fbpixel

Search icon
Search
Καλύτερη μνήμη; Κι όμως ένα σύντομο power nap μπορεί να κάνει τη διαφορά
WELLNESS

Καλύτερη μνήμη; Κι όμως ένα σύντομο power nap μπορεί να κάνει τη διαφορά

Μία κίνηση που μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά σας


Ο ύπνος είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή, όπου οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι πολύ-πολύ έντονοι και αρκετά πιεστικοί. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της ζωής μας, καθώς μας βοηθάει να ανακτήσουμε την ενέργεια που μας λείπει και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της υγείας μας. 

Λίγοι -ωστόσο- γνωρίζουν, πως ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο ακόμη και για τη μνήμη μας. Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε την ιδανική ώρα που πρέπει να κοιμάστε, αν θέλετε να βελτιωθείτε στο συγκεκριμένο τομέα.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Power nap

shutterstock-1390240415.jpg

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια, έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο βραδινός ύπνος, τόσο περισσότερα είναι τα benefits του για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η αλήθεια -ωστόσο- είναι σε μεγάλο βαθμό πολύ διαφορετική. Ξεκινώντας από τα βασικά, είναι ξεκάθαρο πως τα οφέλη του ύπνου για τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία είναι πολλαπλά και αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι πως μπορεί να συμβάλλει ακόμη και στη βελτίωση της μνήμης, ωστόσο, για να συμβεί αυτό πρέπει να διαμορφωθούν και οι κατάλληλες συνθήκες. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Υπάρχει μία συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα, που είναι ιδανική και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το κομμάτι της μνήμης και κάπου εδώ, έρχεται να μπει στη ζωή μας ο όρος «power nap», aka ο ολιγόλεπτος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μία σειρά από έρευνες, έρχονται να μας δείξουν πως ένα μικρό break μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη μνήμη και να εξελιχθεί στον απόλυτο σύμμαχο για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, καθώς μας επιτρέπει να αναλύουμε και να επεξεργαζόμαστε καλύτερα τις πληροφορίες που λαμβάνουμε στη διάρκεια μίας busy day, που είναι γεμάτη με υποχρεώσεις και πολλά, διαφορετικά δεδομένα. Σύμφωνα με το περιοδικό «The Healthy» ένα μικρό και σύντομο power nap, ιδανικά στη μέση ακριβώς της ημέρας, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο και super αποτελεσματικό, ενώ αυτό που προέκυψε μετά από μία μελέτη σε ενήλικες ηλικίας 20 έως 73 ετών, ήταν μία σημαντική διαφορά στο κομμάτι της μνήμης. Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας σύντομος, μεσημεριανός ύπνος μπορεί να κάνει σε βάθος χρόνου τη διαφορά, για έναν άνθρωπο που έχει μία γεμάτη και αρκετά απαιτητική καθημερινότητα και συχνά, αισθάνεται την ανάγκη για μία σύντομη αποφόρτιση.

The timing

shutterstock-2018571389.jpg

Ποια είναι όμως η κατάλληλη ώρα; Οι experts του χώρου, έρχονται να συμπληρώσουν όλα τα παραπάνω δεδομένα και υποστηρίζουν πως η καλύτερη ώρα για ένα σύντομο power nap είναι έξι με επτά ώρες μετά την ώρα αφύπνισης. Ιδανικά, το σύντομο, αυτό, break πρέπει να έχει διάρκεια 20-30 λεπτών, με τα αποτελέσματα στη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεση να είναι εμφανή μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν -βέβαια- κι αυτοί που έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη και γι' αυτούς, ένας ύπνος 60-90 λεπτών μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός, καθώς θα ενισχύσει τη μνήμη και τη δημιουργικότητά τους.

Είναι γεγονός, ότι στην εποχή των γρήγορων ρυθμών, της έντασης και των πολύ υψηλών απαιτήσεων, ένας καλός κι απολαυστικός ύπνος, μπορεί να χαρακτηριστεί ως είδος πολυτελείας για αρκετούς ανθρώπους. Τα απαιτητικά ωράρια και το extra άγχος, μας οδηγούν πολλές φορές στις ενοχλητικές αϋπνίες, που κάνουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας δύσκολη, εμποδίζοντάς μας να αποφορτιστούμε και να ξεκουραστούμε πλήρως μετά από μία κουραστική ημέρα. Γι' αυτό -λοιπόν- είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε focus σε αυτόν τον τομέα και να αναλάβουμε δράση αμέσως, καθώς πραγματικά η διαφορά στη ζωή μας και κυρίως στην ποιότητά της, θα είναι τεράστια. 

Αν αισθάνεστε κι εσείς πως έχετε ανάγκη από μία μικρή αλλαγή, τότε -σύμφωνα και με όλα τα παραπάνω- είναι σημαντικό να εντάξετε στη δική σας ρουτίνα ένα μικρό break μέσα στην ημέρα, δημιουργώντας την ίδια στιγμή ένα σταθερό ωράριο ύπνου, που θα ακολουθείτε πιστά από εδώ και στο εξής. Πείτε ένα μεγάλο «όχι» στις ηλεκτρονικές συσκευές και περιορίστε τα αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά, ενώ σημαντική διαφορά μπορεί να κάνει και η άσκηση. Δείτε τη μνήμη σας να βελτιώνεται, τη διάθεσή σας να ανεβαίνει και τη συγκέντρωσή σας να είναι πιο επαρκής από ποτέ και απολαύστε την νέα εκδοχή του εαυτού σας!