fbpixel

Search icon
Search
Lucid dreams: Ένας οδηγός για αρχάριους που θέλουν να ξεκινήσουν
WELLNESS

Lucid dreams: Ένας οδηγός για αρχάριους που θέλουν να ξεκινήσουν

Μπείτε σε αυτό το μαγικό κόσμο των ονείρων


Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι από τις σημαντικότερες καθημερινές συνήθειες. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα γνωστικά, σωματικά και συναισθηματικά οφέλη του snoozing είναι βαθιά. Αλλά για πολλούς το να κλείνουμε απλώς τα μάτια και να ξυπνάμε το επόμενο πρωί δεν είναι αρκετό. Με τη γνώση ότι περίπου μιάμιση ώρα μετά τον νυχτερινό ύπνο, εισερχόμαστε στο τελευταίο -και πιο σημαντικό- στάδιο του κύκλου ύπνου τον REM μπορούν πολλά να αλλάξουν. Η φάση αυτή αναφέρεται στην κατάσταση που ορίζεται από τις γρήγορες συσπάσεις των ματιών κάτω από τα βλέφαρά, οι οποίες «παρακολουθούν» τις ζωντανές νοητικές εικόνες στο μυαλό ενώ ονειρευόμαστε. Αν και το σώμα βρίσκεται τεχνικά σε ύπνο, το μυαλό παραμένει σε εγρήγορση. Στην πραγματικότητα, ορισμένες από τις λειτουργίες του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του REM είναι πανομοιότυπες με αυτές που συμβαίνουν όταν είμαστε ξύπνιοι. 

Αν και όλη αυτή η ψυχική δραστηριότητα ακούγεται εξαντλητική, είναι στην πραγματικότητα απαραίτητη. Και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχει μια άλλη πτυχή στα όνειρα που αξίζει να εξερευνήσουμε - τα διαυγή όνειρα ή lucid dreams τα οποία είναι μια μορφή ανάληψης ελέγχου του δικού μας ασυνείδητου. 

Αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν γιατί τα όνειρα είναι τόσο σημαντικά για τους ανθρώπους, μελέτες δείχνουν ότι όσοι στερούνται ύπνου REM μπορεί να υποφέρουν από αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, προβλήματα μνήμης και αυξημένες φλεγμονές. Είναι σαφές ότι ο ύπνος REM προσθέτει στη φυσική ποιότητα της ζωής, επομένως είναι λογικό κάποιος να θέλει να εμβαθύνει στο υποσυνείδητό του μέσω των διαυγών ονείρων έχοντας επίγνωση ότι κοιμάται.

pampering-at-home.jpg

Τα lucid dreams

Ορίζεται ως ένα όνειρο στο οποίο ο "ονειροπόλος" γνωρίζει το γεγονός ότι ονειρεύεται και συχνά μπορεί ακόμη και να χειραγωγήσει ή να ελέγξει το όνειρο τους καθώς εκτυλίσσεται. Με αυτήν την επίγνωση του υποσυνείδητου κόσμου, μπορούμε να έχουμε απόλυτη "εξουσία" πάνω σε αυτά που συμβαίνουν. Μπορούμε με απλά λόγια να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, με ποιον θα το κάνουμε και πως θα καταλήξουμε εκεί. Η πρακτική αυτή είναι αρχαία με τον ίδιο τον Αριστοτέλη να το έχει αναφέρει στην αριστοτελική διδασκαλία περί των ονείρων το 350 π.Χ.

Γιατί κάποιος να θέλει να ελέγξει τα όνειρα του;

Κάθε μέρα, συναντάμε αναρίθμητα ερεθίσματα και τα lucid dreams μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε την πόρτα του υποσυνείδητου, όπου όλα αυτά διατηρούνται. Σε αυτό το κομμάτι του μυαλού μας συχνά κρύβονται σημαντικές αναμνήσεις, δυνατά συναισθήματα που έχουμε ξεχάσει αλλά και δημιουργικές σκέψεις που μπορούν να μας περάσουν σε ένα επόμενο επίπεδο. Έτσι κατά κάποιον ειρωνικό τρόπο, η πρόσβαση στον κόσμο των ονείρων μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε την ειλικρινή σας πραγματικότητα. Το υποσυνείδητο μπορεί να φαίνεται επικίνδυνο και απρόβλεπτο, αλλά για πολλούς, το διαυγές όνειρο είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερο τρομακτικό από ένα κανονικό όνειρο. 

maddi-bazzocco-519z6xuimxc-unsplash.jpg

Εκτός από την εμβάθυνση της σχέσης με τον εαυτό μας -και πιθανώς με τις ψυχικές μας ικανότητες- τα διαυγή όνειρα μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν όλους όσους έχουν αναπτύξει την πνευματικότητας τους να επικοινωνήσουν με αγαπημένα πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή. Άλλωστε, σε πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες, τα πνεύματα είναι "αγωγοί" που μεταδίδουν μηνύματα. Έτσι, σύμφωνα με ειδικούς σε αυτό το κομμάτι, μπορούμε πραγματικά να εμπλακούμε με αυτές τις οντότητες και επειδή οι αισθήσεις παραμένουν δεσμευμένες, μπορούμε ακόμη και να απολαύσουμε την παρηγορητική αίσθηση μιας ζεστής αγκαλιάς.

Η αίσθηση του διαυγούς ονείρου

Επειδή γνωρίζουμε ότι κοιμόμαστε και ονειρευόμαστε  και επειδή ξέρουμε ότι είμαστε πραγματικά σε θέση να επηρεάσουμε αυτό που συμβαίνει τα συναισθήματα είναι σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Μάλιστα, το όνειρο μπορεί να φαίνεται πολύ αληθινό και ζωντανό, που μπορεί τελικά θα μας κάνει να ξυπνήσουμε. Η επίγνωση της συνείδησης, είτε στο όνειρο είτε στην πραγματικότητα, μπορεί επίσης να είναι ανησυχητική. Αυτό συμβαίνει καθώς τείνουμε να επεξεργαζόμαστε άβολες συναισθηματικές και ψυχολογικές εμπειρίες στα όνειρα μας και ως εκ τούτου, αυτές οι αναμνήσεις μπορεί να ενεργοποιηθούν κατά τη διάρκεια του ύπνου μας. 

celebrities-home.jpg

Πώς μπορεί να γίνει η αρχή

Το άνοιγμα του μυαλού είναι το πρώτο βήμα προς την επιτυχία. Ξεκινάμε το lucid dreaming στρέφοντας απλώς την επίγνωσή μας σε αυτό. Αυτό ανοίγει το υποσυνείδητό στην πρακτική. Είναι δεδομένο ότι μπορούμε να ενισχύσουμε τις ικανότητες μας σε αυτό όσο είμαστε ξύπνιοι, αποκτώντας μεγαλύτερη επίγνωση του φυσικού περιβάλλοντος και παρατηρώντας μικρές λεπτομέρειες για το σώμα και το χώρο γύρω μας. Η ενεργοποίηση των αισθήσεων και η γείωση προάγουν επίσης τα διαυγή όνειρα και η χρήση ενός ημερολογίου ονείρων είναι απαραίτητη. Ακόμη, υπάρχει το reality testing, το οποίο υπάρχει στο Internet και ο στόχος του είναι να μας βάλει σε μια διαρκή αμφισβήτηση της τρέχουσας πραγματικότητας. Αυτό βοηθάει ώστε η ίδια αμφισβήτηση να μεταφερθεί και στον κόσμο των ονείρων και θα μας κάνει να καταλάβουμε αν κοιμόμαστε ή όχι.  

Απολαύστε υπεύθυνα!