fbpixel

Search icon
Search
Mia Papa: To ελληνικό sustainable lifestyle brand που υποστηρίζει την πολυτέλεια & αφήνει πράσινο αποτύπωμα στον πλανήτη
ECO GLOW

Mia Papa: To ελληνικό sustainable lifestyle brand που υποστηρίζει την πολυτέλεια & αφήνει πράσινο αποτύπωμα στον πλανήτη

Tα μεταξωτά μαντήλια της Μίας Παπαευθυμίου δημιουργούν την αίσθηση μιας wearable προσέγγισης της αρχιτεκτονικής


Για τη Μία Παπαευθυμίου, ένα απλό κομμάτι υφάσματος, ιδωμένο μέσα από το πρίσμα της αρχιτεκτονικής κι εξελιγμένο σε διάφορα μεγέθη, χρωματικούς συνδυασμούς και μοτίβα ήταν πάντα μια πανέξυπνη στιλιστική προσθήκη, εξ ου και το πρώτο της βήμα στον χώρο της μόδας συνδέθηκε με τη δημιουργία μεταξωτών μαντηλιών. Στο μυαλό της, το συγκεκριμένο item είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον κομψό δυναμισμό, την αξεπέραστη γοητεία, την αιθέρια θηλυκότητα, τη μυστηριώδη φύση μιας γυναίκας, ακόμα και με την αίσθηση του χιούμορ της. Γι' αυτό και λατρεύει να αναδεικνύει την πιο εκλεκτή εκδοχή του, που στην προκειμένη περίπτωση είναι από οργανικό μετάξι καλλιεργημένο, ακολουθώντας όλες τις ηθικές παραγωγικές διαδικασίες, στο Σουφλί Έβρου.

3-7zPTV.jpg

Η Μία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μετά από τις σπουδές Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Plymouth της Αγγλίας και έχοντας αποκτήσει το πρώτο μάστερ στον Αστικό Σχεδιασμό μετακόμισε στη Βιέννη, όπου ζει μέχρι και σήμερα με την οικογένειά της. Τον κύκλο σπουδών της ολοκλήρωσε το δεύτερο μάστερ στο τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Τεχνών. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως Αρχιτέκτονας σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και για ιδιώτες πελάτες μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου, Αυστρίας, Γερμανίας, Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το αληθινό πάθος της, όμως, για το σχεδιασμό και την τέχνη την ώθησαν να συνιδρύσει και να ασχοληθεί ως Curator και Καλλιτεχνική Διευθύντρια στον μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό "MY ARTS", προσφέροντας μια πλατφόρμα έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής και της τέχνης. 

Εμείς της ζητήσαμε να μας μιλήσει για το έργο της...

H ιστορία ξεκίνησε... πίσω στο 2018, έπειτα από μία σημαντική πρόταση να δουλέψω ως αρχιτέκτονας στην εταιρία GRAFT, μετακόμισα στο Βερολίνο. Ως κέντρο πολλών start-ups και καινοτόμων ιδεών που είναι το Βερολίνο με επηρέασε ασυναίσθητα στο να δημιουργήσω κι εγώ το δικό μου brand δεδομένου ότι πάντα ένιωθα ότι θέλω να διαθέτω το δικό μου creative studio και να συνδυάζω με τον δικό μου τρόπο τις δύο μεγάλες αγάπες μου -την αρχιτεκτονική με την τέχνη.

Μετά από ένα σοβαρό ατύχημα, που με οδήγησε σε αποχή από τη δουλειά μου για αρκετό καιρό, άρχισα να σχεδιάζω από το σπίτι και να δημιουργώ αμέτρητα χειροποίητα κολάζ, σαν εκτόνωση της κατάστασης στην οποία βρισκόμουν. Μέσα από αρκετή αναζήτηση για τους ιδανικούς συνεργάτες, τα μοτίβα των κολάζ μεταμορφώθηκαν σε μεταξωτά μαντήλια. Θεωρώ πως ήταν ένας συνδυασμός τύχης, ρίσκου και κατάλληλης χρονικής συγκυρίας, που με οδήγησαν να αφήσω τη δουλειά μου, να πάρω την απόφαση να ακολουθήσω το όνειρό μου και να δημιουργηθεί το brand Mia Papa.

4-ikmzN.jpg

Ανέκαθεν είχα μεγάλη αγάπη στα μαντήλια. Ως αρχιτέκτονας οι έξυπνες και δημιουργικές λύσεις πάντα με ελκύουν. Ένα απλό κομμάτι υφάσματος έχει πολλαπλές κι ευφάνταστες εφαρμογές. Ένα μαντήλι αναλόγως το μέγεθος, τους χρωματικούς συνδυασμούς, τα διαφορετικά μοτίβα και τους στιλιστικούς συνδυασμούς τονίζει πλευρές της προσωπικότητάς μας, προσδίδει δυναμισμό, γοητεία, θηλυκότητα, μυστήριο, κομψότητα, περιγράφει ακόμα και την αίσθηση του χιούμορ μας. Προσφέρει την απόλυτη ελευθερία και μαγεία σε εκείνη ή εκείνον που το φοράει να μεταμορφώσει το ντύσιμο και το στιλ του.

Ο σχεδιασμός των προϊόντων του brand... βασίζεται στην αποτύπωση και μεταφορά στο μετάξι μνημειωδών αρχιτεκτονημάτων και της δυναμικής γυναικείας φύσης. Αφορά τη γυναίκα εκείνη που οραματίζεται το μέλλον, παραμένοντας παράλληλα συνειδητά γειωμένη. Είναι η multitasker, τολμηρή, επαναστάτρια, πρωτοπόρος γυναίκα του σήμερα που γνωρίζει καλά ότι το σωστό accessorizing μπορεί να υπογραμμίσει κάθε εμφάνιση, καταφέρνοντας να περάσει το κατάλληλο μήνυμα. Επίσης, στον σχεδιασμό παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για εμένα οι αρμονικοί και τολμηροί χρωματικοί συνδυασμοί καθώς και η έμφαση στη λεπτομέρεια.

Τα ερεθίσματα... είναι πολλά και μπορεί να προέρχονται από βιβλία λογοτεχνικού, ιστορικού, κοινωνικού και αρχιτεκτονικού περιεχομένου, από ταινίες, συζητήσεις με φίλους και την οικογένειά μου, καθώς και μέσα από τα ταξίδια μου.

Δε θα έλεγα πως έχω κάποια εμμονή με τον σχεδιασμό. Θα μπορούσε να πει κανείς πως η ανάγκη και η επιθυμία μου να παράγω πάντα κάτι αισθητικά και λειτουργικά αρμονικό με κάνει εμμονική με την τελειότητα. Άλλα, όπως έχει πει ο Σαλβαντόρ Νταλί: “Την τελειότητα δεν την πετυχαίνει ποτέ κανείς”, οπότε αυτήν την εμμονή μου είναι κάτι που προσπαθώ να μετριάσω.

2-mMWw1.jpg

Η conscious φιλοσοφία του brand... ήταν πολύ ξεκάθαρη από την αρχή. Ως Ελληνίδα που ζει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, ήταν πολύ σημαντικό για εμένα τα προϊόντα που σχεδιάζω να παράγονται στην Ελλάδα. Το brand πρεσβεύει τη βιωσιμότητα της μόδας μέσα από τη στήριξη μικρών τοπικών παραγωγικών μονάδων στη χώρα μας, με όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις, καθώς και μέσα από την οργανική πρώτη ύλη και το χειροποίητο φινίρισμα.

Επίσης, ως θερμή υποστηρίκτρια της άποψης ότι η πραγματική πολυτέλεια ισοδυναμεί με την αειφορία και τις ηθικές παραγωγικές διαδικασίες, στοχεύω στη δημιουργία κομματιών που υπακούν στην conscious φιλοσοφία. Έτσι, τα μοτίβα και τα διακοσμητικά αναπτύγματα αφού ζωγραφιστούν στο χέρι από εμένα την ίδια περνούν στην ψηφιοποίηση και στη συνέχεια εκτυπώνονται επάνω στα μαντήλια με πιστοποιημένα οικολογικά χρώματα. Έπειτα, τη σκυτάλη παίρνουν οι τεχνίτριες του Σουφλίου που αφού πλύνουν και σιδερώσουν τα φουλάρια προσθέτουν την τελική πινελιά με ένα hand-rolled στρίφωμα.

Η συνεργασία με την COCO-MAT Αυστρίας... αφορά τη δημιουργία της “Euphoria Collection” και είναι μια ειδικά σχεδιασμένη, limited συλλογή μεταξωτών διακοσμητικών μαξιλαριών για το σπίτι. Ο μοναδικός σχεδιασμός των μαξιλαριών εμπνέεται χρωματικά από τα κυκλαδίτικα ελληνικά νησιά, αποτυπώνοντας επάνω τους την κάτοψη του πρώτου καταστήματος COCO-MAT στη Βιέννη, εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτόν έναν βιώσιμο τρόπο ζωής, μέσω βιολογικών και χειροποίητων προϊόντων στην αυστριακή πρωτεύουσα.

1-GrJwB.jpg

Η Ελλάδα... αποτελεί βασική και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για το έργο μου. Είναι κάτι που πηγάζει αβίαστα, επηρεασμένη ασυναίσθητα από τον τεράστιο πολιτισμικό πλούτο της χώρας μας και τις μνήμες που έχω από τα ταξίδια μου σε αυτή. Πολλά από τα έργα μου αποτυπώνουν κατόψεις εμβληματικών κτιρίων, όπως τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον Ναό του Παρθενώνα, που συμπεριλαμβάνονται στη συλλογή Arkhitekton. Επίσης, η συλλογή Caryatids είναι μία ωδή στις Καρυάτιδες, τις γυναίκες- σύμβολα των ιερών τόπων που ετίθεντο στην υπηρεσία ενός ανώτερου όντος, σηκώνοντας παράλληλα το βάρος σημαντικών αρχιτεκτονημάτων, οι οποίες εξελίσσονται μέσα από τα σχέδιά μου και παίρνουν τη μορφή μιας σύγχρονης γυναίκας.

To fashion design στην Ελλάδα... πιστεύω πολύ πως τα τελευταία χρόνια παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες η χώρα μας έχει να παρουσιάσει πολλές σημαντικές δουλειές και νέα εγχειρήματα στον χώρο της μόδας. Έχουμε πολύ αξιόλογες πρώτες ύλες και παραγωγικές μονάδες, καθώς και πολλούς ταλαντούχους σχεδιαστές και τεχνίτες που δεν στερούνται τίποτα σε σχέση με εκείνους του εξωτερικού.

athena-kaftan-copy.jpg

Η αρχιτεκτονική και η μόδα... έχουν και οι δύο κοινό παρονομαστή τον άνθρωπο και τη φυσική και συναισθηματική του εμπειρία, είτε μέσα σε ένα χώρο είτε μέσα σε ένα ρούχο. Επομένως, οι αλληλεπιδράσεις είναι πολλές και αναπόφευκτες, όπως η σημασία και η προσοχή στην επιλογή των κατάλληλων υλικών και χρωμάτων, η λεπτομέρεια κατασκευής και ο τρόπος ένωσης των διαφορετικών υλικών. Οι υφές και οι κλιματικές αλλαγές, μεταξύ άλλων, διαμορφώνουν πάντα το αποτέλεσμα.

Ως γνήσια τοξότης... δεν μπορώ να συμβιβαστώ με κάτι λιγότερο από αυτό που έχω βάλει ως στόχο.

What is next; Μέσα σε έναν χρόνο ίδρυσής του, το Mia Papa έχει καταφέρει να μετατραπεί σε ένα βιώσιμο lifestyle brand, εξελίσσοντας την ιδέα του αρχικού βασικού προϊόντος που είναι το μαντήλι σε seasonless wearable και livable art. Αυτήν την περίοδο εργαζόμαστε επάνω σε νέες συλλογές, δοκιμάζοντας καινούρια χρώματα και σχέδια, καθώς και σε ενδιαφέρουσες νέες συνεργασίες.

Παρά τη δημιουργία του fashion brand Mia Papa δρω και σκέφτομαι πρώτα απ’ όλα σαν αρχιτέκτονας και όχι σαν σχεδιάστρια μόδας και επομένως δεν ξέρω αν είμαι η κατάλληλη να δώσω συμβουλές σε άτομα που ενδιαφέρονται γι' αυτόν τον χώρο. Αυτό που θα μπορούσα να πω με σιγουριά σε όλους όσοι ονειρεύονται καριέρα στον τομέα που αγαπούν είναι να συνεχίσουν να κυνηγάνε τους στόχους τους με πάθος, ήθος, επιμονή και πολλή υπομονή.

Μy Favorite Things

arkhitekton-notre-dame-copy-3Qi59.jpg
  1. Building: Parthenon
  2. Museum: Royal Academy of Arts
  3. Piece of art: Fasianos Painting
  4. Fashion Designer: Elsa Schiaparelli
  5. Deco item: Mia Papa x Coco-Mat decorative pillow cases
  6. Art capital: London
  7. Design era: '50s
  8. Color: Ivory
Για το καλοκαίρι 2020, στις συλλογές μεταξωτών μαντηλιών Mia Papa έρχεται να προστεθεί μια νέα σειρά, απόλυτα συγχρονισμένη με την εποχή και την αναζήτηση της ουσιαστικής πολυτέλειας μέσα από την άνεση.

Το δημιουργικό σύμπαν της σχεδιάστριας επεκτείνεται στις ready-to-wear και capsule resort συλλογές από 4 κομμάτια που δίνουν νόημα στην έννοια των «forever pieces»: Η κρουαζέ φούστα Ariadne διακοσμημένη με την κάτοψη του αρχαίου παλατιού της Κνωσού στην Κρήτη που μαγικά μετατρέπεται σε ένα strapless φόρεμα, το co-ord τοπ της που εναλλακτικά μπορεί να φορεθεί ως μαντήλι, το αέρινο μίντι καφτάνι Iphigenia που επάνω του παίρνει ζωή η κάτοψη της Αρχαίας Ακρόπολης των Μυκηνών και τέλος το εντυπωσιακό μάξι καφτάνι Athena που αποτυπώνει με dots και γραμμικά μοτίβα την κάτοψη του Ναού του Παρθενώνα. Όλα αιθέρια, πολύτιμα από εικαστικής απόψεως, καθώς και φτιαγμένα από οργανικό μετάξι Σουφλίου -έτοιμα να χαρίσουν στις γυναίκες αυτό που έχουν ανάγκη: άνεση, easy κομψότητα, φαντασία. Με μια λέξη να τις χαρίσουν το πολυπόθητο joie de vivre!