fbpixel

Search icon
Search
Moldee: Πήραμε μια πρώτη γεύση από την πολυαναμενόμενη γαστρονομική άφιξη της Θεσσαλονίκης
CITY VIBES

Moldee: Πήραμε μια πρώτη γεύση από την πολυαναμενόμενη γαστρονομική άφιξη της Θεσσαλονίκης

Ένας luxurious προορισμός ξεχωρίζει στο κέντρο της πόλης


Μια ισχυρή φιλική και επαγγελματική σχέση δέκα χρόνων με κεντρικό άξονα την υψηλή γαστρονομία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης. Δύο δημοφιλείς Έλληνες chefs ένωσαν τις μαγειρικές τους δυνάμεις και δημιούργησαν έναν luxurious προορισμό, κατάλληλο για μια εκλεπτυσμένη συνάντηση γευσιγνωσίας. Ο Βασίλης Μουρατίδης και ο Σοφοκλής Μαραγκουδάκης συνεχίζουν την γαστρονομική κουλτούρα του "Danai Beach Resort And Villas", στο οποίο η εμπειρία τους ως executive chefs για δεκατρία χρόνια τους έχει εξοπλίσει με πλούσιες γνωστικές αποσκευές. Στη συμβολή των οδών Μητροπολίτου Ιωσήφ και Προξένου Κορομηλά, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, το Moldee, από χθες, είναι έτοιμο και μας υποδέχεται σε έναν μοντέρνο περίτεχνο χώρο, ο οποίος διακρίνεται ιδιαίτερα για την exclusive διακοσμητική του διαμόρφωση. Το casual dining είναι ο κεντρικός πρωταγωνιστής του, ο οποίος ξεχωρίζει και στο main menu των signature cocktails του. Moldee σημαίνει καλούπι και αποτελεί την λέξη - κλειδί της έμπνευσής τους, καθώς η φιλοσοφία τους είναι custom και τα πάντα στο εσωτερικό του έχουν το δικό τους σχήμα και γραμμή. 

Το πρώτο στοιχείο που παρατηρούμε καθώς ανοίγουμε τις πόρτες του είναι το μεγάλο φωτεινό του bar. Με classy industrial επιρροές ευρωπαϊκού στιλ, έχει αποκτήσει μια φρέσκια αισθητική ταυτότητα υψηλών προδιαγραφών που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον από τα πρώτα λεπτά. Προχωρώντας στους κύριους χώρους του, το λευκό χρώμα επικρατεί και δομεί μια ξεχωριστή εικόνα που θυμίζει ένα σύγχρονο κελάρι. Ενδιαφέροντα μοτίβα και σχέδια σύγχρονων εικαστικών και γραφικών στολίζουν τους τοίχους και ολοκληρώνουν την τελική εικόνα.

Η αρχή της βασικής ιδέας

image2.jpeg

Ο Βασίλης Μουρατίδης και ο Σοφοκλής Μαραγκουδάκης μας φιλοξενούν στον χώρο, δίνοντάς μας ακόμη περισσότερες περιγραφές για το βασικό πλάνο του επιχειρηματικού αυτού βήματός τους, καθώς και όλα αυτά τα στοιχεία στο εσωτερικό του που το κάνουν μοναδικό. Μας εξηγούν ότι μέσα από την πολυετή σχέση τους, πάντα αναζητούσαν έναν δικό τους χώρο, ο οποίος θα έφερνε στην πράξη όλα αυτά που είχαν στο μυαλό τους. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ο κεντρικός τους στόχος δεν ήταν να "χτίσουν" κάτι καινούργιο στην πόλη, αλλά να δώσουν την προσωπική τους οπτική. Με τον κύριο συνεργάτη τους είχαν επικοινωνήσει την συγκεκριμένη ιδέα, ο οποίος προχώρησε στα επόμενα σημαντικά βήματα για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου περιβάλλοντος, το οποίο από την αρχή ήταν πρότυπο για τα δικά τους αισθητικά γούστα.

Μια τολμηρή γαστρονομική κουλτούρα

image1.jpeg

Μας αναλύουν τη γαστρονομική τους φιλοσοφία, την οποία έχουν εντάξει πλήρως στην κουζίνα του εστιατορίου. Κυριαρχεί μια διαφορετική προσέγγιση, στην οποία ο σκοπός είναι όταν θα εισέρχεται ένας πελάτης, τα στοιχεία που θα βλέπει στον χώρο, να τα εντοπίζει και στα πιάτα τους. Η κουζίνα έχει μεσογειακή ταυτότητα με επιρροές από διαφορετικές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Ισπανία. Το στοιχείο που είναι άρτια συνδεδεμένο με την μαγειρική τους φιλοσοφία είναι οι τολμηροί συνδυασμοί, όπως και η βαθιά γνώση τους για την πρώτη ύλη. Μπορούμε, όπως τονίζουν, να βρούμε σε κάποιες συνταγές έναν ιδιαίτερο συνδυασμό ανάμεσα στην σοκολάτα και στον ταραμά, ή το πάντρεμα της πευκοβελόνας με μύδια και καφέ. Το menu ξεκινάει με τα all time classic πιάτα που προετοιμάζουν και στο ξενοδοχείο, αλλά έχουν συμπεριλάβει και νέες αφίξεις με γεύσεις, φτιαγμένες από το μηδέν. Τα σημαντικά τους χαρακτηριστικά είναι η εποχικότητα και η σωστή χρήση των υλικών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σταθερή και επιτυχημένη τους συνεργασία με παραγωγούς της Θεσσαλονίκης όσον αφορά τα λαχανικά και το κρέας, η οποία συνεχίζεται από το resort, και όπως μας παραδέχονται είναι κάτι που επιδιώκουν, καθώς επιθυμούν να στηρίζουν ενεργά τον τόπο.

Ένα πιάτο που μας προτείνουν να γευτούμε είναι τα μύδια αχνιστά, το οποίο αποτελείται από μύδια καπνιστά σε πευκοβελόνες, μαζί με παρμεζάνα, σπαράγγια και καφέ, έντονες γευστικές αντιθέσεις που αξίζει να απολαύσουμε. Τη συγκεκριμένη συνταγή ετοίμασαν πρόσφατα στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε δοκιμασία του τηλεοπτικού μαγειρικού διαγωνισμού "Μaster Chef". Όσον αφορά την κάβα των οίνων, ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία και εμπιστεύονται για την ποιότητά τους, μικρούς Έλληνες παραγωγούς. To menu των κρασιών έχει επιμεληθεί ο Απόστολος Πλαχούρας. Έχουν διαμορφώσει τη λίστα των ποτών τους μέσα από την συνεργασία τους στα cocktails με τους συνιδιοκτήτες του "The Clumsies", Βασίλη Κυρίτση και Νίκο Μπάρκουλη και μας προτείνουν να δοκιμάσουμε οπωσδήποτε το "Strawberry Negroni".

"Αυτοί που είναι καλοί, είναι πολύ καλύτεροι από ό,τι ήταν στο παρελθόν"

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, αναφερόμαστε στην πορεία των νέων επαγγελματιών της γαστρονομίας και της εστίασης και τι συμβουλές που οι ίδιοι πάντα δίνουν. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της νέας γενιάς μαγείρων δεν διακρίνονται ιδιαίτερα για την σταθερή υπομονή τους σε σχέση με την παλιά γενιά. Όμως, τονίζουν ότι αυτοί που είναι καλοί, είναι πολύ καλύτεροι από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Χρειάζεται συνεχής επιμονή και οχταετής εκπαίδευση για να καταφέρουν να αναλάβουν την δική τους επιχείρηση και να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία. Η δική τους εμπειρία στις αρχές της ήταν απαιτητική και, όπως μας λένε, πολύωρη ειδικά σε κουζίνες του εξωτερικού, γιατί αυτή είναι η φύση της δουλειάς τους. 

Info: Μητροπολίτου Ιωσήφ 8, Instagram: @moldee_bar_restaurant