fbpixel

Search icon
Search
Rosé Wines: Μεθυστικά αρώματα από τα καλύτερα ροζέ ελληνικά κρασιά αλλά και πώς να πετύχετε το τέλειο pairing
TASTE

Rosé Wines: Μεθυστικά αρώματα από τα καλύτερα ροζέ ελληνικά κρασιά αλλά και πώς να πετύχετε το τέλειο pairing

Απολαυστικές γεύσεις που θα σας βάλουν στο απόλυτο summer mood


Οι καλοκαιρινοί μήνες επιβάλλουν απολαυστικές ημέρες και νύκτες κάτω από το φως του ήλιου, που στο δέρμα μένει η αλμύρα της θάλασσας και στα αυτιά το θρόισμα των φύλλων από το απαλό αεράκι. Καθώς οι αισθήσεις μας αυτήν την εποχή «ξυπνούν», ο ουρανίσκος μας ετοιμάζεται να υποδεχτεί αγαπημένες γεύσεις που ξετυλίγουν τα πιο μεθυστικά αρώματα. Πιστός μας σύντροφος σε όλα αυτά; Ένα ποτήρι καλό ροζέ κρασί, που συμπληρώνει μοναδικά κάθε γεύμα μας, αλλά και έξοδό μας. Είτε στην παραλία, είτε σε κάποιο κάλεσμα ή ακόμα στο καθιερωμένο στέκι μας στην πόλη, ένα rose wine glass μας βάζει στο απόλυτο summer mood. 

Εάν λοιπόν, συγκαταλέγεστε στους λάτρεις του είδους ή απλά επιθυμείτε να δοκιμάσετε νέες εκλεκτές γεύσεις, τότε ανακαλύψτε τα παρακάτω top ελληνικά ροζέ κρασιά που σας προτείνουμε, αλλά και μάθετε τα πάντα, για το πώς να τα συνοδεύσετε -με αλμυρές ή γλυκές επιλογές- αλλά και ονειρεμένες art de la table προτάσεις. 

Let's take a look! 

L' esprit du Lac, Κτήμα Kyr-Yianni

Mε ανθώδη χαρακτήρα που προέρχεται από την επιλογή ζυμών και αρώματα από λευκόσαρκο ροδάκινο, μικρά βερίκοκα και άγουρη φράουλα, το L' esprit du Lac του κτήματος Kyr-Yianni αποτελεί την top επιλογή ενός μεθυστικού καλοκαιριού κρασιού. Το στόμα ακολουθεί αρωματικά τη μύτη, ενώ πρόκειται για μια επιλογή που χαρακτηρίζεται από ελαφριά αίσθηση τανινών και ώριμη φυτικότητα (φύλλα ντομάτας, μανιτάρια). Φυσικά, είναι παρούσα και η δροσιστική οξύτητα, ενώ το μέτριο σε όγκο σώμα έχει λιπαρότητα.

Συνοδεύει εξαιρετικά πιάτα της καλοκαιρινής μεσογειακής κουζίνας, τηγανητούς μεζέδες, καθώς και ψάρια ή απολαύστε το μόνο του ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα δίπλα στο κύμα.

kiryianni.gr


Τέχνη Αλυπίας Ροζέ

Ένα από τα πιο σπουδαία ελληνικά ροζέ, αρωματικό και πολύπλοκο, το Τέχνη Αλυπίας ροζέ χαρίζει έναν έντονα φρουτώδη χαρακτήρα. Προέρχεται από την ποικιλία Syrah, και είναι ένα κρασί που απολαμβάνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, με οξύτητα που προσδίδει φρεσκάδα και διάρκεια, τονίζοντας το άρωμα στόματος και καταλήγοντας σε μία απολαυστική επίγευση από sorbet μικρών κόκκινων φρούτων.

Συνοδεύει τέλεια γαριδομακαρονάδες και ζυμαρικά με θαλασσινά, ταιριάζει εξαιρετικά με πίτσα, αλλά και καλοκαιρινά πιάτα όπως γεμιστά και φασολάκια. 

wineart.gr


Διαμαντής, Rose

Αυτό το Ξινόμαυρο από τη Σιάτιστα διαθέτει πληθωρικότητα, διάρκεια και απίθανη πολυπλοκότητα μούσμουλου, βοτάνων, αχλαδιού και αρμπαρόριζας. Το Μοσχόμαυρο Ροζέ του Κτήματος Διαμαντή αποτελει μια μοντέρνα προσέγγιση με δυνατό 
φρουτώδη χαρακτήρα που αναδεικνύει το εξαιρετικό terroir της περιοχής. Εδώ το Μοσχόμαυρο 90% και το Ξινόμαυρο 10% ενός ορεινού αμπελώνα (Δερβένι) στα 910 μ. δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Νότες λουλουδιών και κόκκινων φρούτων συνθέτουν ένα μπουκέτο φρέσκο και σπιρτόζικο. Ένα κρασί για όλες τις εποχές που συνδυάζεται με κόκκινα και λευκά κρέατα και έντονες σάλτσες.

diamantis-distillery.gr


Κτήμα Γεροβασιλείου, Ξινόμαυρο

Αυτό το άκρως γευστικό κρασί, παράγεται από την ελληνική ποικιλία Ξινόμαυρο, μια χαρισματική αλλά και απαιτητική στην καλλιέργεια ποικιλία της Μακεδονίας που εγκλιματίστηκε ιδανικά στο μικροκλίμα της Επανομής. Μετά την έκθλιψη, ο μούστος παραμένει με τα στέμφυλα για λίγες ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία και στην συνέχεια η οινοποίηση εκτυλίσσεται σε ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές στους 18°C. Το κρασί παραμένει με τις οινολάσπες του για μερικούς μήνες, κερδίζοντας σε δομή και σώμα. Έχει απαλό ροζ- σομόν χρώμα και έντονο αρωματικό χαρακτήρα με αρώματα εσπεριδοειδών (ροζ γκρέιπφρουτ), φρούτων του δάσους, κερασιού και φράουλας. Στο στόμα παρουσιάζεται πλούσιο, με πολύ καλή οξύτητα και ισορροπία αλλά και μία έντονα αρωματική επίγευση (βύσσινο-κεράσι).

Συνδυάζεται υπέροχα με αστακομακαρανόδα, γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα, ζυμαρικά με κιμά, λαδερά, καλοκαιρινές μεσογειακές και εξωτικές γεύσεις

gerovassiliou.gr


Les Iles de Sigalas, Κτήμα Σιγάλα

Με γερές βάσεις τη γνώση του κυκλαδίτικου αμπελώνα και τις σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης, η ομάδα του Κτήματος δημιούργησε το Les Iles de Sigalas Ροζέ, ένα χαρμάνι των ποικιλιών Μαυροτράγανο και Μανδηλαριά. Ανάλαφρο, δροσερό και φρουτώδες, με στοιχεία που αναδεικνύουν την νησιωτική προέλευση των ποικιλιών και με βιδωτό πώμα που διευκολύνει την κατανάλωσή τους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας στο εστιατόριο, αλλά και στο σπίτι. Προσφέρει μια κομψή και ποιοτική οινική εμπειρία με στοιχεία του τόπου και artisanal αισθητική.

Καταναλώνεται ευχάριστα μόνο του, ενώ αποτελεί και ιδανικό συνδυασμό για τα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Απολαύστε το με ελαφρά ορεκτικά, δροσερές σαλάτες, θαλασσινά πιάτα, τηγανητούς μεζέδες και ψάρια.

www.sigalas-wine.com


Mountcloud, Navitas Winery

Mountcloud, όπως τα σύννεφα που «αγκαλιάζουν» τις κορυφές του Ολύμπου, στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται ο αμπελώνας του Navitas Winery. Η ενέργεια αυτού του μοναδικού τόπου ενέπνευσε και το όνομα της νέας αυτής προσπάθειας. Η λατινική λέξη navitas σημαίνει ενέργεια, αλλά και γέννηση, ενθουσιασμός, ζήλος. Αν θέλαμε να το περιγράψουμε με δύο λέξεις αυτό το νέο single vineyard ροζέ από Grenache Rouge, θα λέγαμε κομψότητα και χαρακτήρας. Λαμπερό χρώμα, αρώματα από ρόδι, κόκκινο μήλο και πετροκέρασο στη μύτη, απολαυστικά χυμώδες στο στόμα με την οξύτητα να προσδίδει φρεσκάδα. Στο τελείωμα, υπέροχα διακριτικές νότες καραμέλας.

Το Mountcloud συστήνεται στους οινόφιλους για πρώτη φορά με την εσοδεία του 2020 που παράχθηκε σε μόλις 3900 φιάλες, ενώ η πιστοποίηση vegan που έχει, αποτυπώνει τη φιλοσοφία του νέου οινοποιείου.

navitaswinery.com


To serve with

Cheese & Cold Cuts

Τα μαλακά τυριά όπως η Μοτσαρέλα, το Γαλοτύρι, το Μανούρι, το Ανθότυρο, η Ξινομυζήθρα, η Μυζήθρα, αλλά και τα γαλλικά Brie και Camembert «ζευγαρώνουν» καλά με το ροζέ κρασί. Ενώ μια καλή επιλογή για την πιατέλα σας αποτελούν και τα ημίσκληρα τυριά, όπως τα Μετσοβόνε, Κασέρι, Φορμαέλα και το Χαλούμι. 

Όσον αφορά το πλατό αλλαντικών σας, τότε επιλέξτε να συνοδεύσετε το ροζέ κρασί σας με προσούτο, καπνιστή γαλοπούλα, αλλά και μορταδέλα με έντονη την γεύση των μπαχαρικών


Tυρί Μελίχλωρο Λήμνου,
Ergon Agora
Προσούτο,
Lidl Ελλάς
Kριτσίνια με χαρούπι,
Ergon Agora

Sweets Escape

Tα ροζέ κρασιά έχουν την ιδιότητα να ταιριάζουν μοναδικά με τα «λευκά» γλυκά. Οι προτάσεις που διαθέτουν κρέμα, αλλά και κόκκινα φρούτα ή φρούτα του δάσους συνδυάζονται υπέροχα με τη συγκεκριμένη ποικιλία κρασιών. Δοκιμάστε τα με τάρτες ή τούρτες με καλοκαιρινά φρούτα, φράουλες ή κεράσια, αλλά και τολμήστε να συνοδεύσετε τα φρούτα σας με μέλι, αλλά και μαύρη bitter σοκολάτα. 


Μέλι,
Exereton
Αποξηραμένες φράουλες,
Exereton
Mαύρη Σοκολάτα,
Exereton

To style with

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

-Είναι σημαντικό να σερβίρετε πάντα το κρασί στη σωστή θερμοκρασία. Για το ροζέ είναι περίπου 8-11 °C. Πρώτα θα πρέπει να αφαιρέσετε το καψύλλιο στο φελλό. Στη συνέχεια, με το τιρμπουσόν αφαιρέστε τον φελλό. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να συνεχίσετε να περιστρέφετε το ανοιχτήρι δεξιόστροφα και όχι την φιάλη.

-Ενώ σερβίρετε το κρασί στο ποτήρι, θυμηθείτε να το γεμίσετε μόνο στα δύο τρίτα ή και λιγότερο λόγω του ότι του καλοκαιρινούς μήνες η ποσότητα αυτή θερμαίνεται πολύ γρήγορα. Για να αποφύγετε τυχόν διαρροές, απλά στρίψτε ελαφρά το μπουκάλι και συγχρόνως ανασηκώστε το λαιμό προς τα πάνω.

- Για το ροζέ κρασί σας επιλέξτε απλά ποτήρια με πόδι, από γυαλί, ημικρύσταλλο ή κρύσταλλο και όσο πιο λεπτά γίνεται. Φροντίστε τα ποτήρια κρασιού που θα διαλέξετε να μην ανοίγουν προς τα πάνω αλλά να κλείνουν, έτσι ώστε να μη χάνονται τα αρώματα. Τα κολονάτα φίνα, ψηλά ποτήρια στολίζουν από μόνα τους το τραπέζι σας και δείχνουν αμέσως στους καλεσμένους ότι εκτιμάτε τις οινικές τους γνώσεις!


Ποτήρι κρασιού, Παρουσίαση,
parousiasi.gr
Κesper Πιατέλα, Cook-shop,
cookshop.gr
WMF Τιρμπουσόν, Παρουσίαση,
Parousiasi.gr