fbpixel

Search icon
Search
Αλλαγή καριέρας: Γνωρίζετε γιατί μερικοί το θεωρούν ταμπού;
LIFE & CAREER

Αλλαγή καριέρας: Γνωρίζετε γιατί μερικοί το θεωρούν ταμπού;

Όσο παρακινδυνευμένο κι αν ακούγεται, τα επιστημονικά στοιχεία θα σας «ανοίξουν» τα μάτια


Η δουλειά είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητας μας, κάτι το οποίο σημαίνει πως χρειάζεται να υπηρετούμε τη θέση που έχουμε κατακτήσει με πάθος, τόλμη και αγάπη για το αντικείμενο μας. Παρόλα αυτά, όπως έχει αποδειχθεί η καραντίνα μας έβαλε σε σκέψεις, κάνοντας μας, σε αρκετές περιπτώσεις, να ανακαλύψουμε ανεξερεύνητες πλευρές του εαυτού μας, αλλά και κρυμμένα «θέλω» μας, τα οποία βγήκαν στην επιφάνεια. Τι γίνεται, λοιπόν, αν έχουμε συνειδητοποιήσει πως η εργασία δεν μας κάνει να αισθανόμαστε πληρότητα, αλλά μας καταπιέζει και μας αγχώνει; Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, χαλαρώστε, καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας και διαβάστε τις παρακάτω γραμμές.

Ο covid-19 έφερε τα «πάνω - κάτω» στη ζωή μας από όλες τις απόψεις. Έτσι, πολλοί εργαζόμενοι, συγκεκριμένα το 80%, αισθάνονται άκρως δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι από την καριέρα που έχουν «διαγράψει» έως τώρα. Αυτά τα συναισθήματα, βέβαια, μπορούν να «μεταφραστούν» ως καταπίεση, στασιμότητα και μη αξιοποίηση των ταλέντων και των ικανοτήτων τους.

dj4uefvu0ae6tc0.jpg

Παρόλα αυτά τα δυο βασικότερα κριτήρια και κίνητρα αλλαγής καριέρας είναι η λήψη υψηλότερου μηνιαίου μισθού για το 49% και η διατήρηση ισορροπίας σε όλους τους τομείς της ζωής τους για το 41%. Όσον αφορά το δεύτερο, όπως έχει εξεταστεί από τους επιστήμονες, η πανδημία μας έκανε να περάσουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι μαζί με τα οικογενειακά μας πρόσωπα, δίνοντας μας την ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να αρχίσουμε, να έχουμε περισσότερα ενδιαφέροντα από εδώ και στο εξής. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η πλειονότητα των εργαζομένων επιζητεί περισσότερο ελεύθερο χρόνο στην καθημερινή ζωή.

«Αναθεωρώντας τις επιθυμίες και τις δυνατότητές τους, οι άνθρωποι θα δημιουργήσουν μια νέα εργασιακή πραγματικότητα. Είτε αλλάξουν δουλειά, είτε παραμείνουν στους τρέχοντες ρόλους τους, θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα οφέλη της τηλεργασίας και τις ανέσεις που αυτή έχει φέρει. Παρόλα αυτά, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, οι εργαζόμενοι οφείλουν να προσαρμοστούν, να μάθουν να είναι ευέλικτοι και να εργάζονται “εξυπνότερα”. Επίσης, πρέπει να οργανώσουν το εργασιακό τους περιβάλλον και να αναλάβουν την ευθύνη για την αξιοπιστία και την ασφάλειά του. Σε τελική ανάλυση, αυτό μπορεί ακόμη και να γίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα μάτια των εργοδοτών» σημειώνει ο Sergey Martsynkyan, Head of B2B Product Marketing στην Kaspersky.

Ποια είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αν επιθυμείτε ακόμη να αλλάξετε καριέρα;

Αρχίστε την αναζήτηση σήμερα

Μην περιμένετε να φτάσει η παραίτηση ή η απόλυση σας, για να ξεκινήσετε να αναζητάτε μια νέα εργασιακή θέση. Αντ’ αυτού αρχίστε το ψάξιμο από σήμερα κιόλας παρόλο που βρίσκεστε σε ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν σας ικανοποιεί, ώστε να μην προβείτε σε βεβιασμένες κινήσεις.

241162636-878500139456206-4527034501228910684-n.jpg
Image source: @carolinedemaigret

Ανακαλύψτε τι επιθυμείτε πραγματικά να κάνετε

Οι επιλογές είναι άπειρες, ωστόσο χρειάζεται να δώσετε έμφαση στα ταλέντα, τις ικανότητες και τις δεξιότητες σας, με σκοπό να καταλήξετε, τελικά, στην καταλληλότερη επιλογή. Ψάξτε τις ευκαιρίες που μπορούν να σας δοθούν, ανάλογα με τα προσόντα που διαθέτετε, και συμβουλευθείτε ακόμα και κάποιους ειδικούς επαγγελματικού προσανατολισμού, ώστε να λάβετε υπόψη σας όλες τις πιθανές διεξόδους και δικλείδες ασφαλείας.

Και αν έχετε καταλήξει στον κλάδο που σας ενδιαφέρει;

Σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Αν έχετε καταλήξει στον τομέα που σας ενδιαφέρει και επιθυμείτε να ακολουθήσετε δεν έχετε παρά να ρωτήσετε όλους τους φίλους και τους γνωστούς σας που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, ώστε να έχετε μια πληρέστερη εικόνα και να λύσετε όλες σας τις απορίες.

«Χτίστε» το βιογραφικό σας

Το βιογραφικό σημείωμα είναι πάρα πολύ βασικό, καθώς αυτό θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και θα τραβήξει την προσοχή του πιθανού εργοδότη σας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, προσπαθήστε να το δομήσετε όσο καλύτερα γίνεται, προσθέτοντας όλες τις ικανότητες, τα διπλώματα, την προϋπηρεσία, τα πτυχία και κάποια από τα ενδιαφέροντα σας, ώστε κανείς να μην μπορέσει να σας αρνηθεί την εργασιακή θέση που προσφέρει.

242521076-636143360895696-1850620342839711539-n.jpg

Εν τέλει, η αλλαγή καριέρας στη σημερινή εποχή δεν αποτελεί άλλο ένα taboo των ημερών μας. Αντιθέτως, επρόκειτο για μια ενέργεια γενναία, η οποία είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί, εφόσον έχετε διαπιστώσει πως η τωρινή εργασιακή σας θέση δεν σας καλύπτει και δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θα επιθυμούσατε. Πάρτε το ρίσκο και τολμήστε να ζήσετε ευτυχισμένα σε όλους τους τομείς!