fbpixel

Search icon
Search
Ξεχνάτε εύκολα; 9 τρόποι για να αποκτήσετε καλύτερη μνήμη
HEALTH

Ξεχνάτε εύκολα; 9 τρόποι για να αποκτήσετε καλύτερη μνήμη

Τα παιχνίδια του εγκεφάλου σας μπορούν να αντιμετωπιστούν, αρκεί και μόνο να λάβετε υπόψιν τις παρακάτω προτάσεις


Ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν θυμούνται συνεχώς που έχουν αφήσει τα κλειδιά τους; Ξεχνάτε διαρκώς ραντεβού ή ακόμα και ονόματα ανθρώπων που μόλις γνωρίσατε; Εάν συμβαίνουν αυτά δεν χρειάζεται να κατηγορείτε μόνο τον εαυτό σας, κάποιες φορές τυχαίνει γιατί μπορεί να σκέφτεστε ή να προβληματίζεστε για διάφορα θέματα ταυτόχρονα, κάποιες άλλες φορές όμως είναι σημάδια ότι μπορεί να πάσχετε από κάποια διαταραχή μνήμης. Όπως και να είναι η κατάσταση, αντιμετωπίζεται!

Just to know…

Έρευνα του Neuron ανακάλυψε ότι το μυαλό σας απών, είναι στην πραγματικότητα μια μορφή νοημοσύνης που δείχνει ότι ο εγκέφαλός σας είναι συγκεντρωμένος σε πιο σημαντικά πράγματα. Επιπλέον, ο Paul Frankland και ο Blake Richards του Πανεπιστημίου του Toronto διεξήγαγαν την έρευνα και βρήκαν ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να θυμηθούν τα πάντα, συχνά τους είναι πολύ δύσκολο να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. «Είναι σημαντικό ο εγκέφαλος να ξεχνάει τις ασήμαντες λεπτομέρειες και αντ’ αυτού να επικεντρώνεται σε αυτά που θα μας βοηθήσουν να πάρουμε αποφάσεις στον πραγματικό κόσμο. Όλοι θαυμάζουμε αυτόν που νικάει στο Trivial Persuit, αλλά η αλήθεια είναι ότι η εξέλιξη διαμόρφωσε την μνήμη μας, όχι για να νικάμε σε ένα παιχνίδι, αλλά για να παίρνουμε έξυπνες αποφάσεις», αναφέρει ο Richards.

Οι ειδικοί συστήνουν κάποια απλά βήματα, που όχι μόνο θα τονώσουν την μνήμη σας, αλλά και θα αυξήσουν την αυτοπεποίθησή σας!

Βάλτε την ζωή σας σε τάξη

1-CBX05.png

Ακούτε τη φράση «Βάλτε την ζωή σας σε τάξη» και σίγουρα στο μυαλό σας έρχεται η πετυχημένη σειρά οργάνωσης της Marie Kondo, στο Netflix. Πόσο δίκιο έχει όμως που επιμένει σε αυτόν τον τρόπο ζωής; Πολύ! Σκεφτείτε πως αν στο σπίτι που ζείτε επικρατεί ακαταστασία, πόσες πιθανότητες έχετε να ξεχάσετε; Αρκετές και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πέρα απ’ αυτό, όταν εσείς κανονίζετε ραντεβού είτε για την δουλειά είτε απλά συναντήσεις με τους φίλους σας και δεν τα γράφετε κάπου, επίσης, είναι πολύ πιθανό να ξεχάσετε κάποιο ή να το συνειδητοποιήσετε τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να γεμίσετε τον εαυτό σας άγχος και πίεση. Όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν και μάλιστα πολύ εύκολα! Μπορείτε να πάρετε ένα planner και να καταγράφετε τα πάντα από την ημέρα καθαριότητας του σπιτιού μέχρι και το ραντεβού σας με τον οδοντίατρο.

Καλλιεργείστε το μυαλό σας

2-ufBlH.png

Οι πνευματικά απαιτητικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς σας συμβάλλουν στο να κρατήσετε το μυαλό σας σε φόρμα και ενδεχομένως να μειώσετε τις πιθανότητες να νοσήσετε στο μέλλον από κάποια μορφή άνοιας. Πέρα από τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις, καλό είναι να δίνεται χρόνο και χώρο στον εαυτό σας, προσδίδοντάς του γνώσεις και από άλλες δράσεις, όπως τα βιβλία με περιεχόμενο που θα σας εξελίξει και θα σας μάθει πράγματα για τον πνευματικό σας κόσμο, σταυρόλεξα, διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια μνήμης, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, καθώς και η ενασχόληση σας με ένα μουσικό όργανο.

Προσπαθήστε να είστε συγκεντρωμένοι

3-u3ONV.png

Εφόσον βλέπετε πως ξεχνάτε, σημαντικό είναι να κάνετε λίγα πράγματα τη φορά, δηλαδή προσπαθήστε να ασχολείστε μ' ένα πράγμα κάθε φορά, περιορίζοντας έτσι με αυτό τον τρόπο τους πιθανούς περισπασμούς. Πιο συγκεκριμένα, αν είστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε, είναι πολύ πιθανότερο να θυμάστε τις σχετικές λεπτομέρειες αργότερα. Βέβαια, γνωρίζω πως δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση να παραμένετε προσηλωμένοι σε ότι κι αν κάνετε, για αυτό και θα σας παρουσιάσω κάποια tips που ίσως σας φανούν αρκετά βοηθητικά. Ένας τρόπος είναι να κάνετε τις πιο σημαντικές εργασίες πρώτες, καθώς πάντα στην αρχή διαθέτουμε τη μεγαλύτερη όρεξη και ενέργεια σε σχέση με το μετά. Επίσης, κάποιοι άλλοι είναι να μην έχετε κοντά σας το κινητό, γιατί είναι πολύ πιθανό να σας αποσπάσει και φυσικά να κάνετε όσο μπορείτε πολλά μικρά διαλείμματα.

Ξεκινήστε να τρέφεστε υγιεινά

4-atRw1.png

Όπως και η φύση έτσι και η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα αποτελεί πάντα την θεραπεία σε όλα! Η υγιεινή διατροφή κάνει καλό τόσο στην καρδιά όσο και στις λειτουργίες του εγκεφάλου, τονώνοντας έτσι με αυτό τον τρόπο την μνήμης μας. Υπάρχουν τροφές που θα βοηθήσουν αρκετά στην αντιμετώπιση της, όπως οι τροφές σε ω3 λιπαρά οξέα, συγκεκριμένα ο σολομός, η σόγια και τα καρύδια. Η κατανάλωση φρούτων και πολλών πράσινων λαχανικών –όπως το λάχανο, το μαρούλι και το μπρόκολο όχι μόνο θα ενδυναμώσουν την μνήμη σας, αλλά θα σας προσφέρουν αυτό που πραγματικά έχετε ανάγκη, την ενέργεια. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες τροφές που δεν βοηθούν καθόλου, αντιθέτως χειροτερεύουν την κατάσταση, αυτές είναι το κόκκινο κρέας και η ζάχαρη.

Εντάξτε την γυμναστική στη ζωή σας

shutterstock-1660419817.jpg

Η σωματική άσκηση δεν διατηρεί ακμαίο μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό μας, καθώς βελτιώνει την ροή του αίματος προς το εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης παθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές μνήμης. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα παραπάνω, γιατί αναρίθμητες είναι οι μελέτες που αποδεικνύουν την θετική επίδραση, τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία, η οποία όχι μόνο προλαμβάνει, αλλά μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά έναντι παθήσεων ή προβλημάτων που μας ταλαιπωρούν. Λίγα λεπτά άσκησης κάθε μέρα αρκούν για να κρατήσουν το μυαλό σας σε εγρήγορση, να βοηθήσουν τις πνευματικές σας επιδόσεις, καθώς και να ενισχύσουν τις γνωσιακές σας ικανότητες.

Ενδυναμώστε την κοινωνική σας ζωή

5-dQegw.png

Οι κοινωνικές μας συναναστροφές μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα άγχους, την καταθλιπτική διάθεση, προσφέροντάς μας θετικά συναισθήματα! Είναι πολύ σημαντικό ένας άνθρωπος να κοινωνικοποιείται, γι αυτό και προσπαθήστε να επιδιώκετε συναντήσεις με τους φίλους σας και με τα αγαπημένα πρόσωπα της οικογένειας σας. Σίγουρα, μερικές φορές οι εξόδους δεν αποτελούν και τόσο εύκολη υπόθεση και αυτό γιατί οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας είναι αμέτρητες, αλλά μπορείτε να το δείτε σαν ένα μικρό διάλειμμα κατά την διάρκεια της εργασίας σας.

Δοκιμάστε τζίνσενγκ

6.png

Κατά καιρούς διάφορα φυσικά τονωτικά έχουν χρησιμοποιηθεί ως διεγερτικά διανοητικής και σωματικής ενέργειας με πρώτο και καλύτερο στην «φαρέτρα» της επιστήμης το τζίνσενγκ, το οποίο μπορείτε να το βρείτε στο φαρμακείο με μορφή κάψουλας και σιροπιού. Το τζίνσενγκ, που μεταξύ άλλων συνιστάται σε άτομα με έντονη πνευματική απασχόληση και δυσκολία στη συγκέντρωση, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα της αποδοτικότερη λειτουργία της μνήμης και της ικανότητας συγκέντρωσης.

Ασχοληθείτε συστηματικά με την μουσική

7.png

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό νευρολογίας «Brain» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η ενασχόληση με την κλασική κυρίως μουσική τόσο στους ενηλίκους όσο και στα παιδιά, ενοποιεί τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου για αποτελεσματικότερη απομνημόνευση, μειώνει τα λάθη κατά την διάρκεια της εργασίας ή της μελέτης, βελτιώνει την δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και την διαύγεια, ενώ αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης κατά 9 μονάδες.

Ελέγξτε τα χρόνια προβλήματα υγείας

8.png

Με το να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η κατάθλιψη μόνο καλό μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Όταν φροντίζετε στην υγεία σας, προστατεύετε ταυτόχρονα και την μνήμη σας. Σε περίπτωση, που παρατηρήσετε ότι τα προβλήματα μνήμης σας έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες, επισκεφτείτε ένα Ιατρείο Μνήμης. Η διεπιστημονική ομάδα του Ιατρείου θα αξιολογήσει τις δυσκολίες σας και θα σας βοηθήσει να τις διαχειριστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η διάγνωση της νόσου Alzheimer σε πρώιμο στάδιο είναι εφικτή και πολύτιμη.