fbpixel

Search icon
Search
Monastic style: Πώς θα το εντάξουμε στην εσωτερική διαμόρφωση της κατοικίας μας;
INTERIORS

Monastic style: Πώς θα το εντάξουμε στην εσωτερική διαμόρφωση της κατοικίας μας;

Το next big step στην προσέγγιση του παραδοσιακού design θέτει τους δικούς του όρους στην έννοια της απλότητας


Η έννοια της απλότητας συνεχίζει να κατακτά έδαφος στους διεθνείς διακοσμητικούς κανόνες, χαρίζοντας στους χώρους των κατοικιών μια ενδιαφέρουσα και νοσταλγική αίσθηση ζεστασιάς και θερμής φιλοξενίας. Ένα βήμα μπροστά, εξέλιξη της minimal προσέγγισης, αποτελεί η φιλοσοφία του μοναστηριακού μινιμαλισμού, μια πιο βαθιά και πνευματική φιλοσοφία, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργική ησυχία και στην αισιόδοξη ατμόσφαιρα μιας κατοικίας. H βυζαντινή αισθητική, τα απαλά χρώματα της ώχρας και η κυριαρχία των φυσικών υλικών αποτελούν μερικά από τα στοιχεία -κλειδιά, τα οποία δομούν τη βάση της συγκεκριμένης κουλτούρας. Η προσθήκη σύγχρονων pieces, τα οποία, όμως, αντανακλούν ατμόσφαιρα σχετική με το γενικότερο αυτό concept, έρχονται να ολοκληρώσουν με επιτυχία το εξεζητημένο project. 

Ας δούμε μαζί τα τέσσερα έξυπνα βήματα, με την βοήθεια των οποίων θα καταφέρουμε να εντάξουμε το monastic design style στην εσωτερική διαμόρφωση της κατοικίας μας...

Preserving the traditional pieces

bjpg.webp
Photo: Chad Chenier

Κεντρική έμπνευση της συγκεκριμένης διακοσμητικής προσέγγισης αποτελούν τα τυπικά αρχιτεκτονικά στοιχεία των παραδοσιακών εκκλησιών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους θόλους, τις αψίδες, καθώς και τα μοτίβα σε σχήμα σταυρού. Εμείς μπορούμε να ενισχύσουμε την αισθητική τους ταυτότητα με τις προσθήκες pieces που παραπέμπουν στην industrial και minimal φιλοσοφία, φέρνοντάς τα, με αυτόν τον τρόπο στο σήμερα, διατηρώντας το σεβασμό προς το παρελθόν τους. 

Religiοus aspect meets the rural feel

french-former-monastery-hotel-bedroom.jpg
Image source: InteriorZine

Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο, όσον αφορά τη δημιουργία του μοναστηριακού style στην κατοικία μας είναι η αρμονική συμβίωση ανάμεσα στη θρησκευτική συμβολολογία και εκλεπτυσμένη αγροτική αίσθηση με μια μοντέρνα αισθητική προσέγγιση. Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να εμπνευστούμε από εικόνες αχυρώνων και εξοχικών κατοικιών δίπλα στη φύση, καθώς και τα φυσικά υλικά και τις γήινες αποχρώσεις που τις συνοδεύουν και να συνθέσουμε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό, το οποίο θα αποπνέει έναν religious αέρα με ένα μοντέρνο twist. 

Distressed or Dark Finishes

66269505210bef60f1890b387a7548af.jpg
Image source: @dreamywhites.blogspot.com

Η ενσωμάτωση πιο σκούρων ξύλων και ταλαιπωρημένων φινιρισμάτων είναι απαραίτητη για να δημιουργήσουμε την ιδανική ατμόσφαιρα για τη θεματική μας. Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση αποπνέει κάτι το αριστοκρατικό και vintage δίνοντας μια καλλιτεχνική ταυτότητα στο concpet που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Παλιά έπιπλα, τα οποία αντέχουν μέχρι σήμερα μπορούν να ενωθούν με τον πιο αρμονικό τρόπο με μια σύγχρονη αισθητική ματιά, συνθέτοντας ένα άκρως κομψό σκηνικό.

Keep it neutral

djpg.webp
Photo: Chad Chenier

 H διακοσμητική μας βάση ειδικά στο σημερινό concept είναι σημαντική να αποτελείται από απαλά χρώματα, όπως λευκό, κρεμ ή ιβουάρ. Είναι minimal, αλλά ταυτόχρονα προσδίδουν μια σύγχρονη πολυτέλεια. Αποτελούν μια έξυπνη επιλογή-καμουφλάζ, ειδικά στην περίπτωση ενός μικρού χώρου, καθώς χαρίζουν φως και βάθος. Αν μας ενδιαφέρουν στη συνέχεια, οι χρωματικές αντιθέσεις, καλούμαστε να προσθέσουμε μικρές εκκεντρικές διακοσμητικές πινελιές. Φυσικά από το πλάνο δεν μπορούν να λείπουν επιλογές, όπως τα χρώματα της ελιάς και το India Yellow, τα οποία δίνουν την επιθυμητή αίσθηση της ιεροτελεστίας και της ησυχίας που αναζητάμε.

Κεντρική φωτογραφία: Tom Ferguson