fbpixel

Search icon
Search
Μπορεί η minimal διακόσμηση να διηγείται μια ξεχωριστή ιστορία; Αυτό το σπίτι στο νότιο Λονδίνο το πετυχαίνει υποδειγματικά
INTERIORS

Μπορεί η minimal διακόσμηση να διηγείται μια ξεχωριστή ιστορία; Αυτό το σπίτι στο νότιο Λονδίνο το πετυχαίνει υποδειγματικά

Με την αρχιτεκτονική υπογραφή της Alex Dauley


Το να παρέχει ο πελάτης ένα moodboard με τις ιδέες είναι αρκετά σπάνιο και πολύ βοηθητικό για εμάς τους designers. Είναι η μόνη φορά που μου έχει συμβεί», λέει γελώντας η Alex Dauley, αναφερόμενη στην παρουσίαση που παρείχε η ιδιοκτήτρια αυτού του εδουαρδιανού σπιτιού στο νότιο Λονδίνο. Έδινε την πρώτη και τη δεύτερη επιλογή σχεδίων για κάθε δωμάτιο. «Ήταν πραγματικά περίεργο. Συνήθως, οι πελάτες μου προσφέρουν έναν κενό καμβά ή μερικές λέξεις-κλειδιά, και μετά πρέπει να ψάξω να βρω τι θέλουν».

230526hgdauleydesign088bitsrgb-production-digital.webp


Σε αυτή την περίπτωση, η πρόκληση ήταν διαφορετική. Η ιδιοκτήτρια -μια στιλίστρια μόδας που η Alex γνώρισε στο πλατό της εκπομπής The Great Home Transformation του Channel 4- είχε εικόνες στο μυαλό της, αλλά δεν ήξερε πώς να τα συνδυάσει όλα μαζί. «Η δουλειά μου ήταν να πάρω αυτή την ισχυρή αισθητική και να την κάνω να λειτουργήσει - να αναβαθμίσω τις ιδέες της ιδιοκτήτριας χωρίς να απομακρυνθώ από το όραμά της».

Είναι αναζωογονητικό να ακούς έναν σχεδιαστή να αποδίδει τα εύσημα σε έναν πελάτη, αλλά αυτό είναι χαρακτηριστικό της προσγειωμένης προσέγγισης και της έλλειψης εγωισμού της Alex. Ποτέ δε σκόπευε να γίνει σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων. Ακόμα και όταν εγγράφηκε σε ένα σύντομο μάθημα στη σχολή σχεδιασμού KLC, το έκανε μόνο για διασκέδαση. «Το πρότεινε ο σύζυγός μου Gareth, λόγω της εμμονής μου με τα design περιοδικά. Αλλά από το πρώτο μάθημα, είχε κολλήσει. 

230526hgdauleydesign0208bitsrgb-production-digital.webp


Στη συνέχεια, η Alex συνέχισε να ολοκληρώνει το Certificate in Residential Interior Design, βρίσκοντας μέντορα στο πρόσωπο της καθηγήτριας Evey Dunbavin-Hands, την οποία παρακολούθησε για να μάθει την επιχειρηματική πλευρά του επαγγέλματος του σχεδιαστή, προτού ιδρύσει το γραφείο της το 2016. «Ήμουν πολύ μεγάλη για να ενταχθώ στην εταιρεία κάποιου άλλου ως junior και, αν και δεν ένιωθα μεγάλη αυτοπεποίθηση, ήξερα ότι έπρεπε να το κάνω, καθώς αυτό είναι που αγαπώ».

230526hgdauleydesign0258bitsrgb-production-digital.webp


Αυτό το αυστηρά ελεγχόμενο, ήσυχο και μερικές φορές μινιμαλιστικό σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων αποτελεί μια εντυπωσιακή εισαγωγή στη δουλειά της. Ίσως ο πιο εντυπωσιακός από τους χώρους της είναι η κουζίνα, η οποία αναδιαμορφώθηκε κι επεκτάθηκε για να δημιουργήσει έναν φωτεινό χώρο που μοιάζει -ταυτόχρονα- τολμηρός και γαλήνιος. «Υπήρχε ήδη πολύς αποθηκευτικός χώρος, οπότε δεν υπήρχε ανάγκη για παραπάνω ντουλάπια. Το γεγονός αυτό κάνει την κουζίνα ευάερη και καθαρή», σημειώνει. 

230526-hg-dauley-design-022-web.webp


Η άλλη σημαντική δομική αλλαγή στο σπίτι ήταν μια πλευρική επέκταση διπλού ύψους. Αυτή περιλαμβάνει ένα γυμναστήριο και μια αποθήκη (με χώρο για τις βαλίτσες και τις ράγες με τα ρούχα που χρησιμοποιεί η ιδιοκτήτρια για τις φωτογραφήσεις) στο ισόγειο και, στον πρώτο όροφο, την κύρια κρεβατοκάμαρα με ντουλάπα, βεστιάριο και en-suite wet room.

230526-hg-dauley-design-027-web.webp


Σε άλλα σημεία, η διαρρύθμιση παρέμεινε αμετάβλητη και διατηρήθηκαν τα χαρακτηριστικά της εποχής, όπως τα γείσα και οι περίπλοκοι σοβάδες στην αίθουσα εκδηλώσεων. «Ο σχεδιασμός έπρεπε να είναι σύγχρονος, αλλά ευαίσθητος στην ηλικία του κτιρίου», λέει ο Alex. «Χρησιμοποιήσαμε καλοριφέρ παραδοσιακού τύπου, αναγεννημένο παρκέ για το δάπεδο του καθιστικού και χρώμα από ασβέστη παντού, το οποίο δίνει στους τοίχους βάθος και κίνηση». Τα έπιπλα είναι ένα μείγμα από αντίκες, vintage και καινούργια - τα κομμάτια με πατίνα και ηλικία μαλακώνουν τα πιο γυαλιστερά.

230526hgdauleydesign0198bitsrgb-production-digital.webp


Για τον ιδιοκτήτη, η εμφάνιση του σπιτιού ήταν απολύτως πρωταρχικής σημασίας. Όταν επιστρέφω για να το επισκεφθώ, είναι ακριβώς όπως ήταν όταν μόλις είχε τελειώσει, πράγμα σχεδόν ανήκουστο», λέει η Alex, ο οποίος εξηγεί ότι η λειτουργικότητα προέχει. «Η δουλειά μου είναι να κάνω τους χώρους να λειτουργούν και στη συνέχεια να τους περιβάλλω με μια όμορφη αισθητική. 

Πηγή: House & Garden | Φωτογραφίες: Michael Sinclair