fbpixel

Search icon
Search
Κακή μνήμη; Οι πιο φυσικοί & εύκολοι τρόποι για να την βελτιώσετε
WELLNESS

Κακή μνήμη; Οι πιο φυσικοί & εύκολοι τρόποι για να την βελτιώσετε

Αποκτήστε διαφορετικές ικανότητες μέσα από απόλυτα φυσικές μεθόδους


Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως η μνήμη σας μερικές φορές δε σας στηρίζει, ειδικά όταν η ζωή γίνεται πιο busy από όσο μπορείτε να αντέξετε. Αν και αυτό μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικό, η κακή μνήμη μπορεί να σας δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Είτε στις εξεταστικές περιόδους, είτε στις καθημερινές συναναστροφές είτε ακόμη και σε οποιοδήποτε τομέα της δουλειάς σας. Μπορεί, λοιπόν, η γενετική να παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια μνήμης -ειδικά σε σοβαρές νευρολογικές καταστάσεις όπως η νόσος του Alzheimer- παρόλα αυτά έρευνες έχει δείξει ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής έχουν επίσης σημαντικό αντίκτυπο σε αυτήν. Έτσι, παρακάτω συγκεντρώσαμε 7 τρόπους για να αποκτήσετε τις καλύτερες επιδόσεις της ζωής σας.  

mnimi-3.jpg

Τρώτε λιγότερο ζάχαρη

Η κατανάλωση υπερβολικής προστιθέμενης ζάχαρης έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας και χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής έκπτωσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα πλούσια σε αυτό το συστατικό μπορεί να οδηγήσει σε κακή μνήμη καθώς μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα την περιοχή του εγκεφάλου που αποθηκεύεται η βραχυπρόθεσμη μνήμη. Μια ακόμη μελέτη που έγινε σε περισσότερα από 4.000 άτομα διαπίστωσε ότι εκείνοι που είχαν υψηλότερη πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών όπως η σόδα είχαν φτωχότερες αναμνήσεις κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερη ζάχαρη. Η μείωση της, λοιπόν, όχι μόνο βοηθά τη μνήμη σας αλλά και βελτιώνει τη γενική υγεία σας.

Δοκιμάστε ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου

Το ιχθυέλαιο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εικοσαπεντανοϊκό οξύ(EPA). Αυτά τα λίπη είναι σημαντικά για την υγεία του οργανισμού και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μειώνουν τη φλεγμονή, ανακουφίζουν από το άγχος και το stress και επιβραδύνουν την ψυχική κόπωση. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων ψαριών και ιχθυελαίου μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, τόσο τη βραχυπρόθεσμη όσο και την επεισοδιακή, ειδικά σε ηλικιωμένους. 

mnimi-1.jpg

Κάντε διαλογισμό

Η πρακτική του διαλογισμού μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία σας με πολλούς τρόπους. Είναι χαλαρωτική και έχει βρεθεί ότι μειώνει το στρες και τον πόνο, ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει ακόμη και τη μνήμη. Στην πραγματικότητα, ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη λεγόμενη gray matter η οποία κυτταρικά σώματα νευρώνων. Καθώς μεγαλώνετε, η "γκρίζα ύλη" μειώνεται και αυτό το γεγονός επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη και τη γνώση. Σε αντίθεση με αυτό, οι τεχνικές διαλογισμού και χαλάρωσης έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε άτομα όλων των ηλικιών.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι απαραίτητη για την ευεξία και είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε το σώμα και το μυαλό σας σε άριστη κατάσταση. Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει πως η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για τη γνωστική κατάσταση. Η κατάσταση αυτή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και φλεγμονές, και αυτά τα δύο με τη σειρά τους είναι σε θέση να επηρεάσουν αρνητικά τον εγκέφαλο. Μια μελέτη 50 ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών διαπίστωσε ότι υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος συσχετίστηκε με σημαντικά χειρότερη απόδοση στις δοκιμές μνήμης. Η παχυσαρκία σχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer, μιας προοδευτικής ασθένειας που καταστρέφει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. 

mnimi.jpg

Κοιμηθείτε αρκετά

Η έλλειψη σωστού ύπνου -για αρκετό καιρό- έχει συσχετιστεί με κακές πνευματικές αποδόσεις. Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην ενοποίηση της μνήμης, μια διαδικασία στην οποία οι βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις ενισχύονται και μετατρέπονται σε αναμνήσεις μεγάλης διάρκειας. Μια μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις του ύπνου σε 40 παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών. Μία ομάδα παιδιών εκπαιδεύτηκε για ένα τεστ μνήμης το βράδυ και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επόμενο πρωί μετά από έναν βραδινό ύπνο. Η άλλη ομάδα εκπαιδεύτηκε και δοκιμάστηκε την ίδια ημέρα, χωρίς ύπνο μεταξύ εκπαίδευσης και δοκιμών. Η ομάδα που κοιμόταν μεταξύ της προπόνησης και των δοκιμών παρουσίασε 20% καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών κάθε βράδυ για βέλτιστη υγεία.

Πιείτε λιγότερο αλκοόλ

Η κατανάλωση πάρα πολλών αλκοολούχων ποτών μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία σας με πολλούς τρόπους και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μνήμη σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι επηρεάζει τον εγκέφαλο και οτι οδηγεί σε ελλείμματα μνήμης. Αυτό γίνεται μέσω νευροτοξικών επιδράσεων και επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βλάψουν τον ιππόκαμπο, ένα μέρος του εγκεφάλου που παίζει ζωτικό ρόλο στη μνήμη.