fbpixel

Search icon
Search
Μια εντυπωσιακή κατοικία στην Πλάκα της Αθήνας αναβιώνει με σύγχρονη αισθητική
DESIGN

Μια εντυπωσιακή κατοικία στην Πλάκα της Αθήνας αναβιώνει με σύγχρονη αισθητική

Με τη συνεργασία των Flux Office και Kyriaki Mavrogeorgi Architects


Το FLUX office σε συνεργασία με την Κyriaki Μavrogeorgi Αrchitects ανακαίνισε ένα διαμέρισμα σε διατηρητέο ​​κτίριο που βρίσκεται στην ιστορική γειτονιά της Πλάκας στην Αθήνα. H κοινή τους προσέγγιση ήταν σαν ένα κενό «κέλυφος» που είχε ανάγκη να επανασχεδιαστεί ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των νέων κατοίκων του, διατηρώντας την παλιά του δομή και εισάγοντας παράλληλα νέα στοιχεία.

Η εργασία εντός των ορίων της υπάρχουσας κατασκευής σήμαινε ότι έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί των πέτρινων τοίχων και του ξύλινου δαπέδου, ενώ ταυτόχρονα η μελετητική ομάδα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ξύλινη οροφή, το μεγάλο ύψος του χώρου και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της προγενέστερης κατασκευής.

flux-office-house-gla-11-1750.jpg

Εξωτερικά, ο χώρος χαγιάτι σε σχήμα "L", με θέα στην εσωτερική αυλή, επαναφέρθηκε σαν κύριο στοιχείο της κατοικίας, όντας αντιπροσωπευτικός του διακριτικού χαρακτήρα του αρχικού κτιρίου και της αρχιτεκτονικής εποχής στην οποία ανήκει. 

Στο εσωτερικό, το διαμέρισμα είναι οργανωμένο ως ανοιχτός χώρος, διαιρούμενος μόνο από τους στιβαρούς υπάρχοντες τοίχους, οι οποίοι διακόπτονται πλέον από μεγάλα ανοίγματα. Αυτά τα ανοίγματα επιτρέπουν στο φως να κινείται ελεύθερα σε όλο το διαμέρισμα, δημιουργώντας μια ενοποιητική αίσθηση ρευστότητας. 

flux-office-04-1536x1023.jpg

Το διαμέρισμα είναι οργανωμένο σε δύο επίπεδα - το πρώτο, εκμεταλλευόμενο την εκτεθειμένη ξύλινη οροφή, έχει διπλό ύψος και στεγάζει το ανοιχτό σαλόνι, την κουζίνα και το μπάνιο. Τα ντουλάπια της κουζίνας, επενδεδυμένα με βαφή μαυροπίνακα, λειτουργούν ως ένα μεγάλο «σημειωματάριο», δίνοντας μια επιπλέον αίσθηση παιχνιδιού στο σχεδιασμό.

Το δεύτερο επίπεδο είναι ο ημιώροφος, χωρισμένος ανάμεσα σε μια πλατφόρμα πάνω από την κουζίνα με θέα στο σαλόνι και το ανοιχτό υπνοδωμάτιο, με ένα μεγάλο παράθυρο με θέα στην Ακρόπολη. Αυτοί οι δύο χώροι συνδέονται με ένα στενό μονοπάτι που διαπερνά τους δύο κύριους όγκους της πέτρινης κατασκευής. Η σύνδεση αυτών των δύο επιπέδων του διαμερίσματος είναι μια βιβλιοθήκη διπλού ύψους, με ενσωματωμένη σκάλα και επεκτείνεται από το σαλόνι στο υπνοδωμάτιο, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον ενοποιητικό στοιχείο.

flux-office-house-gla-7b-1750.jpg

Αυτή η βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργεί ως «γέφυρα» μεταξύ των δύο επιπέδων, ήταν μια από τις κύριες βασικές έννοιες του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, θέτοντας τον τόνο για τη σύνθεση στο σύνολό της.

About 

Το FLUX office ιδρύθηκε το 2007 από την Εύα Μανιδάκη και τον Θανάση Δεμίρη ως σχεδιαστική συνεργασία που εξερευνά τα όρια μεταξύ αρχιτεκτονικής, τέχνης και σκηνογραφίας μέσω πρακτικής και έρευνας. Οι διάφοροι κλάδοι λειτουργούν ως επικοινωνιακές πλατφόρμες που επιτρέπουν τη διασταύρωση των πληροφοριών και τη θόλωση των ορίων τους.

Η Κυριακή Μαυρογεώργη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθηνάς. Έργα της ως εικαστικός έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και την Αυστρία. Το αρχιτεκτονικό studio Κyriaki Μavrogeorgi Αrchitects μελετά και κατασκευάζει έργα σε ιδιωτικό και δημόσιο περιβάλλον και
ειδικεύεται στον σχεδιασμό κατοικιών.

Ανατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες!

Φωτογραφίες: Ναταλία Τσουκαλά