fbpixel

Search icon
Search
Καθαρά Δευτέρα: Οι must-visit προορισμοί μία ανάσα από τη Θεσσαλονίκη για το τριήμερο
TRAVEL

Καθαρά Δευτέρα: Οι must-visit προορισμοί μία ανάσα από τη Θεσσαλονίκη για το τριήμερο

Γεμίστε μπαταρίες κι απολαύστε ένα mini getaway


Αισθάνεστε κι εσείς την ανάγκη για ένα μικρό break από την καθημερινότητα; Για μία μικρή παύση, για λίγη extra χαλάρωση και ξεκούραση... Αν όλα αυτά σας προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα, τότε, ήρθε η στιγμή για μία σύντομη απόδραση και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία γι΄αυτό. Γεμίστε μπαταρίες, δημιουργήστε όμορφες αναμνήσεις κι εικόνες μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα κι ετοιμαστείτε να κάνετε ένα δυναμικό comeback στην καθημερινότητά σας, πιο fresh από ποτέ. Το ευχάριστο είναι πως η Ελλάδα διαθέτει πολλούς διαφορετικούς προορισμούς κι εμείς, συγκεντρώσαμε τους must-visit, που βρίσκονται κοντά στη Θεσσαλονίκη, για το πιο απολαυστικό short-trip.

Ετοιμάστε την travel-bag σας και χαλαρώστε μακριά από όλους κι από όλα, γνωρίζοντας παράλληλα τις τοπικές παραδόσεις και τα ελληνικά, παραδοσιακά έθιμα, επιλέγοντας αυτή τη φορά πιο εναλλακτικά σημεία, για να απολαύσετε το ταξίδι σας. 

Η Ελλάδα σας περιμένει να την εξερευνήσετε!

Αρναία

arnaia1.jpg

Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 600 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Χολομώντα και φτάνοντας σε αυτήν, συναντά κανείς ένα τοπίο γεμάτο με καταπράσινα δάση και πλούσια βλάστηση. Κυρίως τα τελευταία χρόνια, η Αρναία βλέπει όλα τα βλέμματα να στρέφονται επάνω της κι έχει εξελιχθεί σε must-visit προορισμό, για όσους θέλουν να γνωρίσουν τη διαφορετική πλευρά της Χαλκιδικής. Τα στενά σοκάκια και τα λιθόστρωτα στενάκια της, αλλά κι η θέα που κόβει την ανάσα, συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό, ενώ θεωρείται ιδανικό μέρος για τους φυσιολάτρεις, καθώς βασικό της χαρακτηριστικό είναι η πλούσια βλάστηση και το απέραντο πράσινο. Τα όμορφα, παραδοσιακά σπίτια και τα αναπαλαιωμένα κτίρια, είναι το απόλυτο παράδειγμα της αυθεντικής, μακεδονικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και σίγουρα, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το CNN τη συμπεριέλαβε στη λίστα του με τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας το 2019. 

Extra Info: Ειδικά την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, η Αρναία κινείται σε πολύ-πολύ έντονους ρυθμούς. Οι κάτοικοι γίνονται ένα, οι παραδοσιακοί μεζέδες μαζί με την πεντανόστιμη λαγάνα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και τόσο οι μικροί, όσο και οι μεγάλοι κατακλύζουν τα κεντρικά δρομάκια της. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να γευτεί κανείς όλες τις πλούσιες γεύσεις και τα μεθυστικά αρώματα της μακεδονίτικης κουζίνας, καθώς οι ντόπιοι ετοιμάζουν τους πιο εκλεκτούς μεζέδες, που μοσχοβολούν Ελλάδα!

Παγγαίο

shutterstock-1522356167.jpg

Ορεινά χωριά, βυζαντινά μοναστήρια, απέραντο πράσινο, πλούσια ιστορία. Το Παγγαίο με τα γραφικά χωριά του είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν τη φύση, τις παραδοσιακές γεύσεις και την περιπέτεια. Πρόκειται για ένα μέρος που είναι ιδανικό για κάθε εποχή του χρόνου. Αποκτά διαφορετικά χρώματα, διαφορετικά αρώματα, διαφορετική αύρα... Οι -εντυπωσιακοί- παραδοσιακοί οικισμοί με τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα επιβλητικά κάστρα, αλλά κι η φυσική ομορφιά του, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους, για τους οποίους αξίζει να το επισκεφθεί κανείς κι ειδικά αυτή την περίοδο, θεωρείται go to place για όσους θέλουν να κάνουν ένα σύντομο break, μακριά από την πολυκοσμία και τους πιο famous προορισμούς, που κακά τα ψέματα δεν προσφέρονται για χαλάρωση και ξεκούραση.

Extra Info: Αν βρεθείτε σε αυτό για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά τις «Ντερβένες», τις μεγάλες φωτιές που ανάβουν οι locals την τελευταία ημέρα της Αποκριάς. Πρόκειται για ένα πολύ παλιό, προχριστιανικό έθιμο με πολύ βαθιές ρίζες, που ανάγονται στην πυρολατρεία των αρχαίων χρόνων, που εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα και κατά γενική ομολογία είναι πολύ εντυπσωσιακό. Οι «Ντερβένες» έχουν διπλό συμβολισμό, καθώς θεωρείται -αφενός- ότι με τη φωτιά ζεσταίνονται οι καρδιές των ανθρώπων κι αφετέρου, με την καθαρτική ιδιότητά της καίγεται ο παλιός άνθρωπος με τα μίση, τα πάθη, τις αμαρτίες και τις κακίες του και γεννιέται ένας νέος, έτοιμος πια να μπει στην περίοδο της προσευχής και της νηστείας, που αρχίζει την επόμενη μέρα, την Καθαρά Δευτέρα.

Ιωάννινα

shutterstock-1172319670.jpg

Ένας τόπος με μοναδική φυσική ομορφιά. Ένα μέρος με πολύ ιδιαίτερα vibes και πλούσια ιστορία, το οποίο αξίζει πραγματικά να γνωρίσει κανείς. Τα Ιωάννινα, η έβδομη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, είναι κτισμένα γύρω από την λίμνη Παμβώτιδα ή λίμνη των Ιωαννίνων και ξεχωρίζουν για τον πολυπολιτισμικό τους χαρακτήρα, τα αξιοθέατα, αλλά και το πεντανόστιμο φαγητό, γι' αυτό και θεωρείται go to προορισμούς για τους gastronomy-lovers. Για τους locals, μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες είναι μία βόλτα στο καταπράσινο τοπίο γύρω από τη λίμνη. Το μυαλό ταξιδεύει πολύ μακριά και το σώμα κατακλύζεται από ευχάριστα συναισθήματα. Η πόλη αυτή προσφέρεται για περπάτημα, για εξερεύνηση, για περιπάτους, αλλά και για αρκετό φαγητό, καθώς οι πλούσιες γεύσεις και τα μεθυστικά αρώματα, συνδυάζονται ιδανικά με ένα ποτήρι κρασί, για να ολοκληρωθεί με τον πιο ιδανικό τρόπο μία ημέρα σε ένα από τα πιο πολύχρωμα σημεία της Ελλάδας.

Extra Info: Αν θέλετε να βιώσετε μία μοναδική εμπειρία, που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη σας, αξίζει να βρεθείτε στα Ιωάννινα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Το απόγευμα της Κυριακής της Αποκριάς, ανάβουν σε διάφορες γειτονιές της πόλης οι γνωστές Τζαμάλες, δηλαδή μεγάλες φωτιές. Όταν οι κορμοί των δέντρων λαμπαδιάζουν, ξεκινάει η μουσική και όλοι οι locals -κι όχι μόνο- μεταμφιεσμένοι, χορεύουν γύρω από τις φλόγες μέχρι το ξημέρωμα, σε ένα πανάρχαιο έθιμο εξαγνισμού και εκδίωξης των κακών πνευμάτων. Η μεγαλύτερη φωτιά στήνεται μέσα στο κάστρο των Ιωαννίνων.

Καστοριά

shutterstock-1665728239.jpg

Η Καστοριά με την εντυπωσιακή λίμνη, που αντανακλά το φως του ήλιου και τα μαγευτικά τοπία, αποκτά μία ιδιαίτερη ομορφιά αυτή την περίοδο. Όσοι την έχουν επισκεφθεί, γνωρίζουν πολύ καλά πως μία βόλτα στα παραδοσιακά, καστοριανά καλντερίμια των παλιών συνοικιών Απόζαρι και Ντολτσό είναι ικανή για να αιχμαλωτίσει την καρδιά των visitors, με τα επιβλητικά αρχοντικά και τις βυζαντινές εκκλησίες να μαγνητίζουν τα βλέμματα. Η Καστοριά είναι από τις πόλεις που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν αναλλοίωτο τον αυθεντικό τους χαρακτήρα και αρνείται πεισματικά να χάσει τη μοναδικότητά της, γι' αυτό ίσως παραμένει μέχρι και σήμερα τόσο εντυπωσιακή. Αυτή η περίοδος, μοιάζει να είναι η ιδανική για να βρεθεί κανείς σε αυτήν και να γνωρίσει από κοντά την πραγματική της ομορφιά.

Extra Info: Την Κυριακή της μεγάλης Αποκριάς η πόλη αποκτά εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς και κάθε χρόνο, αναβιώνει ένα από τα πιο ξακουστά έθιμα της Ελλάδας, οι «μπουμπούνες». Πρόκειται ουσιαστικά για μεγάλες φωτιές που ανάβουν στις πλατείες της πόλης. Μικροί και μεγάλοι συγκεντρώνονται στις γειτονιές και σε κεντρικά σημεία της Καστοριάς κι ανάβουν τη φωτιά, συνοδεία μουσικής, την ώρα που ορχήστρες με πνευστά και χάλκινα παίζουν τοπικά τραγούδια, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κοζάνη

shutterstock-1764974903.jpg

Μία ακόμη πόλη, που δεν έχει αποκτήσει -κατά γενική ομολογία- τη λάμψη που της αξίζει, είναι η Κοζάνη. Είναι πανέμορφη, είναι πολύ ιδιαίτερη και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που την καθιστά must-visit προορισμό για ένα short-trip της τελευταίας στιγμής. Αν ανήκετε στους φυσιολάτρεις, θα την αγαπήσετε, καθώς διαθέτει πολλά μονοπάτια και καταπράσινα τοπία, που προσφέρονται για εξερεύνηση, ενώ -φυσικά- τα φώτα πέφτουν στην ξακουστή, λίμνη Πολυφύτου, που βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πόλη. Last but not least, η Κοζάνη φημίζεται για την κουζίνα της και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όποιος βρίσκεται σε αυτήν, αναπτύσσει μία πολύ ιδιαίτερη σχέση μαζί της. Αξίζει μία θέση στην bucket-list σας και σίγουρα, δε θα θέλετε να την αποχωριστείτε!

Extra Info: Η Κοζάνη είναι μία πόλη που... λατρεύει τις απόκριες κι είναι ενδεικτικό, το γεγονός ότι οι εορτασμοί ξεκινούν από την Τσικνοπέμπτη κι οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα. Το έθιμο των «φανών» είναι το πιο γνωστό κι αυτό που αγαπούν οι locals και δεν παραλείπουν ποτέ! Πρόκειται για μεγάλες φωτιές που ανάβουν στις μικρές γειτονιές της πόλης, με τον κόσμο να χορεύει και να τραγουδάει γύρω τους, υπό τους ήχους των πνευστών και των χάλκινων. Οι φανοί ανάβουν στις 8 το βράδυ και τότε είναι που ξεκινάει το μεγάλο γλέντι, με την πόλη να μένει ξύπνια μέχρι τις πρώτες, πρωινές ώρες. Μοναδική εμπειρία...