fbpixel

Search icon
Search
Kanye West: Τι συμβαίνει τελικά με την ψυχική του υγεία, ο ρόλος της Kim Kardashian & η υποψηφιότητά του για πρόεδρος των Η.Π.Α
LIFE & CAREER

Kanye West: Τι συμβαίνει τελικά με την ψυχική του υγεία, ο ρόλος της Kim Kardashian & η υποψηφιότητά του για πρόεδρος των Η.Π.Α

Οι τελευταίες εξελίξεις στη ζωή του διάσημου σταρ μετά το δημόσιο break down του


Ο Kanye West είναι 43 χρονών και η περιουσία του ανέρχεται στα 1.3 δισεκατομμύρια. Καθόλου απίθανο αν αναλογιστεί κανείς όλες του τις δραστηριότητες. Από στιχουργός και ράπερ, σχεδιαστής ρούχων, επιχειρηματίας, παραγωγός, με πολλές διακρίσεις σε όλους τους τομείς. Creative director των Yeezy, πρόσφατα συνεργάστηκε με την Gap και κυκλοφορούν τα ‘YZY’. Έχει πει χαρακτηριστικά:’ Όλοι μου έλεγαν ότι δεν μπορώ να κάνω ρούχα. Αυτή ήταν η κινητήριος δύναμή μου’. Επίσης, από το 2019, κάθε Κυριακή διοργανώνει την δική του ‘λειτουργία’, το Sunday Service. Συνδυάζει μουσική με προσευχή, μαζί με τους δικούς του ανθρώπους. Τότε κυκλοφόρησε και τον δίσκο του με τίτλο ‘Jesus is King’.

Το 2018, κυκλοφόρησε τον δίσκο ‘Ye’. Προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, αρχικά λόγω εξωφύλλου, το οποίο έλεγε: ‘Μισώ το να είμαι διπολικός. Είναι τέλειο’. Στην συνέντευξη που έδωσε στον Jimmy Fallon, τον Αύγουστο του 2018, μίλησε ανοιχτά για την ψυχική ασθένεια. Τόνισε πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε για τις ψυχικές ασθένειες, ειδικά εκείνος, ως Αφροαμερικάνος. Στην κοινότητά τους δεν είχαν ψυχιάτρους, ούτε κατανόηση σε τέτοιου είδους θέματα. Πρόσθεσε, ότι στο πρώτο black out που βίωσε στα 5 του, η μαμά του επέλεξε να μην του δώσει φάρμακα. Αυτό θεωρεί ότι τον έσωσε, αφού δεν θα ήταν ο Kanye που είναι σήμερα. Τώρα, δήλωσε, ότι έχει μόνο emotional highs και όχι καταθλιπτικά επεισόδια. Δεν μισεί το ότι είναι διπολικός, αντίθετα το θεωρεί τέλειο. Τον κάνει να νιώθει πιο έντονα τα συναισθήματά του και όχι να νιώθει το αντίθετο συναίσθημα.

kanye-west.jpg

Σχετικά με το νοσοκομείο είπε ότι σε ναρκώνουν, σε βάζουν σε ένα κρεβάτι, σε απομονώνουν από τους δικούς σου ανθρώπους και ό,τι λες δεν έχει βαρύτητα. Η Kim σε συνέντευξή της το 2018 είχε πει ότι τα πράγματα είναι ήρεμα αλλά νιώθουν κρίσεις να έρχονται, αλλά γνωρίζουν πώς να τις αντιμετωπίσουν.

Τον Μάιο του 2019, στην σειρά συνεντεύξεων με τον David Letterman, στο Netflix, είχε εξομολογηθεί πως όταν περνάει μανιακά επεισόδια νιώθει ότι έχει καλύτερη σύνδεση με το σύμπαν. Παραδέχτηκε ότι όταν βιώνει μανιακό επεισόδιο κάνει παρανοϊκές σκέψεις: ‘Όλα είναι συνωμοσία. Νιώθεις ότι η κυβέρνηση βάζει τσιπάκια στο κεφάλι σου. Νιώθεις ότι ηχογραφείσαι. Νιώθεις όλα αυτά τα πράγματα.’ Σχετικά με την αντιμετώπισή του από τον υπόλοιπο κόσμο, ανέφερε ότι σε κάποιον που πονάει ο αστράγαλός του, δεν τον πιέζουμε παραπάνω. Αντίθετα, στις ψυχικές ασθένειες, ο κόσμος είναι σκληρός και κάνει τα πάντα για να γίνεις χειρότερα.

Τι είναι η διπολική διαταραχή;

kanye-west-XQYfy.jpg

Η διπολική διαταραχή ή αλλιώς μανιοκατάθλιψη χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλες εναλλαγές της διάθεσης, με επεισόδια ανεβασμένης διάθεσης-μανίας (emotional highs) και επεισόδια κατάθλιψης (emotional lows). Ο ασθενής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην προσωπική και επαγγελματική ζωή του. Συχνά, έχει αυτοκτονικές σκέψεις. Μάλιστα, το 10-15% των διπολικών πεθαίνουν από αυτοκτονία. Το 2,6% των Αμερικάνων υποφέρουν από διπολική διαταραχή και σύμφωνα με το Harvard Medical School, το 4,4% των ενηλίκων παγκοσμίως το βιώνουν κατά την διάρκεια της ζωής τους. Πιο σύνηθες είναι να εμφανίζεται κοντά στα 20 και συχνά το άγχος και το στρες είναι triggering σε τέτοιες καταστάσεις. Υπάρχουν 4 τύποι bipolar disorder.

Στο Bipolar 1 Disorder , ο ασθενής περνάει από περιόδους κατάθλιψης σε περιόδους μανίας. Στα επεισόδια μανίας, είναι παρορμητικός, υπερβολικά χαρούμενος, με υπερβολική ενέργεια, βιώνει μια κατάσταση εφορίας. Νιώθει ότι δεν χρειάζεται να κοιμηθεί, είναι ανήσυχος, επιθετικός και καχύποπτος. Στα επεισόδια κατάθλιψης, τα συμπτώματα είναι πιο γνωστά. Κάποια από αυτά είναι η απώλεια όρεξης για δραστηριότητες, για δουλειά, πολλές ώρες ύπνου ή αϋπνίες, θλίψη, αυτοκτονικές τάσεις. Τα επεισόδια που διαρκούν πάνω από 7 μέρες, χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Στο Bipolar 2 Disorder, ο ασθενής περνάει από επεισόδια υπο-μανίας σε επεισόδια πιο ήπιας κατάθλιψης. Η υπο-μανία είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί, καθώς ο ασθενής είναι λειτουργικός και υπερπαραγωγικός για μεγάλα διαστήματα. Είναι επεισόδια μικρότερης έντασης από τα μανιακά, χωρίς έντονες εξάρσεις.

Το Bipolar 3 Disorder, είναι η Κυκλοθυμία. Πρόκειται για εναλλαγή επεισοδίων υπο-μανίας και ήπιων καταθλίψεων. Είναι μια πολύ ήπια μορφή διπολικής διαταραχής, αφού δεν πληρεί τα κριτήρια του χρόνου και της έντασης, των προηγούμενων κατηγοριών.

Το Bipolar 4 Disorder, είναι η Μη Προσδιοριζόμενη αλλιώς(not elsewhere classified). Υπάρχουν εναλλαγές στην διάθεση αλλά δεν έχουν αρκετή ένταση και δεν διαρκούν τόσο, ώστε να χαρακτηριστούν επεισόδια κατάθλιψης ή μανίας.

Kanye West & διπολική διαταραχή

5-c8tLB.jpg

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει τον Kanye σε δημόσιες εμφανίσεις του να ‘ξεφεύγει’ και να βιώνει πιθανότατα ένα μανιακό ή υπο-μανιακό επεισόδιο. Το 2009 στην σκηνή των MTV Music Awards, ανέβηκε στην σκηνή και πήρε το μικρόφωνο, την στιγμή που η Taylor Swift ευχαριστούσε για το βραβείο της, λέγοντας ότι η Beyoncé άξιζε το βραβείο.

Διαγνώστηκε με bipolar disorder το 2016. Αναγκάστηκε να διακόψει την περιοδεία του “Saint Pablo”, αφού στο τελευταίο live που έκανε, άρχισε ένα παραλήρημα, στο οποίο κριτίκαρε τους πάντες, από την Beyonce και τον Jay Z μέχρι τον Trump. Εκείνο το διάστημα ήταν πολύ πιεσμένος, αφού κυκλοφόρησε καινούργιο album (‘The life of Pablo’), δύο καινούργιες συλλογές ρούχων και έκανε πάνω από 30 live shows. Τον Οκτώβριο του 2016 έγινε επίσης και η ληστεία στο ξενοδοχείο στο Παρίσι, όπου βρισκόταν η Kim Kardashian. Τα παράτησε όλα και πήγε κοντά της. Μάλιστα στο ‘Keeping up with the Kardashians’, η Kim ανέφερε ότι ένιωθε υπεύθυνη για το ξέσπασμα του συζύγου της, καθώς μετά το σοκ της ληστείας καθόταν σπίτι και είχε αναλάβει όλες τις ευθύνες ο Kanye.

Το 2018, σε συνέντευξή του στο TMZ, βίωσε ακόμη μια κρίση δημοσίως. Φώναζε ότι αναγκάστηκε να κάνει λιποαναρρόφηση για να μην τον λένε χοντρό, ότι δεν παίρνει φάρμακα για την διπολικότητα, καθώς νιώθει ότι ‘σκοτώνουν’ την δημιουργικότητά του. To 2016, μόλις βγήκε από το νοσοκομείο του έδιναν 7 χάπια την ημέρα, Στη συνέχεια έπαιρνε 3 χάπια την μέρα και το 2018 έπαιρνε 1 χάπι την εβδομάδα. Αυτό το σημείο είναι αρκετά κρίσιμο, αφού σύμφωνα με ειδικούς, ο ασθενής ακόμα και να μην παρουσιάσει για μήνες ή χρόνια επεισόδιο πρέπει να λαμβάνει αγωγή για να μένει σταθερός. Το δύσκολο είναι ο ασθενής να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι, καθώς πολλές φορές αισθάνεται καλύτερα όταν είναι σε μανιακή κρίση και είναι υπερ-παραγωγικός.

shutterstock-477795049.jpg

Το 2018, επίσης, κυκλοφόρησε τον δίσκο του ‘Ye’, στον οποίο πετούσε σπόντες για τον Tristan, πρώην σύντροφο της Khloe(‘All these THOTS on Christian Mingle... That’s what almost got Tristan single’). Σε ένα τραγούδι του αναφέρει ότι εύχεται η κόρη του να μην πάρει τις ’καμπύλες’ της μαμάς της, ότι φαντασιώνεται να σκοτώνει την Kim και ότι η Kim ούρλιαζε, μετά την συνέντευξή του στο TMZ και την δήλωσή του ότι η σκλαβιά είναι επιλογή των Αφροαμερικάνων, ότι θα τα χάσουν όλα.

Αντίστοιχα και σήμερα, θα λέγαμε ότι το black out του, μπορεί να οφείλεται και στην πιεστική περίοδο που διανύει. Στις 4 Ιουλίου μέσω Twitter ανακοίνωσε ότι θα βάλει υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Αμερικής. Μόλις 4 μέρες μετά, έδωσε μια τετράωρη συνέντευξη στο περιοδικό Forbes. Έθιξε αρκετά θέματα που προκάλεσαν αντιδράσεις. Ανάμεσά τους, ότι δεν στηρίζει πλέον τον Trump, η δυσπιστία του στα εμβόλια για τον Covid-19, αποκαλώντας τα ‘the mark of the beast’. Αποκάλυψε ότι τον Φεβρουάριο νόσησε από τον Covid-19 και επιβεβαίωσε την υποψηφιότητά του.

Στις 24 Ιουλίου θα κυκλοφορούσε το καινούργιο album του, ‘God’s Country’. Όπως και το 2018, δεν άφησε ασχολίαστα μέλη της οικογένειάς του. Σε προεκλογική ομιλία του, όπου εμφανίστηκε με αλεξίσφαιρό γιλέκο, φώναζε κλαίγοντας ότι παραλίγο να σκοτώσει την κόρη του North και ότι η Kim δεν πήρε τα χάπια για να αποβάλει, όπως και η δική του μητέρα δεν απέβαλλε όταν ο μπαμπάς του ήταν πολυάσχολος και δεν είχε χρόνο για παιδί.

Στη συνέχεια άρχισε ένα παραλήρημα με Tweets, όπου τα έβαλε για άλλη μια φορά με όλους και με όλα. Ανάμεσά τους ανέφερε: «H Κιμ προσπαθούσε να πετάξει στο Ουαϊόμινγκ με έναν γιατρό για να με κλειδώσει όπως στην ταινία «Get out», γιατί μίλησα για τη διάσωση της κόρης μου χθες». "Αν με κλείσουν μέσα όπως τον Μαντέλα όλοι θα ξέρετε γιατί", έγραψε σε ένα άλλο tweet, το οποίο στη συνέχεια διαγράφηκε, αναφέροντας τον άντρα που έγινε ο πρώτος Μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής αφού φυλακίστηκε για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Σε άλλα tweets, που αργότερα διαγράφηκαν, ο West ζήτησε απευθείας από την Kim και τη μητέρα της, Kris Jenner, την οποία αποκάλεσε Kris Jong-Un, να επικοινωνήσουν μαζί του στο ράντσο του στο Wyoming. «Kris μην παίζεις μαζί μου και δεν επιτρέπω ο calmye (σύντροφος της Kris) να είναι κοντά στα παιδιά μου. Προσπαθήσατε να με κλειδώσετε. Δεν θα αφήσω τα παιδιά μου να γίνουν εξώφυλλο στο Playboy’.

Η αντίδραση της Kim Kardashian και οι τελευταίες εξελίξεις

shutterstock-379474564.jpg

Η Kim είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Αυτό που την στεναχώρησε πιο πολύ είναι η αναφορά στην κόρη τους και στο ενδεχόμενο αποβολής, αφού είναι κάτι που θα το δει μεγαλώνοντας. Απάντησε σε όλο τον σάλο που δημιουργήθηκε με ένα μακροσκελές κείμενο μέσω του Instagram της: ‘«Όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, η Kanye έχει διπολική διαταραχή. Όποιος το έχει αυτό ή έχει κάποιον στη ζωή του που το έχει, ξέρει πόσο απίστευτα περίπλοκο και επώδυνο είναι να καταλάβει», έγραψε. «Δεν έχω μιλήσει ποτέ δημοσίως για το πώς αυτό μας επηρέασε στο σπίτι, διότι είμαι πολύ προστατευτική προς τα παιδιά μας και του δικαιώματος του Kanye στην ιδιωτικότητα όταν πρόκειται για την υγεία του. Σήμερα όμως, αισθάνομαι ότι πρέπει να το σχολιάσω, λόγω του στίγματος και των παρανοήσεων σχετικά με την ψυχική υγεία. " Κατανοώ ότι ο Kanye υπόκειται σε κριτική επειδή είναι δημόσιο πρόσωπο και οι ενέργειές του κατά καιρούς μπορούν να προκαλέσουν έντονες απόψεις και συναισθήματα", συνέχισε. "Είναι ένα λαμπρό αλλά περίπλοκο άτομο που πέρα ​​από τις πιέσεις του να είναι καλλιτέχνης και μαύρος, βίωσε την οδυνηρή απώλεια της μητέρας του, και πρέπει να αντιμετωπίσει την πίεση και την απομόνωση που οφείλεται στη διπολική διαταραχή του. Όσοι είναι κοντά στον Kanye ξέρουν την καρδιά του και καταλαβαίνουν ότι τα λόγια του μερικές φορές δεν ταιριάζουν με τις προθέσεις του. "

Ο Kanye έκανε ένα Tweet στο οποίο ζητάει συγγνώμη από την Kim: ‘Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τη σύζυγό μου Κιμ για δημοσιοποίηση ενός τόσο προσωπικού θέματος. Δεν την κάλυψα όπως έκανε εκείνη. Θέλω να πω ότι ξέρω ότι σε πλήγωσα. Σε παρακαλώ συγχώρεσέ με. Σε ευχαριστώ που ήσουν πάντα εκεί για μένα.’

1-w9WXQ.jpg

Και ενώ οι φήμες περί διαζυγίου οργιάζουν, η Kim δεν θα χαλάσει έτσι εύκολα την οικογένειά της, με τα 4 παιδιά τους. Ταξίδεψε μέχρι το Wyoming, όπου συναντήθηκε με τον σύντροφό της. Δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες από την συνάντησή τους στο αυτοκίνητο με την Kim σε άσχημη κατάσταση να κλαίει. Επέστρεψε μόνη της στο LA για να είναι μαζί με τα παιδιά της.

Πολλοί είπαν ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Kanye παθαίνει δημόσια break downs πριν την κυκλοφορία καινούργιων δίσκων του. Είναι marketing trick για μεγαλύτερο hype; Ακόμα και να ισχύει, είναι τόσο ψυχοφθόρο για έναν διπολικό άνθρωπο να βιώνει τέτοια επεισόδια, που όλοι μόνο κατανόηση πρέπει να δείχνουμε σε τέτοιες καταστάσεις. Τα ψυχικά νοσήματα δεν είναι αστείο. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να αναρωτηθούμε αν αυτός ο άνθρωπος μπορεί να αναλάβει καθήκοντα πλανητάρχη...