fbpixel

Search icon
Search
Μια ολόλευκη, λουσμένη στο φως κατοικία στην Πορτογαλία που μοιάζει ιδανική για να ζει κανείς
INTERIORS

Μια ολόλευκη, λουσμένη στο φως κατοικία στην Πορτογαλία που μοιάζει ιδανική για να ζει κανείς

Το Casa Cor de Sal υπογράφει η αρχιτεκτονική ομάδα Rómulo Neto Arquitetos LDA


Το "Salt Color House" βρίσκεται μπροστά από το λεγόμενο κανάλι Mira στην Costa Nova do Prado και είναι ο τόπος καταγωγής του αρχιτέκτονα Rómulo De Almeida Neto, στην Πορτογαλία. Αυτός η περιοχή, λόγω του αλατιού στο νερό της και της γύρω βλάστησης, των χρωμάτων και των οσμών που αναδύονται, όπως λέει ο ίδιος, τον γυρίζει πίσω στο παρελθόν του, στο πατρικό του σπίτι, όπου μεγάλωσε κι έζησε πολλά χρόνια. 

Στη διάρκεια σχεδιασμού του έργου της δικής του κατοικίας, την οποία μοιράζεται με την οικογένειά του, αντιμετώπισε μια τεράστια πρόκληση του να συνδυάσει τη δημιουργικότητα ενός αρχιτέκτονα με τις απαιτήσεις ενός συγκεκριμένου χώρου και των αναγκών μιας οικογένειας - της δικής του.

casa-cor-de-sal-aveiro-romulo-neto-arquitetos-lda-17.jpg


Τα υλικά που επιλέχθηκαν για την κατασκευή περιστρέφονταν γύρω από κεραμικά, ξύλο και αλουμίνιο. Στα χρώματα κυριάρχησε το λευκό ως πρωταρχικό στοιχείο όλου του σπιτιού, κάτι που εξαπλώνεται σχεδόν σε όλες τις γωνιές του. Ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί μια οικεία σχέση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού. 

casa-cor-de-sal-aveiro-romulo-neto-arquitetos-lda-8.jpg


Για τον σκοπό αυτό, ένα εσωτερικό αίθριο σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει μια γέφυρα με τη νότια πρόσοψη της κατοικίας και να επιτύχει ένα φυσικό φως gambier για όλους τους χώρους της. Δημιουργήθηκαν όροφοι και διαφορετικά επίπεδα έτσι ώστε το υπόγειο να μην εκτίθεται σε πιθανές πλημμύρες λόγω της ανόδου του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και να υπάρχει κάθετη δυναμική μεταξύ των ορόφων. 

casa-cor-de-sal-aveiro-romulo-neto-arquitetos-lda-57.jpg


Ο κοινόχρηστος χώρος βρίσκεται στον επάνω όροφο, ένα ευρύχωρο περιβάλλον με πολύ γενναιόδωρο ύψος οροφής, αλλά και με απίθανη θέα στην πόλη. Πρόκειται για έναν χώρο υποδοχής των φίλων της οικογένειας τις γιορτινές ημέρες, που συνδέεται με τη βεράντα του τελευταίου ορόφου, το κομβικό σημείο του σπιτιού, όπου μπορεί να απολαύσει κάποιος μια πιο άμεση και καθηλωτική θέα. Στη δυτική πλευρά, τοποθετήθηκε ένας μεγάλος κατακόρυφος τοίχος με πήχεις, στην προσπάθεια να κρύψει τη συνύπαρξη με κάποια ερειπωμένα κτίρια που είχαν αυτοσχεδιάσει οι ντόπιοι της ακτής.

casa-cor-de-sal-aveiro-romulo-neto-arquitetos-lda-63.jpg

About

Με έδρα το Aveiro, στο κέντρο της Πορτογαλίας, το studio Rómulo Neto Architects λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη, οικοδομώντας τη στρατηγική του στην ικανότητα, την ποιότητα και την οικονομία. Τα έργα του είναι διαφοροποιημένα ως προς την τοποθεσία, το μέγεθος και το σχεδιαστικό στιλ. Δεσμεύεται στην καινοτομία και την αριστεία στην εξυπηρέτηση, καθώς και στη συνεχή αναζήτηση λύσεων που παράγουν αξία τόσο αισθητική όσο και λειτουργική. Η Rómulo Neto Architects ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008 και η πρόκληση ήταν να κάνει κάνουν το καλύτερο δυνατό ως ομάδα για τους πελάτες της. Σε όλη την επαγγελματική της διαδρομή, η ποιότητα των έργων και η συστηματική αναζήτηση νέων και καλύτερων διαδικασιών είναι αναμφίβολα το κλειδί για τα επίπεδα ανάπτυξης που έχει επιτύχει.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Φωτογραφίες: Ivo Tavares