η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι μπορούμε να χάσουμε βάρος τρώγοντας πατάτες, αρκεί να τις μαγειρέψουμε με τον σωστό τρόπο. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε εύκολες συνταγές!

Πατατόσουπα

shutterstock-1288982596.jpg

Υλικά

  • μισό κιλό πατάτες σε φέτες
  • 2-3 μεγάλα πράσα
  • μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 4 ματσάκια θυμάρι
  • 20 γραμ. γιαούρτι
  • 1 κουταλιά χυμό λεμόνι
  • αλατοπίπερο

Εκτέλεση 

Βάλτε όλα τα υλικά να σιγοβράσουν, εκτός από το γιαούρτι και το λεμόνι. Μόλις βράσουν, χτυπήστε με το beamer για να γίνει η σούπα βελουτέ και προσθέστε το γιαούρτι και το λεμόνι.

Ομελέτα με πατάτες στον φούρνο

shutterstock-1932201962.jpg

Υλικά 

  • 5 πατάτες σε κυβάκια
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 12 αυγά
  • μισό φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1/4 φλιτζάνι σχοινόπρασο
  • 1 ματσάκι σέσκουλα
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήστε τις πατάτες με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο για περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Σοτάρετε σ' ένα κατσαρολάκι τα σέσκουλα και βράστε για 5 λεπτά. Προσθέσετε το σκόρδο και αφήστε για άλλα 10 λεπτά. Σε ένα μπολ, ανακάτεψτε τα αυγά με το γιαούρτι, αλατοπίπερο και το σχοινόπρασο. Βάλτε πάλι στον φούρνο τις πατάτες, τα σέσκουλα, το τυρί και το μείγμα των αυγών. Ψήστε συνολικά για περίπου μισή ώρα.