fbpixel

Search icon
Search
Λαχταριστές συνταγές γλυκισμάτων για τους vegan
TASTE

Λαχταριστές συνταγές γλυκισμάτων για τους vegan

Προσθέστε τες στη διατροφή σας όταν σας έρχεται η επιθυμία για γλυκό


Είστε σπίτι και ξαφνικά σας πιάνει μια λιγούρα για κάτι γλυκό... Τώρα θα πείτε βέβαια γιατί να επιλέξω μια vegan πρόταση; Εάν απαραίτητα δεν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που ακολουθούν πιστά μια αποκλειστικά χορτοφαγική διατροφή, τότε σίγουρα θα έχετε την επιθυμία να δοκιμάσετε νέες γεύσεις. Μάθετε λοιπόν, ότι οι συνταγές για γλυκά τα οποία δεν περιέχουν καθόλου γαλακτοκομικά και ζωικά παράγωγα, παρασκευάζονται πιο εύκολα με απλά υλικά που θα βρείτε όντως στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Θυμηθείτε μόνο τα παραδοσιακά νηστίσιμα γλυκίσματα, που φτιάχνονται περίπου με τον ίδιο τρόπο! 

Παρακάτω εμείς συγκεντρώσαμε κάποιες από τις πιο νόστιμες συνταγές vegan γλυκών για να δοκιμάσετε άμεσα! 

Vegan brownies

shutterstock-452428972.jpg

Υλικά

Για τα brownies:

  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 200 γρ. μαργαρίνη, και έξτρα για το ταψί
  • 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. ινδοκάρυδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γρ. χουρμάδες, αποξηραμένους χωρίς κουκούτσι
  • 150 γρ. ρόφημα καρύδας
  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • κακάο, για το ταψί

Για τη γκανάς:

  • 100 γρ. ρόφημα καρύδας
  • 200 γρ. κουβερτούρα

Για τη σύνθεση:

  • 30 γρ. ινδοκάρυδο

Εκτέλεση:

Για τα brownies

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Βάζουμε την κουβερτούρα και την μαργαρίνη σε μπεν μαρί και αφήνουμε να λιώσει. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το ινδοκάρυδο, αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Στο μπλέντερ βάζουμε τους χουρμάδες, το ρόφημα καρύδας, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνει πάστα. Μεταφέρουμε την πάστα στο μπολ με τα στερεά υλικά. Προσθέτουμε και το μείγμα με την κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Απλώνουμε μαργαρίνη και κακάο σε ταψί 25x32 εκ. που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε 20-25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

    Για τη γκανάς

    Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ρόφημα καρύδας, την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά για να ζεσταθεί το μείγμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει τελείως η κουβερτούρα και πέσει η θερμοκρασία από το μείγμα. Περιχύνουμε πάνω από το brownie, πασπαλίζουμε με το ινδοκάρυδο και αφήνουμε 30 λεπτά να σταθεροποιηθεί. Κόβουμε και σερβίρουμε.

    Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης 

    Cake με ταχίνι & πορτοκάλι

    shutterstock-579376615.jpg

    Υλικά:

    • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 300 γρ. ταχίνι με πορτοκάλι
    • 350 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
    • ξύσμα από 2 πορτοκάλια

    Υλικά για το γλάσο

    • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
    • 3 κ.σ. νερό ή χυμός πορτοκαλιού
    • ξύσμα πορτοκάλι

    Εκτέλεση: 

      Σε μπολ, χτυπάμε με σύρμα το ταχίνι με πορτοκάλι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, πιο απαλά, προσθέτουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Ανακατεύουμε ίσα – ίσα μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα (διαμέτρου 28 εκ.) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Ετοιμάζουμε το γλάσο. Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη (περασμένη από σίτα) και την ανακατεύουμε με το νερό ή το χυμό πορτοκαλιού. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. νερό ή χυμό επιπλέον. Με ένα κουτάλι, περιχύνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ και πασπαλίζουμε με το ξύσμα. Αφήνουμε να στεγνώσει το γλάσο για 20 λεπτά και σερβίρουμε.

      Συνταγή: Madame Ginger

      Τρουφάκια με καρύδα

      shutterstock-495704374.jpg

      Υλικά:

      • 1 φλ. γεμάτο ψιλοαλεσμένη αμυγδαλόψιχα
      • 1/2 φλ. ινδική καρύδα
      • 1/4 φλ. γάλα καρύδας
      • 2 κ.σ κακάο ή χαρουπάλευρο
      • 2 κ.σ βούτυρο καρύδας λιωμένο
      • 10 χουρμάδες πολτοποιημένους
      • λίγες σταγόνες υγρή στέβια (προαιρετικά)
      • λίγη καρύδα για την επικάλυψη

      Εκτέλεση:

      Για τα νηστίσιμα τρουφάκια καρύδας, βάζουμε πρώτα σε μπολ όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε να ενωθούν. Αν το μείγμα είναι αραιό, προσθέτουμε λίγο τριμμένο αμύγδαλο ή καρύδα. Πλάθουμε σοκολατάκια σε μέγεθος μπουκιάς. Τα κυλάμε στην τριμμένη καρύδα. Τα διατηρούμε στο ψυγείο.

      Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρήγου