fbpixel

Search icon
Search
Μια έκθεση για τον εμβληματικό street artist Banksy έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
ARTS & CULTURE

Μια έκθεση για τον εμβληματικό street artist Banksy έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ένας από τους πιο σπουδαίους καλλιτέχνες του αιώνα θα φιλοξενηθεί στην Τεχνόπολη στην Αθήνα


Από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 26 Μαρτίου όλα τα έργα του διασημότερου Street Artist του 21ου αιώνα, θα ζωντανέψουν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 21ου αιώνα, και σίγουρα αυτός που ανέδειξε την τέχνη του δρόμου, το γκράφιτι, σε μια μορφή εικαστικών με τρομερή δύναμη, ικανή να στείλει το πιο ηχηρό μήνυμα με τον πιο απλό τρόπο. 

Θεωρείται η πλέον προκλητική περσόνα της σύγχρονης εποχής, αφού μπορεί και θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του, σε μία εποχή των celebrities, που όλα έχουν ονοματεπώνυμο και όλοι αναζητούν την υπεροπροβολή, ανεξάρτητα από τον τομέα που δραστηριοποιούνται. Έχει ζωγραφίσει τοίχους από την Παλαιστίνη έως την Νέα Ορλεάνη, πολλά έργα κοσμούν σπουδαία μουσεία του κόσμου, ενώ πολλά από αυτά συναντά κανείς και στους δρόμους του Λονδίνου, εκεί όπου ξεκίνησε να πλάθει τον μύθο του.

opumo-banksy-banner.jpg
Barbican Center, London

Θεωρείται πραγματική ιδιοφυΐα, αληθινός ακτιβιστής με πραγματικό σκοπό, «βάνδαλος» και σφοδρός πολέμιος του καπιταλισμού και του υπερ-καταναλωτισμού, μα πάνω από όλα γνήσιος street artist. Όλα τα έργα του κρύβουν ένα μήνυμα βαθιά πολιτικό και κοινωνικό, με τον ίδιος, χωρίς δισταγμούς, να προβάλει κάθε φορά την ωμή αλήθεια. Πολλές φορές, μάλιστα, το γεγονός αυτό ενοχλεί, χωρίς φυσικά εκείνος πτοείται ποτέ. Ευτυχώς.

Από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη δημιουργία του σε τοίχο της βρετανικής πρωτεύουσας, τράβηξε τα βλέμματα όλων επάνω του και, όπως ήταν αναμενόμενο, όλοι ψάχνουν να μάθουν την ταυτότητα αυτού του μοναδικού καλλιτέχνη, από δημοσιογράφους μέχρι και κριτικούς τέχνης. Πλέον θεωρείται ένας από τους πιο ενδιαφέροντες εκπροσώπους της pop art κουλτούρας, ενώ πολλού φτάνουν σε σημείο να τον συγκρίνουν ακόμα και με τον Andy Warhol -και όχι άδικα.

banksy-bethlehem.jpg
Τείχος Παλαιστίνης

Mysterious identity

Το μυστήριο γύρω από την ταυτότητα του Banksy παραμένει και για πολλούς είναι αυτό που διατηρεί τη μοναδικότητα του ανέπαφη και τον κάνει one-of-a-kind. Σε όλα του τα έργα θίγει τα κακώς κείμενα του δυτικού καπιταλιστικού κόσμου, που επιτάσσει υπερκατανάλωση αγαθών, παρακολούθηση επί 24ώρου βάσεως ανθρώπων και κινήσεων στα social media, υπέρ-αστυνόμευση και άσκοπη χρήση βίας. Είναι ο καλλιτέχνης που δε φοβήθηκε να δημιουργήσει ακόμη και πάνω στον τοίχο της Παλαιστίνης ίσως κάποια από τα διασημότερα έργα του...

banksy-e1539361384294.jpg

Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως τα αριστουργήματά του πωλούνται –χωρίς να συμφωνεί ο ίδιος– αρκετά εκατομμύρια. Ο ίδιος δεν δίστασε να καταστρέψει με ειδικό μηχανισμό το ίδιο του έργο «Το κορίτσι με το μπαλόνι» τη στιγμή που είχε πωληθεί σε δημοπρασία του γνωστού οίκου Sotheby’s. Το γεγονός αυτό σόκαρε όχι μόνο τους αγοραστές του, που θέλησαν να δώσουν πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους. Κανένας εργαζόμενος από τον διάσημο οίκο δημοπρασιών δεν κατάλαβε τι μηχανισμό χρησιμοποίησε ο ίδιος, και μάλιστα από απόσταση και χωρίς να τον καταλάβει κανείς, ενώ πολλοί θεώρησαν ότι μπορεί να βρισκόταν μέσα στο δωμάτιο εκείνη την ίδια στιγμή!  

banksy-calais-cr-getty.jpg
Γαλλική Πρεσβεία, Λονδίνο

Έχει απασχολήσει πολύ με κάθε του κίνηση και γι' αυτό, όλοι εμείς οι πιστοί fans, περιμένουμε με ανυπομονησία να απολαύσουμε τη μοναδική αυτή έκθεση. Η People Entertainment Group τη διοργανώνει με τέτοιον τρόπο, ώστε τα έργα και τα μηνύματα του Banksy να «ζωντανέψουν» γύρω μας, καθώς οι τοίχοι της θα ντύνονται με τα κορυφαία δείγματα της street art της εποχής, σ' ένα urban περιβάλλον με διαδραστικά στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα κέρδη της έκθεσης θα διατεθούν για την ενίσχυση της Διεθνούς Αμνηστίας.

he-world-of-banksy-poster-tex.jpg

Info: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Διάρκεια 27/2/19-26/3/19. Δευτέρα-Παρασκευή 13:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-21:00