fbpixel

Search icon
Search
Mind your food: Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή;
MAGAZINE

Mind your food: Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή;

Εστιάζει τόσο στο φαγητό που συμβάλλει στην καλή υγεία, όσο και στις συνθήκες απόλαυσής του για την τέρψη θετικών σκέψεων και συναισθημάτων


Η υγιεινή διατροφή αποτελεί μια μεγάλη θεματική «ομπρέλα», η οποία συγκεντρώνει υπό τη σκιά της διάφορα πεδία - από τη χορτοφαγία και το sustainable eating μέχρι τις διάφορες τάσεις στον τρόπο που γευόμαστε και αντιλαμβανόμαστε το φαγητό. Παρακολουθώντας γύρω μας την ανελέητη στέρηση πόρων και την εκμετάλλευση όλων των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη, επιλέγουμε να ταχθούμε υπέρ της προστασίας τόσο του ίδιου του περιβάλλοντος όσο και του είδους μας. Το μέσο; Η διατροφή μας. Πλέον, αναζητούμε ό,τι είναι καλό για την υγεία μας -σωματική και ψυχική- κι εντοπίζουμε τους τρόπους για να το πετύχουμε μέσα από μια feel-good προσέγγιση. Από την προσεκτική επιλογή των υψηλών ποιοτικά πρώτων υλών μέχρι τη σύνταξη του μενού από διακεκριμένους σεφ, αντιμετωπίζουμε κάθε νέο γαστριμαργικό ταξίδι ως έναν τρόπο για να αισθανθούμε καλύτερα με… εμάς!

00-promo-clare-smyth.jpg

Start From The Basics

Μιλώντας για την υγιεινή διατροφή, η πρώτη σκέψη των περισσότερων πηγαίνει στις καλά υπολογισμένες θερμίδες. Παρόλο που κι εκείνες είναι σημαντικές, το πρωταρχικό μας μέλημα θα πρέπει να είναι τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από ένα γεύμα. Κι αυτό, επειδή αυτά, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων, του λίπους, των βιταμινών και των μετάλλων, είναι που χρειάζεται το σώμα μας για να «ευδοκιμήσει».

Healthy Challenge

Η υγιεινή διατροφή είναι ένας σημαντικός στόχος ευεξίας για πολλούς ανθρώπους, όμως δε χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Είναι απολύτως εφικτό να «θρέψετε» το σώμα σας, επιλέγοντας τις τροφές που αγαπάτε, κάνοντας απλώς μικρές αλλαγές ή δείχνοντας προσοχή στο ποιους εμπιστεύεστε για να σας μαγειρέψουν. Εξάλλου, το φαγητό είναι για να το απολαμβάνετε, όχι για να το φοβάστε, να το μετράτε, να το ζυγίζετε και να το παρακολουθείτε. Νέοι τρόποι και μοντέρνες τάσεις στον κόσμο της διατροφής είναι εδώ για να σας το αποδείξουν.

Mindful Eating

Γνωρίζατε ότι ο διαλογισμός έχει καταφέρει να εισχωρήσει και στο κομμάτι της διατροφής; Κι όμως, όσο εύκολο είναι ν’ αναζητήσουμε την εσωτερική μας γαλήνη κατά τη διάρκεια ενός yoga session, άλλο τόσο απαραίτητο είναι να την εντοπίσουμε και στην απόλαυση ενός πιάτου φαγητού. Ένας εύκολος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να αποκτήσουμε επίγνωση των χρωμάτων που περιέχονται στη συνταγή μας. Μερικές πινελιές πράσινου, ένα «σοκ» κόκκινου και μια έκρηξη κίτρινου χρώματος κάνει πολύ πιο ενδιαφέρον ένα πιάτο, σε σύγκριση με τη μονοχρωμία και τους μπεζ τόνους. Η προσθήκη χρώματος στα γεύματά μας τέρπει τις αισθήσεις μας, μαζί με τη συνολική γαστρονομική εμπειρία. Όλες οι ενδείξεις λένε ότι τα μάτια μας εμπλέκονται στη διαδικασία και απολαμβάνουν το φαγητό όσο και το στόμα μας. Ως μπόνους, η κατανάλωση διαφορετικών σε χρώματα λαχανικών εξασφαλίζει ότι λαμβάνουμε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής μας.

this20amritsar20cafe20resembles20an20emerald20dipped20in20gold202.jpg

Eating With Your Ears

Κι όμως, η απόλαυση ενός πιάτου έχει πολλές διαστάσεις, και μία από αυτές βασίζεται και στην αίσθηση της ακοής. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ένας εγγενής δεσμός μεταξύ της μουσικής και του φαγητού, ο οποίος βρίσκεται βαθιά μέσα σε όλους μας - μια αισθητηριακή σύνδεση τόσο χημική όσο και συναισθηματική. Άρχισα να αναρωτιέμαι για πρώτη φορά για τη σχέση μεταξύ αυτού που ακούμε και αυτού που δοκιμάζουμε, κατά τη διάρκεια ενός αφιερώματος στον Anthony Bourdain στην εκπομπή της Nadine Shah στο BBC Radio 6. Ο Bourdain, με την αγάπη του για την punk σκηνή της Νέας Υόρκης, ήταν (αν και άθελά του) μια ενσάρκωση του κλισέ ότι «οι σεφ είναι οι νέοι ροκστάρ». Το φαγητό και η μουσική συνδέθηκαν άρρηκτα με τη ζωή του.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει κάτι που πρέπει να ειπωθεί για τον βαθμό στον οποίο οι ακουστικές εμπειρίες και το ηχητικό περιβάλλον που μας περιβάλλει μπορούν κυριολεκτικά να επηρεάσουν τον τρόπο που γευόμαστε. Διάφορες έρευνες έχουν αποδείξει ότι παράγοντες όπως το είδος και η ένταση της μουσικής συμβάλλουν στην αντίληψή μας για το τι τρώμε και πίνουμε και ότι διαφορετικά ηχητικά τοπία μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικές γεύσεις. «Δεν μπορώ να σας πω πόσες φορές έχω καθίσει για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο σ’ ένα εστιατόριο και σκέφτηκα: “Tους ξέφυγε τελείως η μουσική;” Για μένα, η διαφορά μεταξύ ενός καλού και ενός εξαιρετικού εστιατορίου είναι σπάνια το φαγητό, αλλά πράγματα όπως η μουσική. Με έκανε να νιώσω κάτι συγκεκριμένο; Με έκανε ευτυχισμένο;» λέει ο Alex Delany, σύμβουλος τροφίμων και ποτών και Spotify influencer. Επιπλέον, ο καθηγητής Charles Spence, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγγραφέας του βιβλίου “Gastrophysics: The New Science of Eating” εξηγεί: «Ο έντονος θόρυβος μπορεί να καταστείλει την ικανότητά μας να γευόμαστε το γλυκό και το ξινό, ενώ μερικές φορές ενισχύει την ικανότητά μας να γευόμαστε το umami». Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο αυτό που ακούμε επηρεάζει αυτό που γευόμαστε είναι σημασιολογικός, με την κλασική μουσική, για παράδειγμα, να κάνει το φαγητό και το ποτό να έχουν πιο αριστοκρατική και ακριβή γεύση, και επίσης να τείνει να μας κάνει ακόμη και να ξοδεύουμε περισσότερο.

...And What About The Drinks?

Μία νέα τάση, η οποία έχει ήδη κατακτήσει τα bar-restaurants του εξωτερικού, είναι τα zero-proof cocktails. Τα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ προσφέρουν όλα όσα χαρίζει σε γεύση ένα ποτό, χωρίς τις επιπτώσεις του αλκοόλ - κάτι που παρακινεί περισσότερους ανθρώπους να μειώσουν τις επιβλαβείς ποσότητές του. Εντούτοις, αν και το αλκοόλ δεν υπάρχει στο ποτό, η δημιουργικότητα που απαιτείται για την παρασκευή του κοκτέιλ, ωστόσο, παραμένει.

The Flavor

Ποιος λέει ότι μια μαγιονέζα χρειάζεται όλα τα παραδοσιακά συστατικά της συνταγής για να είναι νόστιμη; H mayo vegan sauce από την green line της Condito, υπόσχεται να προσθέσει την πιο νόστιμη επίγευση σε κάθε πιάτο σας. Χωρίς αυγό, γλουτένη και συντηρητικά, μπορεί να σας πείσει γι’ αυτό, αρκεί να τη δοκιμάσετε

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023