fbpixel

Search icon
Search
Μια πέτρινη κατοικία στη Σέριφο έχει εναρμονιστεί με το φυσικό περιβάλλον του νησιού
INTERIORS

Μια πέτρινη κατοικία στη Σέριφο έχει εναρμονιστεί με το φυσικό περιβάλλον του νησιού

Χάρη στη σχεδιαστική ματιά της Sinas Architects


Το όνομά της είναι ταυτισμένο με το ένα από τα πιο ειδυλλιακά νησιά της χώρας μας, με την άγρια φυσική ομορφιά να κατακτά τις καρδιές των επισκεπτών. Η Σέριφος διακρίνεται για την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις μαγευτικές παραλίες και την πλούσια ιστορία της. Στο σημερινό μας ταξίδι θα γνωρίσουμε μια πετρόκτιστη κατοικία, η οποία μοιάζει με μια γοητευτική προέκταση του φυσικού τοπίου, το οποίο την περιβάλλει.  Απότομες χωμάτινες και χαλικώδεις πλαγιές, ντυμένες με διάσπαρτους άγριους αγκαθωτούς θάμνους και όμορφους μεγάλους βραχώδεις σχηματισμούς πρωταγωνιστούν, έχοντας αποτελέσει κεντρικές πηγές έμπνευσης στη σχεδιαστική κατεύθυνση της Sinas Architects, η οποία επιμελήθηκε την κατασκευή της.

The philosophy behind "xerolithies" 

dji-0126.jpg

Η κεντρική κατασκευαστική γραμμή, την οποία ακολούθησε η καταρτισμένη ομάδα των αρχιτεκτόνων, επηρεάστηκε από την τοπική φιλοσοφία των ξερολιθιών, κοντών πέτρινων τοίχων αντιστήριξης, δηλαδή, οι οποίοι δημιουργήθηκαν πριν από πολύ καιρό για σκοπούς καλλιέργειας της γης. Στις κύριες όψεις του σπιτιού, παρατηρούμε τις πρωτόγνωρες αυτές πέτρινες διαδρομές να ξεκινούν χαμηλά από το έδαφος και σταδιακά να αναπτύσσουν ένα ικανοποιητικό ύψος, ώστε να υπάρχει θέαση της κατοικίας. Αν παρατηρήσουμε την κατοικία στην κάτοψή της, στην όψη του θυμίζει κύμα. Τα πλεονεκτήματα, τα οποία χαρίζουν ειδικά όσον αφορά τη λειτουργικότητα του σπιτιού είναι αρκετά, με κυρίαρχο τον σχηματισμό χώρων ανάμεσα στα πέτρινα αυτά χωρίσματα. 

The traditional way of construction 

x2a8223.jpg

Προχωρώντας στους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας, παρατηρούμε ακόμη ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο επίσης με την τοπική αισθητική κληρονομιά και αυτό είναι η κουλτούρα του κλασικού αγροτικού σπιτιού των Κυκλάδων. Στον συγκεκριμένο τύπο κατοικίας πρωταγωνιστούν υλικά, όπως η ξύλινη πέργκολα, η οποία κυριαρχεί στα περισσότερα σημεία του και αποτελείται από χοντρά, ακατέργαστα, λεία, ξύλινα δοκάρια και κολώνες με κάλυψη από μπαμπού, όλα στο φυσικό τους χρώμα. Η κατασκευή αυτή εμφανίζεται και στο εσωτερικό του σπιτιού, στην οροφή, ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής των στεγών. Το συγκεκριμένο στοιχείο χρησιμοποιήθηκε σε όλο το μήκος της κατασκευής, εσωτερικά και εξωτερικά.

The curvy morphology

x2a8479.jpg

Στους κανόνες της εσωτερικής διαμόρφωσης του σπιτιού επικρατεί ακόμη η καμπυλωτή μορφολογία, στην οποία στηρίζονται τα δοκάρια, όπως ακριβώς συμβαίνει με την κατάταξη των σπονδύλων στη σπονδυλική στήλη. Ως αποτέλεσμα, το μπαμπού πλέχτηκε με τρόπο ψαροκόκαλο, δημιουργώντας ένα μοναδικό μοτίβο με όμορφες υφές αποχρώσεων. Η αίσθηση της αρμονίας πρωταγωνιστεί χάρη στη συγκεκριμένη κατασκευή, εισάγοντάς μας στη γαλήνια αύρα του κυκλαδίτικου νησιού. Γήινες χρωματικές παλέτες και απουσία επιπρόσθετων διακοσμητικών αξεσουάρ, τα οποία έχουν τον κύριο ρόλο στους κύριους χώρους, έρχονται να ενισχύσουν το ατμοσφαιρικό σκηνικό της εσωτερικής διαρρύθμισης μυώντας κάθε επισκέπτη στη διαχρονική φιλοσοφία της Σερίφου. 

Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες υπέροχες φωτογραφίες της κατοικίας στη gallery!

Source: Arch Daily 

Photographs:Yiorgos Kordakis