fbpixel

Search icon
Search
Μια εντυπωσιακή κατοικία στην Αντίπαρο εναρμονίζεται ιδανικά με το περιβάλλον της
INTERIORS

Μια εντυπωσιακή κατοικία στην Αντίπαρο εναρμονίζεται ιδανικά με το περιβάλλον της

Με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου 4k Αrchitects


Ένα σύμπλεγμα έξι αυτόνομων ξενώνων συνθέτουν μία ιδιαίτερη καλοκαιρινή κατοικία στον Κάμπο της Αντιπάρου που είναι χωροθετημένη μακριά από τη θάλασσα, στη μέση ενός οικισμού που χαρακτηρίζεται από ήπια γεωργική δραστηριότητα. 

Σχεδιασμένη από  το αρχιτεκτονικό γραφείο 4k architects, η κατοικία βρίσκεται σε μια πλαγιά με ομαλή κλίση και δυτικό προσανατολισμό, ενώ η επιμήκης ανάπτυξή της αποτελείται από ισόγειους κτιριακούς όγκους, με ομαλές υψομετρικές διαφορές μεταξύ τους, εφόσον ακολουθούν το ήπιο ανάγλυφο του εδάφους. 

230623113242-antiparos-house-4k-architects-1-Xt6uu.jpg


Πυρήνα του σχεδιασμού του σπιτιού αποτελεί το κεντρικό κτίριο, που συγκεντρώνει τις κοινόχρηστες δραστηριότητες. Σε αυτό η καθημερινή διαβίωση επεκτείνεται από τα μεγάλα ανοίγματα του καθιστικού, της τραπεζαρίας και της κουζίνας, στον υπαίθριο χώρο της αυλής, που διαμορφώνεται στη σκιά μιας μεγάλης φυτεμένης πέργκολας. Συνδετικό στοιχείο των παραπάνω αυτόνομων κτηριακών όγκων αποτελεί ο περιβάλλοντας χώρος και η πισίνα 30 μέτρων που πρωταγωνιστεί σε αυτόν και συγκεντρώνει τους ενοίκους σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

Στο δυτικό άκρο της δημιουργείται ένας δεύτερος πόλος δραστηριοτήτων με τη χωροθέτηση ενός pool bar, στο ρηχό της τμήμα. Κεντρικό κτίριο, αυλή και πισίνα συγκεντρώνουν και μορφολογικά την διασπασμένη στο τοπίο διάταξη των ξενώνων και παρακινούν τον επισκέπτη στην υπαίθρια απόλαυση του κυκλαδίτικου καλοκαιριού.

4-osdwg.jpg


Υπάρχουν δύο ρυθμοί κίνησης στο σύμπλεγμα των εσωτερικών και υπαίθριων χώρων. Ο πρώτος αφορά στην χαλαρή κίνηση των ενοίκων και την αδιαμεσολάβητη σχέση τους με τη θέα, στην κύρια όψη του συμπλέγματος. Ο δεύτερος, λειτουργεί κατά μήκος της πίσω πλευράς, με μία γραμμική διαδρομή με ράμπες, από την οποία εξυπηρετούνται όλες οι βοηθητικές λειτουργίες της κατοικίας, με άμεση πρόσβαση από τους δύο χώρους στάθμευσης. Για την σύνθεση του έργου, χρησιμοποιήθηκε το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, καθώς οι δύο από τους ξενώνες είχαν σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα το 2014.

Στη νεότερη κατασκευή εφαρμόστηκαν οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής με βορινούς τοίχους για την προστασία από τους ανέμους, κατάλληλα ανοίγματα στους ξενώνες ώστε να επιτυγχάνεται ο δροσισμός τους με φυσικό αερισμό, πέργκολες στην δυτική πρόσοψη του συγκροτήματος και διαμόρφωση αυλών στην πίσω όψη των ξενώνων, για προστασία από τον ζεστό δυτικό ήλιο του καλοκαιριού, χωρίς να στερούνται την θέα, χάρη στα διαμπερή ανοίγματα. Σημαντικό ρόλο στις διαμορφώσεις του περιβάλλοντα χώρου έπαιξε, πέρα από την τοπογραφία, η υπάρχουσα αλλά και η νέα βλάστηση. Υφιστάμενα σχίνα και αυτοφυή φυτά εντάχθηκαν στο σχεδιασμό, ενώ στους νέους χώρους φύτευσης χρησιμοποιήθηκαν ενδημικά είδη για την αρμονική ενσωμάτωση στο τοπίο.

230623113248-antiparos-house-4k-architects-Ju60v.jpg


Τα στοιχεία που συνθέτουν τη φυσιογνωμία του κυκλαδίτικου τοπίου, οι άνυδρες πλαγιές, οι ξερολιθιές, οι αέρηδες, ο δυνατός ήλιος του καλοκαιριού ενσωματώθηκαν στη σύνθεση αυτής της κατοικίας και στον τρόπο που φανταζόμαστε τη ζωή μέσα και γύρω από αυτήν.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!

Photography: Mariana Bisti