fbpixel

Search icon
Search
Mira Murati: H 35χρονη που αποτελεί αυτήν τη στιγμή το πιο ενδιαφέρον πρόσωπο στον πλανήτη
PEOPLE & MOMENTS

Mira Murati: H 35χρονη που αποτελεί αυτήν τη στιγμή το πιο ενδιαφέρον πρόσωπο στον πλανήτη

Μία γυναίκα που αποτελεί πηγή έμπνευσης και βρίσκεται πίσω από το ChatGPT


Υπάρχουν γυναίκες που θέλουν συνεχώς να εξετάζουν τα όριά τους, να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους, να εξελίσσονται. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει αναμφίβολα η Mira Murati. Πολλοί την χαρακτηρίζουν ως το «most interesting person in tech right now», πιστεύουν στις δυνατότητές της και κάνουν ιδιαίτερη μνεία στα κατορθώματά της. Στς 35 της χρόνια, έχει ήδη καταφέρει πολλά, ξεκινώντας από την Tesla, ενώ στη συνέχεια, δημιούργησε το ChatGPT και κάπως έτσι, ήρθε να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα... Συνεχίστε να διαβάζετε, για να μάθετε τα πάντα γύρω από την Mira Murati.

Μία γυναίκα-πρότυπο!

Who is who

Γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1988 στον Αυλώνα, μία περιοχή που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Αλβανίας στα σύνορα με την Ελλάδα και στα 16 της χρόνια, μετακόμισε στον Καναδά, για να ενταχθεί αρχικά στο Pearson United World College of the Pacific, ενώ το 2012 αποφοίτησε από το Dartmouth College. Πραγματοποίησε τα πρώτα της βήματα στην Goldman Sachs το 2011 ως ειδικευόμενη, ενώ για τρία χρόνια εργάστηκε στην Tesla -υπήρξε επικεφαλής του Model X- μέχρι να μπει στην οικογένεια της OpenAI το 2018, για να γίνει στη συνέχεια Chief Technology Officer της εταιρίας και να σχεδιάσει το ChatGPT.

open-ai-10-22-18-826.jpg

Τίποτα δεν ήταν εύκολο στη ζωή της. Κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία πολύ μεγάλη κι έντονη αμφισβήτηση, κυρίως από ανθρώπους του αντίθετου φύλου, που έκριναν τη δουλειά και τις ικανότητές της με εντελώς λάθος κριτήρια. Έδειξε σε όλους -όμως- πως δεν επρόκειτο για ένα εύκολο «θύμα». Ήταν αποφασισμένη να μοιραστεί τις γνώσεις και τις ιδέες της με οποιοδήποτε κόστος και τα κατάφερε. Πλέον, έχει κάνει ακόμη κι αυτούς που αμφέβαλαν γι' αυτήν να αλλάξουν γνώμη και μοιάζει για το next step, την ώρα που όλοι μιλούν για τις επαναστατικές ιδέες της. Το ενδιαφέρον της για το hot topic της τεχνητής νοημοσύνης είναι πολύ μεγάλο κι όλο αυτό το κομμάτι, μπήκε στη ζωή της το 2013, όταν ξεκίνησε η συνεργασία της με την Tesla. Ο κολοσσός αυτός, δημιουργούσε τότε τις πρώτες εκδοχές του «αυτόματου πιλότου» και μαζί, τα πρώτα robots που λειτουργούσαν με ΑΙ για τα εργοστάσιά της.

Το 2016, μπήκε στη ζωή της η Leap Motion και δημιούργησε ένα σύστημα virtual reality που επρόκειτο να αντικαταστήσει τα συμβατικά πληκτρολόγια, ενώ στόχος της ήταν να μετατρέψει την αλληλεπίδραση με τον υπολογιστή σε κάτι πολύ εύκολο κι αυθόρμητο. Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα πως θα χρειαζόταν ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα κι άφησε για λίγο στην άκρη την εικονική πραγματικότητα, για να κάνει focus στην OpenAI το 2018. Κάπως έτσι, ξεκίνησαν όλα...

Τι είναι το ChatGPT

i-2-90850342-openai-humans-behind-chatgpt-dall-e-gpt-4-1.webp

Το ChatGPT -τη δεδομένη χρονική στιγμή- αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη βιομηχανία της ανεπτυγμένης τεχνολογίας κι είναι γνωστό για τις απίστευτες δυνατότητές του, καθώς μπορεί να δώσει εξήγηση για ζητήματα κβαντομηχανικής, μέχρι οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Το GPT, τροφοδοτείται από έναν μεγάλο αριθμό δεδομένων και υπολογιστικών τεχνικών, κάνοντας προβλέψεις με σκοπό να βάλει σε μία σειρά λέξεις, ώστε να βγάζουν κάποιο συγκεκριμένο νόημα. Ουσιαστικά, τα chat bots χρησιμοποιούν έναν τεράστιο όγκο λεξιλογίου και πληροφορίας, αντιλαμβανόμενα τη σημασία της κάθε λέξης, με αποτέλεσμα να αποκτούν εγκυκλοπαιδική γνώση.

Κόντρα -ίσως- σε όσα θα πίστευε κανείς, η Mira Murati θεωρεί πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί και -κυρίως- δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη, ενώ έχει πει και δημόσια πως ορισμένα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα θα ήταν καλύτερο να μείνουν μακριά από αυτήν. «Υπάρχει μία μοναδική στιγμή στον χρόνο που έχουμε την επιλογή να επιλέξουμε πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα καθορίσει την κοινωνία. Και αυτό είναι αμφίδρομο: Η τεχνολογία καθορίζει εμάς κι εμείς εκείνη… Είναι επίσης το ζήτημα γύρω από τον κοινωνικό της αντίκτυπο, μαζί με πολλά φιλοσοφικά και ηθικά ερωτήματα που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη. Κι είναι σημαντικό να ακούσουμε διαφορετικές φωνές, φωνές φιλοσόφων, κοινωνικών επιστημόνων και ατόμων που ασχολούνται με τις ανθρωπιστικές επιστήμες», ανέφερε σε μία μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο Time. Ουσιαστικά, πιστεύει πως οι άνθρωποι είναι εκείνοι που πρέπει να διδάξουν τους υπολογιστές, ώστε να «σκέφτονται», να συμπεριφέρονται και να εκτελούν συγκεκριμένες νοητικές διαδικασίες, με την Murati να παίρνει ξεκάθαρη θέση και να μιλάει ανοικτά, με φόντο και το μέλλον. Είναι μία γυναίκα που έχει ξεκάθαρο όραμα, που έχει θέληση και αποφασιστικότητα. Μία γυναίκα που γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενό της κι έρχεται να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, για τον τομέα της τεχνολογίας...