fbpixel

Search icon
Search
Mental blocks: Πώς θα ξεπεράσετε άμεσα ένα συναισθηματικό αδιέξοδο
WELLNESS

Mental blocks: Πώς θα ξεπεράσετε άμεσα ένα συναισθηματικό αδιέξοδο

Γίνετε κυρίαρχοι σε όλα όσα σας ορίζουν


Εάν δεν έχετε νιώσει ποτέ πως βιώνετε κάποιο mental block, τότε ανήκετε σε μια τυχερή μειοψηφία. Από την άλλη, είτε αισθάνεστε κολλημένοι σε μια καριέρα, είτε νιώθετε το ανεκπλήρωτο μέσα από σχέσεις, είτε έχετε μια δυσαρέσκεια για την καθημερινότητά σας, τότε σίγουρα ψάχνετε μια λύση. Το να αισθάνεστε παγιδευμένοι σε ένα ψυχικό block είναι εξαιρετικά απογοητευτικό και μπορεί να επηρεάσει κάθε τομέα της ζωή σας. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι παράγοντες που μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε αποκλεισμένοι στη σκέψη σας, από την υπερανάλυση όλων όσων κάνετε μέχρι την υπερφόρτωση ευθυνών στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Έτσι, όταν βρίσκεστε σε ένα τέτοιου τύπου block η ουσιαστική κατανόηση του πως θα το ξεπεράσετε μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή. Μαθαίνοντας να παίρνετε τον έλεγχο του μυαλού και των συναισθημάτων σας, ενδυναμώνετε τον εαυτό σας να δημιουργείτε μια δυναμική που θα σας φτάσει εκεί που ζητάτε.

woman-face-makeup.jpg

Τι είναι το mental block

H απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από το ποιον ρωτάτε. Ο όρος «ψυχικό μπλοκ»  περιλαμβάνει μια σειρά από εμπειρίες που σχετίζονται με το αίσθημα παρεμπόδισης στη σκέψη κάποιου. Ανάλογα με το ποιον ρωτάτε, μπορεί να ακούσετε όρους όπως «ψυχική κόπωση» να χρησιμοποιούνται αντ' αυτού. Το λεξικό του Merriam Webster οριοθετεί σχετικούς όρους όπως «ομίχλη εγκεφάλου», «μπλοκ του συγγραφέα» και «μπλόκο σκανδάλου» για να περιγράψει διάφορες καταστάσεις μειωμένης νοητικής ικανότητας. Όλα τα νοητικά μπλοκ παρουσιάζουν το ίδιο αίνιγμα: αδυναμία συγκέντρωσης, σκέψης ή καθαρής λογικής, με αποτέλεσμα την έλλειψη ορμής. Το Forbes αναφέρει ότι η ανεξέλεγκτη πνευματική κόπωση μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη σωματική σας υγεία. Εάν δεν μάθετε πώς να ξεπερνάτε ένα νοητικό μπλοκ, μπορεί πραγματικά να εκτροχιάσει την παραγωγικότητά σας και να απομακρύνει την αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή.

Τι τα προκαλεί

Ανεξάρτητα από το πώς τα αποκαλείτε, όλα τα εμπόδια του μυαλού προκαλούνται τελικά από το ίδιο πράγμα, τις περιοριστικές πεποιθήσεις. Ακολουθούν μερικοί συνηθισμένοι τύποι:

woman.jpg

Ανάγκη βεβαιότητας: Η βεβαιότητα είναι μία βασική ανάγκη που όταν βρίσκεται σε φυσιολογικό βαθμό είναι απαραίτητη για τη ζωή. Παρόλα αυτά πολλοί άνθρωποι αφήνουν τη βεβαιότητα να κυβερνά τη ζωή τους, και έτσι καταλήγουν σε αυτά τα blocks.

Τελειομανία: Εάν πιστεύετε ότι ό,τι κάνετε πρέπει να είναι τέλειο, είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα των ψυχικών μπλοκ. Κολλάτε σε ένα μοτίβο τελειότητας όπου τίποτα δεν είναι ποτέ αρκετά καλό και επομένως τίποτα δεν γίνεται ποτέ ολοκληρωμένα.

Αμφιβολίες: Η βαθιά πίστη στον εαυτό σας είναι ο μόνος προγνωστικός παράγοντας επιτυχίας. Αυτό συμβαίνει γιατί γινόμαστε αυτό που πιστεύουμε ότι είμαστε. Εάν πιστεύετε ότι δεν είστε αρκετά ικανοί, δεν είστε αρκετά έξυπνοι, δεν αξίζετε την επιτυχία ή έχετε οποιεσδήποτε άλλες αρνητικές πεποιθήσεις, αυτό γίνεται η πραγματικότητά σας. 

1. Προσδιορίστε το mental block

Για να τα ξεπεράσετε, πρέπει να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα νοητικά εμπόδια και τις περιοριστικές πεποιθήσεις που τα κρύβουν. Ο εντοπισμός της βασικής αιτίας του mental block σας και η ανοικοδόμηση της αυτοπεποίθησής σας είναι το πρώτο βήμα για να γίνετε και πάλι παραγωγικοί.

2. Πάρτε τον έλεγχο

Η κατανόηση του πώς να ξεπεράσετε ένα διανοητικό μπλοκ μοιάζει πολύ με το να καταφέρετε να διασχίσετε ένα ολόκληρο βουνό. Γιατί όλα γυρίζουν στα μέρη του μυαλού και του σώματος όπου τα συναισθήματα μοιάζουν να "ακινητοποιούνται". Για να ανακτήσετε την ορμή σας, εναρμονίστε το μυαλό και το σώμα σας. Συχνά λίγη δραστηριότητα είναι το μόνο που χρειάζεται για να ξεπεράσετε ένα νοητικό μπλοκ. Η κατάσταση σας είναι τελικά το πλαίσιο από το οποίο λειτουργείτε στη ζωή, γι' αυτό χρησιμοποιήστε την προς όφελος σας ώστε να ξεμπλοκάρετε τη σκέψη σας.

woman-summer-style-dress.jpg

3. Επικεντρωθείτε στο παρόν

Εάν αντιμετωπίζετε ένα mental block, το πιθανότερο είναι ότι κάτι σας ενοχλεί από το παρελθόν. Πολλές φορές μπορεί να είναι μια ανησυχία για το μέλλον που σας κάνει να ανησυχείτε και να μπλοκάρετε τη σκέψη σας. Για να κερδίσετε αυτή τη "μάχη" αφιερώστε λίγα λεπτά για να καθίσετε και να σκεφτείτε την παρούσα στιγμή. Εστιάστε στην αναπνοή σας μέχρι να ηρεμήσει το μυαλό σας. Από αυτή την ειρηνική κατάσταση, μπορείτε να σκεφτείτε πιο καθαρά και να βρείτε προληπτικές στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων.

4. Αναγνωρίστε τα σημάδια ανάπτυξης

Καθώς εργάζεστε για να μάθετε πώς να ξεπερνάτε τα ψυχικά εμπόδια, σας βοηθά να αναγνωρίσετε τα σημάδια μιας σημαντικής ανακάλυψης. Όσο απίθανο κι αν ακούγεται, όσο πιο απογοητευμένοι νιώθετε, τόσο πιο κοντά είναι η ανακάλυψη σας. Συνειδητοποιήστε ότι αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και εξελίσσονται για να ξεπερνούν τα εμπόδια στη ζωή τους. Αυτά τα συναισθήματα σηματοδοτούν την πρόοδο σας που πραγματικά μπορεί να κρύβεται στην άλλη γωνία.

sleep-woman-bed.jpg

5. Προγραμματίστε ξανά τον εγκέφαλο σας

Για να κάνετε το πρώτο βήμα για να κατανοήσετε πώς θα ξεπεράσετε ένα νοητικό μπλοκ, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αποφασίσετε να επαναπρογραμματίσετε το μυαλό σας. Με αυτήν την απόφαση, έχετε την εστίαση που χρειάζεστε για να αναπτύξετε μια αίσθηση ενσυνειδητότητας. Γράψε ακριβώς τι σκέφτεστε και τι νιώθετε. Όταν εμφανίζονται οι πεποιθήσεις σας, εξασκηθείτε στην αντικατάσταση τους με πεποιθήσεις ενδυνάμωσης. Οραματιστείτε πού θέλετε να πάτε και περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας βοηθούν.