Για κάθε σινεφίλ πνεύμα εκεί έξω, τα movie nights φαντάζουν ως η ιδανική ιδέα για διασκέδαση και χαλάρωση. Και ειδικά όταν πρόκειται για ταινίες που η θεματολογία τους εστιάζει στο φαγητό, αυτή η στιγμή μπορεί να γίνει ακόμη πιο απολαυστική, με επιλογές γεύσεων που «διεγείρουν» τον ουρανίσκο. Εικόνες και μυρωδιές που αναδεικνύονται μέσα από αγαπημένες σκηνές επιζητούν αναπόφευκτα και το κατάλληλο wine pairing. Εμείς, λοιπόν, ετοιμάσαμε έναν οδηγό ταινιών που θα σας ταξιδέψουν γευστικά, προτείνοντάς σας και το κατάλληλο συνοδευτικό κρασί, ώστε, την επόμενη φορά που θα καθίσετε αναπαυτικά στον καναπέ σας, να μπείτε απευθείας σε ρόλο πρωταγωνιστή και στο mood της ιστορίας!
“Back to Burgundy”
Μια συγκινητική ιστορία τριών αδελφών στη Βουργουνδία, οι οποίες καλούνται ν’ ανακαλύψουν ξανά τον εαυτό τους, καθώς αναλαμβάνουν τη διαχείριση του αμπελώνα του πατέρα τους. Μέσα σ’ έναν χρόνο, πρέπει να επαναφέρουν τη μεταξύ τους σχέση, «ανθίζοντας» και ωριμάζοντας ταυτόχρονα με το κρασί που φτιάχνουν. Η αφηγηματική δύναμη του κρασιού είναι το πιο βασικό σημείο σε αυτήν την ταινία, αφού εστιάζει στη διαδικασία της παραγωγής του, στην εξέλιξη από το κλήμα στο μπουκάλι, με μια συναρπαστική και λεπτομερή ματιά. Το κρασί που θα σας κάνει κλικ είναι το Άβατον Γεροβασιλείου. Οι τρεις γηγενείς ποικιλίες -Λημνιό, Μαυροτράγανο και Μαυρούδι-, που καλλιεργούνται στο οινοποιείο της οικογένειας στην Επανομή, «παντρεύονται» για πρώτη φορά, για να δημιουργήσουν μια γευστική πρόταση που δύσκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
“Toscana”
Η αριστοκρατική Τοσκάνη είναι ένας εκπληκτικός προορισμός, με μεσαιωνικά τοπία, απέραντες κοιλάδες και λόφους, καταπράσινα πανύψηλα κυπαρίσσια και αυθεντική ομορφιά. Όταν ένας δανός βραβευμένος σεφ ταξιδεύει εκεί για να πουλήσει την επιχείρηση του πατέρα του, συναντά μια ντόπια γυναίκα που τον εμπνέει να ξανασκεφτεί τον τρόπο που προσεγγίζει τη ζωή και τον έρωτα. Η ταινία δε φείδεται παρουσίασης λεπτομερειών προετοιμασίας των πιάτων, κι αυτό είναι και το πιο μαγικό της χαρακτηριστικό - πώς η παραμικρή επιλογή στα υλικά αφήνει τη γεύση της σε κάθε μπουκιά. Το κρασί μας εδώ θα είναι το Magoutes Parcel Selection 2017 από Ξινόμαυρο του boutique Οινοποιείου Μαγκούτες της Σιάτιστας, στην περιοχή Γεράνεια. Ένα κρασί που καλλιεργείται στα 730 έως 830 μέτρα, σε απόκρημνα και δύσβατα αμπελοτόπια.
“No Reservations”
Η απολαυστική αυτή ταινία μπήκε στη ζωή μας το 2007. Ένα συγκινητικό δράμα, με πρωταγωνίστρια την Catherine Zeta-Jones στον ρόλο μιας σεφ, της Kate Armstrong, η οποία δουλεύει στην κουζίνα της με την ακρίβεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης. Η καριέρα της είναι το μόνο που πιστεύει ότι χρειάζεται, όταν η νεαρή ανιψιά της, Ζoe, θα ζήσει μαζί της για πάντα. Ωστόσο, ο έρωτας μπαίνει αναπάντεχα στη ζωή της, αλλά και στο… εστιατόριό της! Μία εκπληκτικά αναζωογονητική ιστορία, που μέσα από μια συγκινητική πλοκή καταλήγει σε κωμωδία-ρομάντζο, εξαιτίας της αγάπης. Μία ταινία γεμάτη με υπέροχες, δυνατές, οικογενειακές στιγμές, που θα σας αφήσουν μία λάμψη στα μάτια, όπως το Thema από το Κτήμα Παυλίδη, ένα blend από Syrah και Αγιωργίτικο, που αποτελεί από τα πιο ιδιαίτερα και επιτυχημένα ερυθρά κρασιά της Δράμας.
“Chef''s Table”, Netflix
Σεφ απ’ όλο τον κόσμο επαναπροσδιορίζουν την έννοια του «γκουρμέ», δημιουργώντας πρωτοποριακά πιάτα και δελεαστικά επιδόρπια. Μάλιστα, η σειρά υπήρξε υποψήφια μέχρι και για βραβείο Emmy! Σε κάθε κύκλο, η παραγωγή του Netflix μπαίνει στις ζωές και τις κουζίνες έξι διεθνώς αναγνωρισμένων σεφ. Κάθε επεισόδιο εστιάζει στην προσωπική ματιά του καθενός, τα ταλέντα και το πάθος του, δίνοντάς μας μια γεύση από τον δικό του γαστρονομικό παράδεισο. Το κρασί που επιλέγουμε εδώ είναι το «Μπλε Τρακτέρ» του Κυρ-Γιάννη από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, που, όπως σημειώνει και η ομάδα του κτήματος πάνω στην ετικέτα, είναι αφιερωμένο στον έλληνα αμπελουργό. Γιατί τα σπουδαία πράγματα δεν έγιναν ποτέ από ένα άτομο, αλλά από μια ομάδα, και όσοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον κόσμο των γεύσεων, το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.
“Love & Gelato”
Οι ιταλικές ταινίες και το ταμπεραμέντο τους ανέκαθεν είχαν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Η Lina Emerson, ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι αποφασίζει να κάνει κάτι διαφορετικό: να εκπληρώσει την τελευταία ευχή της μητέρας της και να ταξιδέψει στην Ιταλία, για να βρει τον άγνωστο πατέρα της. Με φόντο την ανυπέρβλητη ομορφιά της Ρώμης, ανακαλύπτει την αξία της πραγματικής φιλίας, τον έρωτα και τα σκαμπανεβάσματά του, αλλά και την αγάπη της για το ιταλικό παγωτό και τα «απαγορευμένα» γλυκά της μεσογειακής χώρας. Το κρασί που συνδυάζεται, όπως καταλάβατε, δε θα μπορούσε να είναι άλλο από την «Τέταρτη Διάσταση» του Οινοποιείου Κεχρή από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Sauvignon blanc. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του: ένα πολύπλοκο σώμα με κυρίαρχα τα αρώματα φρούτων, δροσερή οξύτητα και έντονη επίγευση, ακριβώς όπως ένα gelato!
“Eat, Pray, Love”
Στο ταξίδι της αναζήτησης του εαυτού της, η Julia Roberts περνά το πρώτο μέρος του τίτλου (“Eat”) κάνοντας στάση στην Ιταλία. Φανταστείτε, λοιπόν, πώς θα ήταν να τρώτε όση πίτσα και ζυμαρικά θέλει η καρδιά σας στο διάσημο L'Antica Pizzeria da Michele. Οι σκηνές θα σας γεμίσουν μυρωδιές από αφράτες ζύμες και λαχταριστές σάλτσες. Μετά την κυκλοφορία της ταινίας, πολλοί ήταν εκείνοι που μπήκαν στη θέση της διάσημης ηθοποιού και οργάνωσαν μια ανάλογη εμπειρία ζωής. Και μπορεί να συμπληρώνονται 12 χρόνια από την πρώτη προβολή της, όμως η ιστορία αυτή εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, όπως και το ροζέ της Γαίας Οινοποιητικής, με την ετικέτα “14-18h”. Αυτή η πολυδυναμική ποικιλία Αγιωργίτικου, που προτείνουμε ν’ απολαύσετε μαζί με τη συγκεκριμένη ταινία, χαρακτηρίζεται από ντελικάτα αρώματα κόκκινων φρούτων, κρατώντας μία δροσερή επίγευση στο τέλος.
“The Hundred-Foot Journey”
Η σύγκρουση δύο πολιτισμών αποτυπώνεται σε αυτήν την ταινία. Μια ινδική οικογένεια μετακομίζει σ’ ένα γραφικό χωριό της Γαλλίας, όπου ανοίγει ένα εστιατόριο. Στην απέναντι πλευρά του δρόμου, όμως, η απαιτητική Helen Mirren διαθέτει ήδη ένα κομψό γαλλικό ρεστοράν, όπου σερβίρονται πιάτα προσεγμένα, στημένα με χειρουργική ακρίβεια. Κάποια στιγμή, περνάει από την οθόνη ένα εξαιρετικό πλατό τυριών που σου «ανοίγει» την όρεξη, γι’ αυτό και το κρασί που θα συνδυαζόταν ιδανικά με την ταινία είναι το Ήδυσμα Δρυός Xi από την Τέχνη Οίνου. Ξινόμαυρο μοναδικό, όχι μόνο γιατί ο Άκης Παπαδόπουλος φτιάχνει καταπληκτικά κρασιά, αλλά επειδή παρασκευάζεται πάνω απ’ όλα με υπομονή. Άλλωστε, αυτό μας υπενθυμίζει και η συγκεκριμένη ιστορία: ότι κανένα όνειρο δεν είναι πολύ μεγάλο, αν είσαι πρόθυμος να εργαστείς για να το πετύχεις.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022