fbpixel

Search icon
Search
London Calling: Τα ολοκαίνουρια εστιατόρια που επαναπροσδιορίζουν το fine dining στη βρετανική πρωτεύουσα
TASTE

London Calling: Τα ολοκαίνουρια εστιατόρια που επαναπροσδιορίζουν το fine dining στη βρετανική πρωτεύουσα

Και που αποτελούν πόλο έλξης για τους foodies, ειδικά τώρα στο London Fashion Week


Αυτήν τη στιγμή, όλα τα βλέμματα των fashion lovers είναι στραμμένα στη βρετανική πρωτεύουσα λόγω της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου. Λίγο πριν αυτή ρίξει αυλαία και δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος προορισμός ενδείκνυται για ένα αξέχαστο φθινοπωρινό city break, εμείς ξεχωρίσαμε τα νέα εστιατόρια για τα οποία όλος ο κόσμος μιλάει τον τελευταίο καιρό. Το καθένα από αυτά βάζει το δικό του λιθαράκι, επαναπροσδιορίζοντας τη λονδρέζικη γαστρονομική σκηνή και συστήνοντας μια φρέσκια προσέγγιση στο fine dinign.

Ας τα ανακαλύψουμε μαζί...

Ambassadors Clubhouse

24043037-06a-m-1536x1024.webp

Το νέο ινδικό εστιατόριο της JKS Restaurants ανοίγει έξι μήνες αφότου η ναυαρχίδα της, το Gymkhana, κέρδισε το δεύτερο αστέρι Michelin. Το Ambassadors Clubhouse είναι ένας φόρος τιμής στον παππού των ιδιοκτητών Jyotin, Karam & Sunaina (J/K/S) Sethi, πρώην πρέσβη της Ινδίας, και πρόκειται να γιορτάσει το καλό φαγητό, το ποτό, τη μουσική και την κουλτούρα του Punjab, σε ένα περιβάλλον άκρως ατμοσφαιρικό. Αντλεί έμπνευση από το εξοχικό σπίτι του παππού των αδελφών Sethi στον λόφο-σταθμό Dalhousie, στην επαρχία Punjab της Ινδίας. Το εστιατόριο με 140 δωμάτια εκτείνεται σε δύο ορόφους και περιλαμβάνει μια θερμαινόμενη βεράντα στην οδό Heddon Street, με κλασικά ινδικά μοτίβα και ζωηρά σύγχρονα σχέδια. Το μενού αντικατοπτρίζει τη μαγειρική του αδιαίρετου Punjab, με papads και chaats, κεμπάπ ψημένα στο tandoor, όταν συνοδευμένα από φρεσκοψημένα ψωμιά. Τα παραδοσιακά πιάτα έχουν αναβαθμιστεί για να προσελκύσουν τους Λονδρέζους του 21ου αιώνα, ενώ πολλές από τις γεύσεις είναι αρωματισμένες με μάραθο κι εμπλουτισμένες με βότανα και φρούτα της βόρειας Ινδίας.

Info: 25 Heddon Street, W1B 4BH.


Kioku

kioku-restaurant-dinner.webp

Το νέο λονδρέζικο εστιατόριο Kioku by Endo και το Kioku Bar άνοιξαν τις πόρτες τους στο πρώην κτίριο του Old War Office στο Whitehall - τώρα γνωστό ως The OWO, όπου στεγάζεται επίσης το Raffles London κι ένα περίπτερο στην αυλή από το Café Lapérouse. Το άνοιγμα του Kioku αποτελεί σημαντικό γεγονός για το Λονδίνο, καθώς το εστιατόριο υπόσχεται να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους και πιο ξεχωριστούς προορισμούς στην πρωτεύουσα για κορυφαίο, σύγχρονο ιαπωνικό φαγητό και ποτό. Η εξαιρετική του τοποθεσία στην ταράτσα του The OWO χαρίζει εκπληκτική θέα 360 μοιρών που μοιάζει να περιλαμβάνει κάθε ορόσημο που έχει να προσφέρει η πόλη. Ο Endo, μιλώντας για το εστιατόριό του, έχει τονίσει πως η κουζίνα του δεν είναι "fusion", αλλά έχει μεσογειακές επιρροές. Τα πιάτα περιλαμβάνουν πέστο με σουπιές Nori κι elderflower και ραβιόλια με χοιρινό ραμέν Chashu. Το μενού διαθέτει, επίσης, τα signature nigiri και sashimi του, ενώ ο Endo έχει δημιουργήσει ένα ειδικά σχεδιασμένο «καροτσάκι τόνου», ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να απολαύσουν μια απόλυτα ιαπωνική γαστρονομική εμπειρία.

Info: The OWO (6ος όροφος), 2 Whitehall Pl.


Akira Back

akira-back-london-restaurant-1024x704.jpg

Το εστιατόριο αυτό σηματοδοτεί το ντεμπούτο του διάσημου σεφ Akira Back στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός στην Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο γεννημένος στην Κορέα και μεγαλωμένος στο Κολοράντο snowboarder που έγινε σεφ έχει μαγειρέψει για εξέχουσες προσωπικότητες, από τον Δαλάι Λάμα μέχρι τον Μπιλ Κλίντον, κι έχει ανοίξει 28 εστιατόρια από την Ντόχα μέχρι το Ντάλας και από την Μπανγκόκ μέχρι το Μπέβερλι Χιλς. Το εκπληκτικό design του εστιατορίου φέρει την υπογραφή του στούντιο Curiosity, με έδρα το Τόκιο, με τη γη, τον άνεμο και το νερό να αντανακλώνται στους ρομαντικά φωτισμένους χώρους και στο ABar Lounge. Το μαγειρικό στιλ του Back, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, έχει επιρροές από την κορεατοαμερικανική παιδική του ηλικία σε μια βαθιά κατανόηση της ιαπωνικής κουζίνας, με μια έντονη προτίμηση για το σύγχρονο φαγητό. Τα signature πιάτα περιλαμβάνουν την AB Tuna Pizza, μια πίτσα με τραγανή λεπτή κρούστα με ponzu aioli, σασίμι τόνου και λάδι λευκής τρούφας, ενώ πιάτα ειδικά για το Λονδίνο, όπως το καλκάνι με λευκά σπαράγγια και saké beurre blanc, είναι σίγουρα οι επιλογές που κανείς δεν πρέπει να παραλείψει.

Info: Mandarin Oriental Mayfair, 22 Hanover Sq.


Julie's

julies-1-mob.jpg

To Julie's άνοιξε για πρώτη φορά το 1969 από τη σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Julie Hodgess, γράφοντας ιστορία. Εκεί, ο Paul McCartney, ο Mick Jagger και η πριγκίπισσα Diana ήταν μερικοί από τους celebrities θαμώνες, ενώ η Kate Moss διοργάνωσε σε αυτό το εστιατόριο τα 22α γενέθλιά της τη δεκαετία του '90. Ωστόσο, έκλεισε το 2015 και το 2023 άνοιξε ξανά, ενώ πλέον αγοράστηκε από την Tara MacBain, μια ντόπια κεφαλαιούχο επιχειρηματικών κεφαλαίων. Ο σχεδιασμός του εστιατορίου παραμένει σχεδόν ίδιος με τα ένδοξα χρόνια του, μετά το upgrade που έκανε η interior designer Rosanna Bossom. Να αναφέρουμε κάπου εδώ, πως σε κάποια από τα τραπέζια είναι ακόμα χαραγμένα τα σημάδια από τα τακούνια της Tina Turner, από τότε που η ίδια χόρευε πάνω σε αυτά! Σεφ είναι ο Owen Kenworthy, ο οποίος ποντάρει στην απλότητα ώστε να δημιουργήσει εκλεπτυσμένα πιάτα, σερβίροντας μεταξύ άλλων: αυγά με harissa, σουφλέ αστακού με πράσα και Gruyère, τάρτα με ραβέντι, αμύγδαλο και κρέμα.

Info: 135 Portland Rd.


Coming soon...

Amélie

447889347-122096506424360294-612054442133336971-n.jpg

Η τάση για τα γαλλικά bistro κυριαρχεί και στο Λονδίνο! Αμέσως μετά το εμπνευσμένο από την Κυανή Ακτή, Mimosa, στο ξενοδοχείο Langham έρχεται ένα άλλο λαμπερό αφιέρωμα στην Προβηγκία και τις γεύσεις της, το Amélie. Αυτό το εστιατόριο θα μπορούσε να είναι η απάντηση της βρετανικής πρωτεύουσας στο Saint-Tropez, με τον σεφ Steve Raveneau -έχοντας μαγειρέψει στις κουζίνες του Annabel's και του The Arts Club- να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι θα πει fine dining. Κάποια από τα πιο γνωστά πιάτα που σερβίρονται είναι η ψημένη γλώσσα Dover με σάλτσα σαμπάνιας και προβηγκιανά καρυκεύματα, ρύζι ορτζό με ολόκληρο γαλάζιο αστακό και ρουίγ, ή ταρτάρ τόνου με χαβιάρι που ετοιμάζεται δίπλα στο τραπέζι. Στην τοποθεσία 19 Motcomb στεγάζεται επίσης το Luum, ένα coktail lounge με μεξικάνικες πινελιές, και το Sachi, ένα ιαπωνικό rooftop που απέμεινε από την προηγούμενη ενσάρκωση του κτιρίου ως Pantechnicon.

Info: Το εστιατόριο πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στις 26/09 και οι κρατήσεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις 23/09. 19 Motcomb Street, SW1X 8LB.

Με πληροφορίες από Wallpaper | Κεντρική φωτογραφία: Ambassadors Clubhouse