fbpixel

Search icon
Search
Πώς μια κατοικία στην αγγλική εξοχή απέκτησε νέα ζωή από παλιά υλικά
INTERIORS

Πώς μια κατοικία στην αγγλική εξοχή απέκτησε νέα ζωή από παλιά υλικά

Το υπέροχο σπίτι του Lee Thornley


H ιδέα της επαναχρησιμοποίησης ήταν πρωταρχικής σημασίας σε κάθε απόφαση που έλαβε ο Lee Thornley, ο ιδρυτής της Bert & May, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στα χειροποίητα πλακάκια, όταν αποκατέστησε το γεωργιανό εξοχικό σπίτι της οικογένειάς του στη βορειοανατολική Αγγλία. Το ακίνητο βρίσκεται ακριβώς πάνω στον ποταμό Ouse, σε ένα χωριό στο York, με θέα στην ύπαιθρο. Βρίσκεται σε ένα διατηρητέο χωριό στο York, ένα μέρος όπου η διατήρηση ισούται με τη συντήρηση. «Παρά το γεγονός ότι ήταν πάνω από 3.000 τετραγωνικά μέτρα, ένιωθα ότι ήταν σκοτεινό», λέει ο Thornley. Ο στόχος τους ήταν να το μετατρέψουν σε μια μονοκατοικία που θα εξυπηρετούσε την τετραμελή οικογένειά τους -και δύο σκύλους- και θα σεβόταν το φυσικό περιβάλλον που το περιβάλλει.

Take a tour!
beth-davis-bert-and-may-lee-thornley-house-shoot-march-2023-14-65d4fd4c3e14f.jpg


Eνώ το εξωτερικό έπρεπε να διατηρήσει την ιστορική του ελκυστικότητα, το εσωτερικό χρειαζόταν πολλή δουλειά για να επανασχεδιαστεί. Πολλά από τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά του ήταν κρυμμένα κι έπρεπε πάλι να τα φέρουμε στο επίκεντρο. Τούτου λεχθέντος, σε αυτήν την περίπτωση, οι χώροι έγιναν πιο λειτουργικοί και προστέθηκαν τέσσερα υπνοδωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο κι ένα επιπλέον μπάνιο. 

«Νομίζω ότι όλοι μας οφείλουμε να σταματήσουμε να αγοράζουμε πράγματα που δε χρειαζόμαστε», σημειώνει ο Thornley. Σε κάθε σημείο του ανακαινισμένου σπιτιού είναι ολοκάθαρη η προσπάθεια που κατέλαβαν. Ανακυκλωμένα πλακάκια κι επιφάνειες από ξύλο, διασωθέντα δοκάρια και vintage έπιπλα από το 1st Dibs και το Vinterior, δύο τζάκια που ανακαλύφθηκαν κρυμμένα πίσω από τοίχους - είναι μερικά από τα στοιχεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας.

beth-davis-bert-and-may-lee-thornley-house-shoot-march-2023-16-65d4fd4c6d19f.jpg


Το σπίτι έχει επτά τζάκια, με πέντε που λειτουργούν. «Θεέ μου, χρειάζομαι ένα άτομο πλήρους απασχόλησης που να βάζει ξύλα στη φωτιά», λέει αστειευόμενος ο Thornley. Όπου η επαναχρησιμοποίηση δεν αποτελούσε επιλογή, συνεργάστηκαν με μάρκες γνωστές για τη δημιουργία προϊόντων που αξίζουν την προσοχή μας. Εκτός από τη χρήση των χειροποίητων πλακιδίων της Bert & May, συνεργάστηκαν με την Devol για τον σχεδιασμό της κουζίνας και με τον Samuel Heath για τα εξαρτήματα. Ολόκληρο το σπίτι είναι τελικά μια απόδειξη ότι τιμάται το παρελθόν και ότι μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια κατοικία που να μοιάζει με καταφύγιο», συμπληρώνει ο ιδιοκτήτης.

Αντί να συνεργαστεί με έναν σχεδιαστή για να σχεδιάσει κατά παραγγελία μια πλήρη κουζίνα, ο Thornley αναζήτησε την τεχνογνωσία και την εξαιρετική δεξιοτεχνία της Devol. Προτίμησε την κουζίνα Haberdasher Kitchen, μια συλλογή από άβαφα σπονδυλωτά δρύινα ντουλάπια εμπνευσμένα από αγγλικούς εσωτερικούς χώρους του μεσαίου αιώνα. Το αποτέλεσμα ισορροπεί μοναδικά ανάμεσα στο σήμερα και το χθες.

Φυσικά, κατέχοντας την Bert & May, ο Thornley είχε πρόσβαση σε όμορφα πλακάκια, τα οποία εμφανίζονται άφθονα στην κουζίνα και σε όλο το σπίτι σε δάπεδα, τοίχους και προσόψεις τζακιών. Ενώ το μάρμαρο Carrara ήταν το υλικό επιλογής για τους πάγκους και τον νεροχύτη. Όσο για τα χρώματα, είναι όλα γήινα και υπέροχα συνδυασμένα μεταξύ τους, δίνοντας την αίσθηση της αρμονίας και τη διακριτικής πολυτέλειας.

beth-davis-bert-and-may-lee-thornley-house-shoot-march-2023-25-65d4fd4debb25.jpg
Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: Beth Davis, House Beautiful