fbpixel

Search icon
Search
Mε green προσέγγιση μια εξοχική κατοικία στην Αίγινα διατηρεί απίθανη σύνδεση με τη φύση
INTERIORS

Mε green προσέγγιση μια εξοχική κατοικία στην Αίγινα διατηρεί απίθανη σύνδεση με τη φύση

Το Caravan house σχεδιάστηκε από τους The Hive Architects


Το αρχιτεκτονικό γραφείο “The Hive architects” με έδρα την Αθήνα, σχεδίασε την εξοχική κατοικία Caravan House” στην Αίγινα. Η όλη διαδικασία σχεδιασμού καθοδηγήθηκε από τις ανάγκες και τις επιθυμίες της οικογένειας, με κύριο μέλημα τη σύνδεση με τη φύση και τη θέα προς το Αργοσαρωνικό και το μεσογειακό τοπίο.

pm-in-14.jpg

Η κάτοψη είναι διατεταγμένη σε μικρές, ανεξάρτητες μονάδες, ενώ η παλέτα είναι σε ουδέτερους τόνους, με στοιχεία ξύλου και σε αποχρώσεις φιστικιού. Η μοναδική εξοχική κατοικία, τοποθετημένη στο Βαθύ Αίγινας με βόρεια θέα προς τον Αργοσαρωνικό και νότια προς ένα βραχώδες μεσογειακό τοπίο, σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει μια τετραμελή οικογένεια ταξιδευτών. Βασικό τους κριτήριο ήταν η σχέση τους με τη φύση η οποία καθόρισε την αρχιτεκτονική σύνθεση.

Αυτό που επιχειρήθηκε είναι η κατοικία να περιορίσει το αποτύπωμά της στο χώρο, προκειμένου να παραμείνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του οικοπέδου ελεύθερο, αλλοιώνοντας ελάχιστα το φυσικό τοπίο. Οι υφιστάμενες αγριοφιστικές, ελιές και αμυγδαλιές, όχι μόνο διατηρούνται αλλά έρχονται να οργανώσουν τον υπαίθριο βίο της οικογένειας. Η ξερολιθιά που διατρέχει το οικόπεδο, ίσως η σημαντικότερη ανθρωπογενής παρέμβαση για την οργάνωση της αροτραίας γης εδώ και αιώνες, αναπαράγεται στο ίδιο σημείο προκειμένου να οργανώσει τα διαφορετικά επίπεδα της κατοικίας, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. 

pm-in-6-1536x864.jpg

Σημαντικό στοιχείο στη συνθετική διαδικασία που εφαρμόστηκε είναι ότι το σενάριο κατοίκησης και οι λειτουργίες συμπαρέσυραν τη μορφή του κελύφους. Κάθε λειτουργία οργανώνεται στον απολύτως απαραίτητο χώρο γύρω της προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας. Χωρικά αυτό μεταφράστηκε με τον επιμερισμό της κάτοψης, ο οποίος μέσω της αλληλουχίας των επιπέδων, των οπτικών φυγών και των κενών στο χώρο, διαμορφώνει ανεξάρτητες μικρές ενότητες. 

pm-in-15-1536x864.jpg

Έτσι, η οικογένεια μπορεί να οικειοποιηθεί κάθε γωνιά της κατοικίας χωρίς να αναλώνεται σε αχανείς open-space χώρους. Πάνω σε μια ουδέτερη παλέτα από ξύλινο δάπεδο και λευκούς τοίχους, η κάθε «γωνιά της κατοικίας» συντίθεται εσωτερικά με μια σχετική ελευθερία στα υλικά και τους χρωματισμούς (επενδύσεις από κεραμικά πλακίδια, χρωματιστά υφάσματα, ξύλινες βιβλιοθήκες κλπ). Κάθε χώρος έχει το χαρακτήρα του και ταυτόχρονα συνδέεται αρμονικά με την υπόλοιπη κατοικία. Η ογκοπλασία της κατοικίας, ως αποτέλεσμα της κάτοψης, εμφανίζει τον ίδιο επιμερισμό: Από έναν απλό γεωμετρικά κύβο, κατασκευασμένο από δομική ξυλεία, αφαιρούνται τμήματά του που δημιουργούν υπαίθριες ή ημιϋπαίθριες γωνιές εκτόνωσης. Αυτά το «φαγώματα» επενδύονται με φιστικί σοβά προκειμένου να διαφοροποιηθούν από το κύριο σώμα, αποδίδοντάς τους μια μικρότερη κλίμακα, εντάσσοντας το σύνολο στο φυσικό τοπίο.

pm-ex-13-1536x864.jpg

Ο βασικός ημιυπαίθριος αποτελεί, επίσης, το σημείο άρθρωσης των χώρων διημέρευσης με το τροχόσπιτο της οικογένειας, το οποίο περιστασιακά λειτουργεί ως ξενώνας. Κανένα στοιχείο δεν προεξέχει από τον κύριο όγκο, παρά μόνο τα πλαίσια υπογράμμισης των παραθύρων, κάθε ένα από τα οποία καδράρουν ανά περίπτωση διαφορετικές πτυχές της φύσης: τον Αργοσαρωνικό, το βραχώδες νότιο τοπίο, τη φυτεμένη αυλή, το λαχανόκηπο της οικογένειας...

About

To αρχιτεκτονικό γραφείο The Hive architects ιδρύθηκε το 2020 με έδρα την Αθήνα, από τον Μιχαήλ Ξηρόκωστα και τον Θεόδωρο Πανόπουλο. Οι The Ηive Architects είναι μία αρχιτεκτονική ομάδα με στόχο τη δημιουργία χώρων και ποιοτήτων προσιτών στο χρήστη. Ο σεβασμός στο δομημένο και το φυσικό περιβάλλον, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, αλλά και η επίτευξη ποιοτικών χώρων αποτελούν αναπόσπαστες αρχές της αρχιτεκτονικής τους. Οι χώροι διαβίωσης είναι για τους The Hive Architects, χώροι συλλογικής και βιωματικής εμπειρίας. Παράγουν μία αρχιτεκτονική βασισμένη σε μορφικές υπερβάσεις ορίζοντας έτσι μια πολυδιάστατη αφήγηση βιωμάτων. Βασικό μεθοδολογικό εργαλείο αποτελεί το Hive Mind, δηλαδή η συλλογική νοημοσύνη, με σκοπό την κατανόηση των πολλαπλών και πολύπλοκων αναγκών του κάθε ατόμου. Προμελέτη, οριστική μελέτη και μελέτη εφαρμογής προσεγγίζονται με γνώμονα τη λειτουργικότητα αλλά και τις προσωπικές ανάγκες του εκάστοτε πελάτη παράγοντας έτσι, μία αρχιτεκτονική όπου η ταυτότητά της προσδιορίζεται από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες αρχές του κάθε έργου.

Έργα τους υπάρχουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας, τόσο της ηπειρωτικής, όσο και της νησιωτικής, με έμφαση στις Κυκλάδες. Κύριο πεδίο μελέτης του γραφείου αποτελούν επίσης, οι πολυτελείς κατοικίες και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα εντός και εκτός σχεδίου καθώς και έργα πολυκατοικιών στα πλαίσια του απαιτητικού αστικού περιβάλλοντος. Κάθε έργο αποτελεί μια πρόκληση. Μέσα από τη δημιουργική διαδικασία παραγωγής του, διευρύνονται οι σχεδιαστικές δυνατότητες ανακαλύπτοντας νέες ιδέες και λύσεις. Κύριος στόχος της ομάδας, η παραγωγή μιας αρχιτεκτονικής που σέβεται και κατανοεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!