Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στα ροφήματα στις μέρες μας. Το όνομα του; Κομπούχα ή Κομπούτσα ή Kombucha και έχει γίνει viral στην Αμερική. Πιο συγκεκριμένα προέρχεται από την Άπω Ανατολή και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο δυναμωτικά είδη που υπάρχουν.
Τι είναι το ρόφημα kombucha;
Πρόκειται για έναν ζυμομύκητα, που αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια «μαγιάς». Παρόλο που πολλοί το αποκαλούν «τσάι μανιταριών» δεν προέρχεται από μανιτάρια. Τα βακτήρια και οι ζύμες που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του ροφήματος σχηματίζουν μαι άμορφη μάζα που μοιάζει με μανιτάρι. Καθώς η γεύση του δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, δεν είναι λίγοι εκείνου που επιλέγουν να το προσθέσουν σε κάποιον χυμό της αρεσκείας τους.
Ποια είναι τα οφέλη του kombucha;
Είναι ιδανικό ποτό για την αποτοξίνωση του οργανισμού, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εξισορρόπηση της λειτουργίας του ήπατος. Περιέχει πλήθος βιταμινών, όπως Β1, Β2, Β6, Β12, αλλά και βιταμίνη C, οι οποίες τονώνουν τον οργανισμό, συμβάλλουν στο μετασχηματισμό των λιπών και των πρωτεϊνών και βοηθούν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. To kombucha είναι επίσης πλούσιο σε οργανικά οξέα, όπως γαλακτικό οξύ, που ρυθμίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, οξικό οξύ, που θεωρείται αντισηπτικό και αναστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, γλυκουρονικό οξύ, που έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες και βουτυρικό οξύ, που προστατεύει τα τοιχώματα των εντέρων. Plus, το δυναμωτικό αυτό ρόφημα βοηθά την πέψη και την απώλεια βάρους, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα, αμβλύνει τα συμπτώματα του εκζέματος και του άσθματος, βελτιώνει την όψη του δέρματος και των μαλλιών και βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας, ενώ προλαμβάνει και τον καρκίνο.
Τα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν υψηλή περιεκτικότητα οξέος και περιέχουν ζάχαρη, ξύδι, βιταμίνες Β, αντιοξειδωτικά (από το τσάι), πολύ μικρή ποσότητα αλκοόλ (ως φυσικό επακόλουθο της ζύμωσης) και άλλες χημικές ενώσεις. Μια ποσότητα περίπου μισού λίτρου περιέχει λίγο πάνω από 60 θερμίδες, σίγουρα λιγότερο από ένα αναψυκτικό.
Τι πρέπει να προσέξουμε;
Παρόλα αυτά σ'αυτό το σημείο αξίζει να επιστήσουμε την προσοχή μας σε διάφορα πράγματα. Αρχικά, μπορεί τα οφέλη του να είναι πολλά, ωστόσο δεν υπάρχουν κλινικές δοκιμές ή εμπεριστατωμένα επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τα πολυάριθμα οφέλη που οι καταναλωτές του ροφήματος ισχυρίζονται ότι τους προσφέρει.
Η δημοτικότητα του kombucha οφείλεται εν μέρει στο περιεχόμενό του σε προβιοτικά, δηλαδή σε «καλά βακτήρια», τα οποία, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ωφελούν την πέψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Προκειμένου να διατηρηθούν αυτά τα προβιοτικά οφέλη, το τσάι kombucha δεν πρέπει να παστεριώνεται, πράγμα που αυξάνει όμως τον κίνδυνο μόλυνσης. Μια ποσότητα 120 ml από εμπορικά διαθέσιμο, παστεριωμένο τσάι kombucha θεωρείται γενικά ασφαλής.
Εν κατακλείδι, τα θετικά του αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στις μαρτυρίες των ανθρώπων που το έχουν δοκιμάσει. Όμως, η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Πιείτε το συγκεκριμένο ρόφημα με μέτρο, αφού πρώτα συμβουλευτείτε ένα ειδικό.