fbpixel

Search icon
Search
Μια πέτρινη βίλα στη Σαρδηνία ενσαρκώνει το μεσογειακό ονειρικό εξοχικό
INTERIORS

Μια πέτρινη βίλα στη Σαρδηνία ενσαρκώνει το μεσογειακό ονειρικό εξοχικό

Η Villa S είναι σχεδιασμένη από το Alvisi Kirimoto


Στο Porto Rotondo, ένας από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς στη Σαρδηνία, σε μια ήσυχη περιοχή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, το αρχιτεκτονικό studio Alvisi Kirimoto παρουσιάζει τη Villa S, μια ελικοειδή κατοικία με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και συγκεκριμένα στο Golfo degli Aranci. Περιτριγυρισμένη από μεσογειακούς θάμνους και φωλιασμένη στο λοφώδες τοπίο της Gallura, η βίλα εκτείνεται σε ένα επικλινές οικόπεδο δύο εκταρίων. Ένα φιλόξενο σπίτι, που προσφέρει μια απτική εμπειρία στην οποία συνδυάζονται η αρχιτεκτονική, η φύση, η παράδοση και η δεξιοτεχνία.

«Όταν πήγαμε να επισκεφτούμε τον χώρο με τον πελάτη για πρώτη φορά, εντυπωσιαστήκαμε από το φως, από την ομορφιά των γρανιτένιων ογκόλιθων που αναδεικνύονται εντυπωσιακά με το τοπίο, αντιπαραθέτοντας τη γραμμή της θάλασσας. Συναντηθήκαμε στον ανοιχτό χώρο ανάμεσα στα υπάρχοντα ερείπια, και σκεφτήκαμε ότι το έργο έπρεπε να ξεκινήσει από εκεί, από τον σχεδιασμό της πλατείας και τα φυσικά μονοπάτια που ακολουθούν τη μορφολογία του τόπου, με μικρές βεράντες που υποδέχονται το πράσινο και το υγρό στοιχείο. Τα κτίρια έχουν αποκατασταθεί, αδειάζοντάς τα κι ενσωματώνοντάς τα με το τοπίο, για να απελευθερωθεί η θέα προς τη θάλασσα. Η εξαιρετική φύση τριγύρω από το έργου προκύπτει, επίσης, από το διάλογο με ντόπιους τεχνίτες, εξειδικευμένους καλλιτέχνες που μπόρεσαν να δώσουν ζωή στον τοπικό γρανίτη, καθιστώντας τον τον πραγματικό πρωταγωνιστή του έργου», εξηγούν οι ιδρυτές του studio, Massimo Alvisi και Junko Kirimoto.

villa-s-alvisi-kirimoto-plus-partners-13.jpg


Αρχικά, το οικόπεδο είχε άφθονη βλάστηση, με κατακερματισμένα εσωτερικά μονοπάτια που οδηγούσαν σε διάφορα ασύνδετα κτίρια. Από την αρχή, το studio αντιμετώπισε τεράστιους περιορισμούς εξωραϊσμού, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας τροποποίησης του σχήματος των υπαρχόντων όγκων. Προέκυψε η ανάγκη επανεξέτασης της μεταξύ τους σχέσης, δημιουργώντας μια λογική ακολουθία ανοιχτών, κλειστών και καλυμμένων χώρων.

Από το ψηλότερο σημείο του οικοπέδου, μια κίτρινη σκάλα από γρανίτη San Giacomo τυλίγεται σε ένα είδος αρχιτεκτονικού πεζόδρομου μέχρι την κεντρική πλατεία, γύρω από την οποία συγκεντρώνονται οι όγκοι: σαν πλατεία χωριού, γίνεται χώρος συνάντησης και κοινής χρήσης. Η βίλα χωρίζεται σε τρία ξεχωριστά κτίρια σε διαφορετικά επίπεδα κι ένα υπόγειο. Έχοντας διατηρήσει τα προφίλ αναλλοίωτα, οι εσωτερικοί χώροι και η σχέση τους με το εξωτερικό ερμηνεύτηκαν εκ νέου με την προσθήκη ορισμένων σύγχρονων στοιχείων, όπως οι νέες πέργκολες και τη γυάλινη κατασκευή, που οδηγεί στο υπόγειο. 

Ο κύριος όγκος, που στεγάζει το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα, ήταν αρχικά ένας χώρος αποτελούμενος από τρία κλειστά κουτιά. Έχει επανασχεδιαστεί ως unicum, του οποίου ο δομικός ρυθμός υπαγορεύεται από τέσσερις παράλληλους τοίχους προσανατολισμένους σε κατεύθυνση Ανατολή-Δύση, εναλλάσσοντας με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που ανοίγουν νέα θέα στην πλατεία και τη βεράντα με πρόσοψη στη θάλασσα. Για να τονιστεί η συνέχεια μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού, ο γρανίτης χρησιμοποιείται επίσης στους εσωτερικούς χώρους. Η καινοτόμος τοποθέτηση των φυσικών τεμαχισμένων λίθων χωρίς αρμούς, που έχει ανατεθεί σε έμπειρους ντόπιους τεχνίτες, μεταμορφώνει τους τοίχους σε επιβλητικές κι εκλεπτυσμένες επιφάνειες. 

villa-s-alvisi-kirimoto-plus-partners-3.jpg


Σε αντίθεση με τη βαρύτητα των τοίχων, τα μεγάλα παράθυρα δίνουν δυναμισμό κι ελαφρότητα στα υψόμετρα, απολαμβάνοντας το φως των ακτίνων του ήλιου. Η χρήση του μαρμάρινου δαπέδου Orosei, τόσο εσωτερικά όσο κι εξωτερικά, λειτουργεί φανταστικά. Συνδυάζοντας την παράδοση και την τεχνολογία, οι ξύλινες οροφές τεσσάρων βημάτων έχουν μια ιδιαίτερη δομή, που σχηματίζονται από τέσσερις δοκούς Duo από ξύλο Iroko, με κεντρικούς και πλευρικούς κόμβους που συμπληρώνονται με μεταλλικό στοιχείο. Μια υποδομή σε ξύλινα πηχάκια και μια σανίδα από ξύλο Iroko βελτιώνουν την ακουστική απόδοση των εσωτερικών χώρων. Εξωτερικά, οι κεραμοσκεπές έχουν αποκατασταθεί για να διατηρηθεί η παραδοσιακή γοητεία των αρχικών κτιρίων. Σε συνέχεια με τις εσωτερικές οροφές, πέργκολες με ξύλινα πηχάκια και μεταλλική κατασκευή εκτείνονται και στις δύο κύριες πλευρές του όγκου, δημιουργώντας σκιερούς και στεγασμένους χώρους, που δημιουργούν μια διαβάθμιση μεταξύ εσωτερικού κι εξωτερικού.

Ένα περιβάλλον με μοναδική ατμόσφαιρα, που περιβάλλεται από τοίχους από σκυρόδεμα που εκτίθενται στο φως, μια λευκή ψευδοροφή που αντανακλά το φυσικό φως και ένα παρκέ δάπεδο Iroko που προσφέρει ζεστασιά. Αντιπροσωπεύει έναν πιο διαλογιστικό χώρο με στεγνές και ουσιαστικές γραμμές, στον οποίο μπορείτε να αποσυρθείτε αφού απολαύσετε την πληθωρικότητα του εξωτερικού τοπίου. Από εδώ, μπορούμε να συνεχίσουμε μέσω μιας αρχαίας ανακαινισμένης ξύλινης πόρτας στο ειδικά σχεδιασμένο κελάρι ή, διασχίζοντας μια περιστρεφόμενη γυάλινη πόρτα και ένα διάδρομο που προορίζεται για την προβολή έργων τέχνης, να φτάσουμε σε μια εξωτερική βεράντα από την οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην τελευταία σουίτα του συγκροτήματος . Το υπόγειο φιλοξενεί επίσης βοηθητικούς χώρους, διάφορες αποθήκες και το τεχνικό δωμάτιο, τον λειτουργικό πυρήνα της βίλας. Χάρη στον οικιακό αυτοματισμό τελευταίας γενιάς, η ακτινοβολούμενη θέρμανση δαπέδου, ο κλιματισμός με ενσωματωμένα fan coils και ο φωτισμός ρυθμίζονται αυτόματα για να προσφέρουν βέλτιστη άνεση σε κάθε δωμάτιο.

Από την κεντρική πλατεία, ένα ελικοειδή μονοπάτι διακλαδίζεται προς τη θάλασσα, ορίζοντας ένα σύστημα αναβαθμίδων που απηχούν τις ισόπεδες καμπύλες και τη μορφολογία του χώρου. Χώροι κοινωνικοποίησης και χαλάρωσης εναλλάσσονται, οδηγώντας στις πισίνες, η μια είναι πισίνα υπερχείλισης, ενώ η άλλη είναι εξοπλισμένη με υδρομασάζ, του οποίου ο οργανικός σχεδιασμός παραπέμπει σε λουλούδι. Οι εξωτερικοί χώροι, με τις απαλές και λεπτές γραμμές τους, προσφέρουν μια ζωντανή αντίστιξη στην πλατεία και τα κανονικά αρχιτεκτονικά κτίρια. Το αφηγηματικό νήμα του έργου είναι ο μεγάλος κήπος που περιβάλλει και αγκαλιάζει τη βίλα. Τα υπάρχοντα ανακτημένα δέντρα πλαισιώνονται από αυτοφυή μεσογειακή βλάστηση που απαιτεί λίγη συντήρηση και μειωμένη κατανάλωση νερού. 

villa-s-alvisi-kirimoto-plus-partners-29.jpg


Στα παρτέρια, φυτά που ανθίζουν σε διάφορες εποχές χρωματίζουν τον κήπο όλο το χρόνο, μαζί με μερικά δέντρα στρατηγικά τοποθετημένα, όπως η κοσμική ελιά με τους τρεις κορμούς της πάνω από την πισίνα, η συκιά μπροστά από την κύρια κρεβατοκάμαρα ή η χαρουπιά που στέκει περήφανη στην πλατεία. Το αποτέλεσμα είναι ένα ζωντανό σπίτι που αναπνέει, σαν να είναι μέρος του μεσογειακού θάμνου που το περιβάλλει. Ο Alvisi Kirimoto δημιουργεί ένα έργο που είναι πιστό στο πνεύμα του τόπου, αλλά παρόλα αυτά, εκπληκτικό: σεβόμενη το πλαίσιο, η Villa S συνομιλεί ενεργά με το τοπίο, δείχνοντας πώς δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι, αρχιτεκτονικοί και φυσικοί, μπορούν να γίνουν απόλυτα συμπληρωματικοί.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!