fbpixel

Search icon
Search
Μέχρι πότε θα δηλώνουμε σοκαρισμένοι από τις γυναικοκτονίες παρακολουθώντας απλά τις εξελίξεις;
PSYCHOLOGY

Μέχρι πότε θα δηλώνουμε σοκαρισμένοι από τις γυναικοκτονίες παρακολουθώντας απλά τις εξελίξεις;

Κάτι πάει πολύ λάθος στην ελληνική κοινωνία


Ένα κορίτσι, μία γυναίκα, μία κόρη, μία μητέρα, μία σύζυγος χάνουν τη ζωή τους από ανθρώπους που αγάπησαν, που εμπιστεύθηκαν και κάθε φορά, ο κόσμος σοκάρεται, παγώνει. Αλλά προχωράει, συνεχίζει τη ζωή του, μέχρι να ξαναγίνει το ίδιο. Μέχρι την επόμενη γυναικοκτονία -ας το εμπεδώσουν όλοι πια, έτσι λέγεται- που θα έρθει πάλι να μας συγκλονίσει όλους. Η δική μας κοινωνία τι κάνει για όλο αυτό; Γιατί η «μαύρη» λίστα μεγαλώνει καθημερινά; Γιατί κλείνουμε ΟΛΟΙ μας τα μάτια και τα αυτιά μας, σε όσα συμβαίνουν δίπλα μας. Στη διπλανή πόρτα, στον πάνω ή τον κάτω όροφο, απέναντί μας. Γιατί το κράτος δεν έχει μάθει επιτέλους να τιμωρεί όσους αποφασίζουν με τεράστια ευκολία να αφαιρέσουν μία ανθρώπινη ζωή; Πόσο ακόμη θα μεγαλώσει ο κατάλογος με τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα; Το 2022 εξελίσσεται σε μία τρομακτικά κακή χρονιά για τις γυναίκες αυτού του τόπου και δυστυχώς, αν δεν αλλάξει κάτι, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα...

Δεν πρέπει να ξεχαστούν αυτές οι γυναίκες!

Η Ελλάδα βυθίζεται στο σκοτάδι

shutterstock-1926968399.jpg

Μία γυναίκα στην Κρήτη, χάνει τη ζωή της από τα χέρια του άνδρα της. Το ίδιο συμβαίνει και στη Ζάκυνθο, σε διάστημα λίγων μόνο ωρών, ενώ ένα νεαρό κορίτσι βρίσκεται νεκρό στο σπίτι του. Φρίκη! Σε μία μόνο ημέρα, η Ελλάδα βιώνει ξανά τον ίδιο εφιάλτη. Τι έκαναν αυτές οι γυναίκες; Υπέφεραν, ήθελαν να λυτρωθούν, να απελευθερωθούν, να ΖΗΣΟΥΝ. Λίγες ώρες πριν τη δολοφονία, η 41χρονη γυναίκα στη Ζάκυνθο είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα, για να καταγγείλει για ενδοοικογενειακή βία τον σύζυγό της. Επέστρεψε μόνη της στο σπίτι της κι εκεί, ήρθε το τέλος. Το «λάθος» τους, ήταν ότι ήθελαν να χωρίσουν, να βγουν από αυτές τις τοξικές, τις καταστροφικές σχέσεις. Να βάλουν ένα τέλος στην κακοποιητική συμπεριφορά των συζύγων τους, αλλά τελικά, έχασαν τη ζωή τους από τα χέρια τους. Από τα χέρια των ανθρώπων, με τους οποίους μοιράστηκαν τη ζωή τους, που έζησαν πολλά, έκαναν παιδιά. Αυτοί οι «άντρες» τους αφαίρεσαν τη ζωή, έχοντας πλήρη επίγνωση. Χωρίς δικαιολογίες, χωρίς «ναι μεν αλλά», χωρίς ελαφρυντικά.

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις και δηλώνει -κάθε φορά- συγκλονισμένη. Αλλά γιατί; Μήπως πρέπει επιτέλους να κινητοποιηθούμε όλοι μας; Μήπως πρέπει να σταματήσουμε να κλείνουμε τα αυτιά και τα μάτια μας, όταν μπροστά μας συμβαίνουν τρομακτικά γεγονότα; Μήπως δε χρειάζεται πια να... πέφτουμε από τα σύννεφα, όταν φτάνουμε σε αυτή την τραγική κατάληξη, ενώ νωρίτερα κι εμείς οι ίδιοι έχουμε γίνει μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών; Μήπως πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας ότι η βία όχι απλά δεν είναι η λύση, αλλά δεν πρέπει καν να υπάρχει στη ζωή τους, ούτε σαν σκέψη; Μήπως πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος στην πατριαρχία; Δεν πρόκειται απλώς για ανθρωποκτονίες. Τα θύματα «τιμωρούνται» από τους δράστες, λόγω του φύλου τους, επειδή είναι γυναίκες. Η έμφυλη βία είναι ριζωμένη στην κοινωνία μας κι αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα!

Ώρα για δράση!

shutterstock-1125868172.jpg

Κάθε φορά που προστίθεται μία νέα γυναικοκτονία στη σχετική λίστα, η οργή μεγαλώνει και τα social media κατακλύζονται από σχόλια. «Δεν υπάρχει γυναικοκτονία. Υπάρχει μόνο ανθρωποκτονία με θύμα γυναίκα», «Μια 17χρονη στο Περιστέρι δολοφονήθηκε από τον σύντροφο της. Η 15η για φέτος. Πότε επιτέλους η Κυβέρνηση θα αναγνωρίσει νομικά τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα;», «Πες τη με το όνομά της, #γυναικοκτονία...», «Είτε είσαι 17, είτε είσαι 37, είτε 57 κι αποφασίσεις να δώσει τέλος σε μία σχέση, σε έναν γάμο, κινδυνεύει η ζωή σου. Ποιοι γονείς σας μεγάλωσαν όλους εσάς και σας έμαθαν ότι οι γυναίκες είναι κτήματά σας και μπορείτε να τους πάρετε τη ζωή, αν αποφασίσουν να σας αφήσουν; Η έμφυλη βία είναι εδώ και και μας επιβεβαιώνει την παρουσία της κάθε μέρα ξεχωριστά». Αυτά είναι μερικά μόνο από τα σχόλια γυναικών, αλλά και ανδρών στα social media και το Twitter.

Η δική μας απάντηση σε όλα αυτά, δεν μπορεί να είναι η ανοχή. Δεν επιτρέπεται. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε, προκειμένου ο «μαύρος» αριθμός των γυναικοκτονιών να μη μεγαλώσει άλλο, να μπει ένα τέλος εδώ. «Η Ένωση Κυριών Δράμας προσφέρει φιλοξενία σε γυναίκες θύματα κακοποίησης στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας. Ο ξενώνας μας είναι πολυμορφικός και πέρα από την φιλοξενία προσφέρει ένα πλήθος άλλων υπηρεσιών υποστήριξης από το επιστημονικό προσωπικό του φορέα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ανεύρεση εργασίας στις γυναίκες αυτές γιατί είναι ο δρόμος για την ανεξαρτητοποίησης και ενδυνάμωσης τους. Ο ξενώνας μας είναι ένα μέρος όπου οι γυναίκες μπορούν να νιώσουν πραγματική ασφάλεια, και αποτελεί μια πραγματική αγκαλιά για αυτές. Κομβικό σημείο στην πορεία της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας ήταν το 2009, όταν λάβαμε απευθείας χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο EEA GRANTS και από τότε λειτουργούμε την «Γραμμή Βοήθειας Κακοποιημένων Παιδιών και Γυναικών». Υλοποιούμε επίσης διάφορα προγράμματα και σεμινάρια ενδυνάμωσης γυναικών, γυναικείας επιχειρηματικότητας και απασχόλησης», ανέφερε πρόσφατα η αντιπρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας, Παναγιώτα Βουγιούκαλου-Τσιαμούρα, μιλώντας στο GLOW.GR.

Υπάρχει λύση! Καμία γυναίκα δεν πρέπει και δεν είναι μόνη. Καμία δεν πρέπει να φοβάται να μιλήσει. Μιλήστε, μοιραστείτε, εξομολογηθείτε ό,τι σας συμβαίνει κι εμπιστευθείτε ανθρώπους που μπορούν να σας βοηθήσουν. Μόνο έτσι θα μπει ένα τέλος. Κι όλοι οι υπόλοιποι που ακούνε, που βλέπουν, αλλά σιωπούν, πρέπει να κάνουν ένα step μπροστά και να αναλάβουν δράση. Η κοινωνία μας πρέπει να αλλάξει και μόνο εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε...