fbpixel

Search icon
Search
5 city breaks στην Ευρώπη για αυτό το φθινόπωρο
ESCAPE

5 city breaks στην Ευρώπη για αυτό το φθινόπωρο

Τα ταξίδια που παίρνουν μια θέση στην wishlist μας


Η ομορφιά των ταξιδιών στην Ευρώπη το φθινόπωρο είναι η ποικιλία των εμπειριών που προσφέρονται. Από μία επίσκεψη στις παραλίες του Νότου, μέχρι πεζοπορία σε δάση πλούσια σε φθινοπωρινές αποχρώσεις ή μια περιπλάνηση στους δρόμους των μεγάλων πόλεων - χωρίς όμως την πολυκοσμία του καλοκαιριού. Το φθινόπωρο αναδεικνύει επίσης μερικές από τις καλύτερες γεύσεις της ηπείρου, με τις λιχουδιές της εποχής της συγκομιδής να εμφανίζονται στις αγορές και στα μενού, είτε σε ρουστίκ ιταλικές τρατορίες είτε σε σκανδιναβικά εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών. 

Εν ολίγοις, επιλέγοντας ένα city break στην Ευρώπη την προσεχή εποχή, δεν μπορείτε να κάνετε λάθος. 

1. Σεβίλλη, Ισπανία

shutterstock-2409921727.jpg

Το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή για περιήγηση στα αξιοθέατα της Σεβίλλης: η μεγάλη ζέστη έχει υποχωρήσει, αλλά είναι ακόμα καλά για περιπάτους κατά μήκος του ποταμού Guadalquivir και για βραδιές που περνάτε ανάμεσα σε υπαίθρια μπαρ με τάπας. Υπάρχουν πολλά να δείτε, ξεκινώντας από το Real Alcázar, το εκπληκτικό συγκρότημα βασιλικών ανακτόρων, με την αρχιτεκτονική Mudéjar και τους υπέροχους κήπους του. Στη συνέχεια, υπάρχει ο μεγαλύτερος γοτθικός καθεδρικός ναός του κόσμου με το επιβλητικό καμπαναριό του, το εξαιρετικό αρχοντικό με τα κεραμίδια Casa de Pilatos και μερικά εξαιρετικά μουσεία. Μάλιστα, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Museo del Baile Flamenco, όπου μπορείτε να μάθετε τα πάντα γι' αυτόν τον παθιασμένο χορό και να παρακολουθήσετε μια ζωντανή παράσταση.

2. Κοπεγχάγη, Δανία 

shutterstock-2454442475.jpg

Η δροσερή Κοπεγχάγη είναι το επίκεντρο, τόσο του σκανδιναβικού design chic, όσο και της νέας σκανδιναβικής γαστρονομικής επανάστασης - πουθενά αλλού δεν υπάρχει πιο δημιουργικό, βιώσιμο ή εποχικό φαγητό από εδώ, είτε πρόκειται για κουζίνες με αστέρια Michelin είτε για coffee shops σε αγροκτήματα. Εκτός από το να περιπλανηθείτε στους φθινοπωρινούς κήπους του Rosenborg Slot, να δείτε τους θησαυρούς των Βίκινγκς στο Nationalmuseet και να απολαύσετε εκπληκτική τέχνη στο κοντινό Louisiana, φροντίστε να φάτε καλά. Ξεκινήστε από την Torvehallerne KBH, τη λαχταριστή αγορά τροφίμων της Κοπεγχάγης, η οποία προσφέρει τα πάντα, από βιολογικό χυλό μέχρι υπέροχα smørrebrød (ανοιχτά σάντουιτς). Κάντε κράτηση αρκετά νωρίτερα για καυτά γαστρονομικά εισιτήρια όπως το Kadeau. Στη συνέχεια, κάντε μια περιήγηση με τα πόδια για να ανακαλύψετε πού βρίσκουν οι ντόπιοι τον καφέ και τα γλυκά τους, και βοσκήστε στο Nørrebro, την πιο πολυπολιτισμική γειτονιά της πόλης, όπου οι μοντέρνες μπουτίκ βρίσκονται δίπλα σε μπαρ με craft-μπύρα και δροσερά καφέ. Ολοκληρώστε στο Kødbyen, τη Meatpacking District της πόλης, για να πιείτε σαν Δανός.

3. Βουργουνδία, Γαλλία

shutterstock-2345680187-1.jpg

Η ζωή είναι αρκετά κόκκινη και λευκή στη Βουργουνδία - Pinot Noir και Chardonnay, για την ακρίβεια, οι δύο ποικιλίες αμπέλου που κυριαρχούν στην πιο αξιόλογη αμπελουργική περιοχή της Γαλλίας, όπου η κληρονομιά της εκτείνεται αιώνες πριν από τη ρωμαϊκή κατοχή. Εξερευνήστε τους κυματιστούς λόφους της κατά την περίοδο της vendange (συγκομιδής σταφυλιών), όταν θα απολαύσετε επίσης ιδανικές συνθήκες για να κάνετε τον γύρο της (Le Tour de Bourgogne). Αυτή η ποδηλατική διαδρομή περιλαμβάνει περίπου 800 χιλιόμετρα (500 μίλια) από voies vertes (πράσινες λεωφόρους χωρίς κυκλοφορία), μονοπάτια καναλιών και ήσυχους επαρχιακούς δρόμους που συνδέουν τα πιο γοητευτικά αξιοθέατα της περιοχής: τον μεσαιωνικό πυρήνα της Dijon, το εντυπωσιακό Hôtel-Dieu des Hospices της Beaune, το αρχαίο μοναστηριακό συγκρότημα Abbaye de Fontenay και τα κάστρα Ancy-le-Franc και Tanlay. Αν η πλήρης διαδρομή είναι πολύ μεγάλη για εσάς, επιλέξτε ένα τμήμα: ίσως ένα μέρος του επίπεδου τμήματος των 240 χιλιομέτρων κατά μήκος του Canal de Bourgogne ή το τμήμα των 206 χιλιομέτρων του Canal du Nivernais μεταξύ Auxerre και Decize. Για ένα τμήμα με επίκεντρο το κρασί, ασχοληθείτε με τη διαδρομή Voie des Vignes μεταξύ Beaune και Santenay (μόλις 22 χιλιόμετρα/14 μίλια), ή απλά κάντε μια βόλτα ανάμεσα στις ριγωτές με αμπέλια πλαγιές της.

4. Μάλτα 

shutterstock-2500570485.jpg

Η μικροσκοπική Μάλτα έχει υπέροχο μεσογειακό κλίμα - είναι ακόμα ζεστή και τον Νοέμβριο. Πράγματι, με θερμοκρασίες γύρω στους 21°C (70°F) και τις θάλασσες να διατηρούν τα τελευταία απομεινάρια της καλοκαιρινής ζέστης, η επίσκεψη στις ήσυχες παραλίες των αδελφών νησιών Gozo και Comino παραμένει βιώσιμη. Συνδυάστε τη χαλάρωση στα ήπια κλίματα με την περιήγηση στα αξιοθέατα - το μικρό μέγεθος της Μάλτας σημαίνει ότι μπορείτε να απολαύσετε πολλά, αλλά και να χαλαρώσετε. Αφιερώστε χρόνο στην εξερεύνηση της πρωτεύουσας Βαλέτα, που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO, και της περιτειχισμένης πρώην πρωτεύουσας Mdina, γνωστής ως «Σιωπηλή Πόλη», μια συναρπαστική συλλογή από εκκλησίες, μουσεία και μεσαιωνικά σοκάκια. Επισκεφθείτε τους αρχαίους υπόγειους ταφικούς θαλάμους του υπογείου Hal Saflieni και τους προϊστορικούς ναούς στην κορυφή των βράχων Ħaġar Qim και Mnajdra. Περπατήστε κατά μήκος των βράχων Dingli, κάντε μια βόλτα με σκάφος στο Μπλε Σπήλαιο και χαλαρώστε στην παραλία του Golden Bay. Ολοκληρώστε με μια ημερήσια εκδρομή στη Γαλάζια Λιμνοθάλασσα των Κομινών, μια υπερφυσικά ζαφειρένια θαλάσσια πισίνα, υπερπλήρης το καλοκαίρι αλλά γαλήνια εκτός εποχής.

5. Umbria, Ιταλία

shutterstock-2286371623.jpg

Η πιο απλή, γειτονική περιφέρεια της Τοσκάνης είναι πανέμορφη και πλούσια αυτή την εποχή και αποτελεί το ιδανικό μέρος για ένα διάλειμμα γεμάτο φαγητό. Οι κυκλικοί λόφοι και οι περιτειχισμένες πόλεις της, όπως το Orvieto, Amelia και Narni, είναι λουσμένες στο χρυσό φως και απομωνομένες από τα πλήθη. Τα τραπέζια της ξεχειλίζουν από απίστευτα τοπικά προϊόντα: φακές, φασόλια και μανιτάρια, κάστανα και μαύρες τρούφες, λαμπερό σαφράν και olio novello (νέο λάδι) από τη συγκομιδή των ελιών. Μια σειρά από πιάτα cacciagione (κυνήγι) γεμίζουν τα μενού, όπως cinghiale (αγριογούρουνο) και fagiano (φασιανός). Η συγκομιδή των σταφυλιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθιστώντας την περίοδο αυτή συναρπαστική για να ακολουθήσετε τις διαδρομές του κρασιού Strada del Sagrantino, επισκεπτόμενοι αμπελώνες και μεσαιωνικά χωριά για γευσιγνωσία. Και έπειτα υπάρχει και η σοκολάτα. Τον Νοέμβριο, η επαρχιακή πρωτεύουσα της Umbria, η Perugia, φιλοξενεί την Eurochocolate, μια γιορτή για όλα τα πράγματα που σχετίζονται με το κακάο - και όχι μόνο για το Baci, το γλυκό σοκολάτα-φουντούκι που προέρχεται από την πόλη.

Κεντρική φωτογραφία: Μάλτα